Een ergonomische thuiswerkplek, een must voor de hybride werker

Een ergonomische thuiswerkplek, een must voor de hybride werker

Sinds een jaar of twee zijn mensen veel meer thuis gaan werken. Enerzijds werd dit opgelegd door de overheid als maatregel in het corona-preventiebeleid, maar nu zo’n beetje alle coronamaatregelen zijn vervallen, blijven veel mensen toch liever een paar (of zelfs alle) dagen thuiswerken. Het heeft natuurlijk ook veel voordelen. Kijk bijvoorbeeld naar de drukte op de weg of stijgende brandstofprijzen. Thuiswerken scheelt dus tijd én geld. Het vergt echter wel wat aanpassingen in je woning, want werken aan de keukentafel is leuk voor een uurtje, maar geen optie voor lange werkdagen. Een goede ergonomische thuiswerkplek, is een must voor iedere hybride werker.

Alles op de juiste hoogte

Ergonomie betekent een juiste werkhouding en mentale en lichamelijke herstelmomenten. Voor veel beroepsgroepen is dit een belangrijk onderdeel van het functioneren.

Je werkplek op kantoor was vast volgens de Arbo-richtlijnen ingericht, met een in hoogte verstelbaar bureau, een goede bureaustoel en een monitor op de juiste hoogte, maar dat is voor de thuiswerkplek natuurlijk net zo belangrijk. Misschien is een in hoogte verstelbaar bureau op je thuiswerkplek niet noodzakelijk, mits het werkblad voor jou op de juiste hoogte staat om een goede werkhouding te kunnen aannemen. Een te laag of te hoog werkblad kan voor vervelende – en pijnlijke – lichamelijke klachten zorgen.

lijn groen oudersenzo
Een ergonomische thuiswerkplek, een must voor de hybride werker

De juiste bureaustoel

Naast een werkblad op de juiste hoogte, is een goede bureaustoel net zo belangrijk. De hoogte van de stoel moet zo zijn dat je onder- en bovenbenen in een hoek van 90 graden komen te staan. Zorg dat de rugleuning de onderrug goed kan ondersteunen en dat de armsteunen de onderarmen kunnen ondersteunen, terwijl de schouders ontspannen blijven (dus niet omhooggetrokken).

Positie van het beeldscherm

Als het bureau en de bureaustoel goed staan, controleer dan of je monitor op de juiste hoogte staat. Een beeldscherm wat te hoog of te laat staat, kan voor vervelende nekklachten zorgen. De bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte zijn en het geheel moet op armlengte afstand worden geplaatst.

lijn groen oudersenzo
Een ergonomische thuiswerkplek, een must voor de hybride werker

Ergonomische muis

Vergeet niet een goede muis in huis te halen, het liefst een ergonomische. Om uit te testen ontvingen wij de verticale ergonomische muis van Logitech. Deze muis is draadloos te verbinden, Ergo-gecertificeerd en voor 70% geproduceerd uit gerecycled plastic. De hoek van 57 graden van “de lift” tilt je pols op en geeft een gevoel van verlichting. Het is in het begin heel even wennen, maar binnen een dag wil je niet anders meer. Met het wieltje (smartwheel) kun je heel nauwkeurig scrollen, maar ook snel door alles heel vliegen. Ik gebruikte zelf thuis al een ergonomisch gevormde muis, waardoor deze “Lift muis” al heel snel vertrouwd aanvoelde.

De muis is er in drie verschillende kleuren: grijs, wit en roze. Ook kun je kiezen uit een linkshandige of rechtshandige muis. De Logitech Lift (verticale muis) is online te koop bij (onder andere) Bol.com.

Voorkom chaos

Chaos op je werkplek, geeft chaos in je hoofd. Hoe opgeruimder je bureau is, hoe beter jij je kunt concentreren en hoe prettiger je kunt werken. Zorg er daarom voor dat je rond je bureau voldoende opbergplekken hebt, zodat je chaos op je werkblad kunt voorkomen. Denk aan een kast, rolcontainer of voldoende opbergbakken.

Zorg voor afwisseling

De boog kan niet continu gespannen zijn, zorg daarom voor voldoende afwisseling. Met voldoende afwisseling kun je de aandacht en concentratie langer vasthouden. Ook is het belangrijk tussendoor ontspanningsoefeningen te doen voor je nek en schouders om stijfheid te voorkomen. Gebruik je middagpauze voor een fijne wandeling. Het is een prettige bezigheid, goed voor je mind & body en perfect voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D.

liefs Marion

Meer informatie

Fysieke agenda of een digitale agenda: Welke is beter?
Het belang van een rustige en stille werkplek
Voor wie is hybride werken interessant?
Meer kantoorbenodigdheden nodig door thuiswerken?
Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken
Thuiswerken betekent een fijne werkplek maken
Thuiswerken? Koop een goede, ergonomische bureaustoel!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: In deze blog is een affiliate link verwerkt. De muis is ons beschikbaar gesteld om uit te proberen.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *