Is thuiswerken ook iets voor jou?

Inmiddels is je kindje alweer een aantal maanden oud. Je baan had je opgezegd om voor je kindje te zorgen, maar inmiddels begint het toch een beetje te kriebelen. Je bent dol op je kruimel, maar er is ook nog een onbevredigd gevoel dat aan je knaagt. Intellectueel en creatief word je door je kindje niet uitgedaagd en eerlijk gezegd kun je ook best wat meer geld gebruiken. Het gat dat het gemis van jouw salaris in jullie budget heeft geslagen, is behoorlijk diep. Het zou fijn zijn wanneer er wat extra geld zou binnenkomen, want de verzorging van je baby slaat een pittige slag in jullie huishoudgeld.
Buiten de deur werken is voor jou geen optie, want je wilt niet dat je kindje naar de opvang moet. Wat dan? Zou thuiswerken een optie zijn?

Is thuiswerken ook iets voor jou?

Voor- en nadelen aan thuiswerken

Steeds meer moeders kiezen ervoor om vanuit huis te werken, het lijkt zelfs een ware trend te worden. Dat is op zich ook niet zo gek, want je hebt totaal geen last van reistijd, bepaalt je eigen werktijden, hoeft niet representatief te verschijnen en als je baby de borst wilt? Prima, je bent immers vlakbij hem.

Maar er zitten natuurlijk niet alleen maar voordelen aan thuiswerken. Veel moeders hebben toch het gevoel afgesloten te zijn van de buitenwereld. Er zijn geen collega’s om mee te lunchen en als je om je heen kijkt, zit je nog steeds alleen.

Discipline

Het vergt ook een goede discipline om alles uit te voeren, zonder druk, of stimulans van een werkgever en als jij niet werkt, gebeurt er niets. Er is niemand die je werk overneemt als jij het niet doet. En dan ook nog eens naast de verzorging van je kindje, het huishouden en alle andere (sociale) verplichtingen. Dat zijn heel wat ballen die omhoog gehouden moeten worden.
Last but not least, het is moeilijk met een tevreden gevoel de dag af te sluiten. Je werk voelt gewoon nooit klaar en lijkt je altijd aan te staren…

Tips

Stel realistische doelen

Wat zijn je verwachtingen? Ga er vanuit dat het niet altijd even makkelijk zal worden, kinderen zijn immers geen robots die je aan en uit kunt zetten. De kans is groot dat je kindje precies begint te huilen op het moment dat jij die belangrijke klant aan de telefoon hebt. Het blijft te allen tijde schipperen met je flexibiliteit. Overtuig je ervan dat je niet alles perfect kunt doen. Dat ‘goed’ ook gewoon ‘goed’ is.
Wees lief voor jezelf en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Het is een enorme opgave alles op een goede manier te combineren, accepteer dat je soms iets moet uitstellen en accepteer ook dat jij ook tijd nodig hebt voor ontspanning! De boog kan niet altijd gespannen zijn. Natuurlijk is de focus belangrijk maar niet ten koste van jezelf!

Plan je werkzaamheden

Om zoveel mogelijk frustraties te voorkomen, kun je het beste je werk goed inplannen. Stel bijvoorbeeld belangrijke telefoontjes uit tot het moment dat je kindje slaapt, of tot de avonduren (mits mogelijk).
Ook in de avonduren kun je heel wat werk verzetten waar je overdag niet aan toe bent gekomen.

Je partner is er ook nog

Blijf goed met je partner praten en hem uitleggen hoe zwaar het soms kan zijn om alles te combineren. Misschien staat hij er wel voor open een dag met je mee te draaien? Hij zou er een heel andere kijk op krijgen. Het is ook moeilijk in te schatten hoe zwaar het soms kan zijn, wanneer je er zelf geen weet van hebt wat zo’n zware dag dan precies inhoudt.

Waardeer de situatie

Thuiswerken heeft ook heel veel voordelen. Je kindje hoeft niet naar de kinderopvang, je hebt alle vrijheid, je bent flexibel, je kunt zelf over alles beslissen, jij bepaalt hoeveel je werkt en wanneer je die uren maakt. En gelijkertijd kun je ook heel veel van je kindje genieten en gaat geen enkele mijlpaal van hem, voor jou verloren.

Thuiswerkmogelijkheden

Natuurlijk zijn er heel veel mogelijkheden om thuis mee aan de slag te gaan. Denk aan administratief werk, een eigen webshop, bijles geven, computerwerk, telefonisch werk of inpak- of sorteerwerk.
Let er wel goed op dat je voor een betrouwbare partner kiest. Niet alle sites die thuiswerkers zoeken zijn betrouwbaar. Het is ook belangrijk dat je nooit eerst voor thuiswerk moet betalen. Websites waarbij je eerst producten moet inkopen of je alleen kunt registreren als je betaalt, zijn onbetrouwbaar.

liefs Marion

Meer informatie

Het belang van een rustige en stille werkplek
Wat heb je nodig voor een video-overleg?
Zo eenvoudig begin je een eigen blog!
Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken
Meer kantoorbenodigdheden nodig door thuiswerken?
Wat heb je nodig voor een video-overleg?
Thuiswerken? Koop een goede, ergonomische bureaustoel!
Thuiswerken betekent een fijne werkplek voor jezelf maken!
Verplicht thuiswerken. Hoe dan?
Gezin en werk combineren vanuit huis!
Thuiswerkmoeders combineren gezin en werk vanuit huis. Zo doe je dat!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *