Voor wie is hybride werken interessant?

Voor wie is hybride werken interessant?

Twee jaar lang hebben we van de overheid het advies gekregen om (zoveel mogelijk) thuis te werken, om verspreiding van Corona tegen te gaan. Binnen no time werden er in huis gezellige en functionele thuiswerkplekken gemaakt en leerden we om te gaan met MS Teams, Zoom en/of Skype. Inmiddels kunnen we de thuiswerkadviezen achter ons laten. Het “moeten” van thuiswerken is eraf, maar betekent dit dan ook direct dat we met z’n allen weer 5 dagen per week in de file moeten gaan staan, van en naar ons werk? Of zijn we inmiddels zo aan het hybride werken gewend, dat we er gewoon mee door willen gaan?

Win/win situatie

Met de brandstofprijzen van tegenwoordig, is thuiswerken wellicht een win/win-situatie. Je bent er tenslotte al aardig aan gewend… en laten we eerlijk zijn, zo leuk was dat filerijden helemaal niet. Er zitten aan hybride werken best een hoop voordelen. Maar wat is hybride werken nou eigenlijk precies?

Wat is hybride werken?

Hybride werken staat voor de keuze van de locatie waar je werkt. Dat kan thuis zijn, op kantoor, een combinatie van beiden of gewoon “ergens anders”. Bij hybride werken staat niet het gebouw centraal, maar het type werk. Je bepaalt hierbij zelf de gewenste mate van interactie met collega’s. Natuurlijk is dat een beetje afhankelijk van de taken die je moet uitvoeren. Niemand heeft iets aan een magazijnmedewerker die thuis op de bank achter zijn laptop zit. Maar voor sommige werkzaamheden, werkt het prima vanaf “locatie elders”.

In de afgelopen twee jaar is gebleken dat we veel werkzaamheden helemaal niet op kantoor hoeven doen. We kunnen het prima vanuit huis of onderweg, en soms kan het juist weer prettig zijn om elkaar te zien en dat je dan op kantoor kunt afspreken. Hybride werken betekent een combinatie van vaste fysieke ontmoetingsruimten, thuiskantoren, werkplekken die je onderweg kunt reserveren, virtuele werkomgevingen, et cetera. Uiteraard is een snelle wifi belangrijker dan ooit. De snelheid van gegevensoverdracht moet natuurlijk niet gaan frustreren.

lijn groen oudersenzo
Voor wie is hybride werken interessant?

Hybride werkplek

Wanneer veel medewerkers kiezen om een aantal dagen thuis te werken, afwisselend met andere locaties en soms een dagje op kantoor aan te schuiven, betekent dit dat veel vaste werkplekken komen te vervallen en plaats zullen maken voor hybride werkplekken. Denk bijvoorbeeld aan bureaus en bureaustoelen die in hoogte verstelbaar zijn, verstrekken van laptops en voldoende ruimtes op kantoor die als vergaderlocatie kunnen worden ingezet.

Wat past bij jou?

Ieder mens is anders en ieder mens heeft z’n eigen voorkeuren. Daar is niks mis mee. De één wordt enthousiast van de keuze om hybride te werken en de ander wil gewoon een vaste eigen werkplek hebben op kantoor. Het ene takenpakket leent zich ook wat beter, dan het andere. Het is echter voor de werkgever belangrijk ervoor te zorgen dat medewerkers met elkaar in verbinding blijven. Technologie kan hier een belangrijke bijdrage in leveren.

Minister Karien van Gennip

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept werkgevers en werknemers op om goede afspraken over te maken over hybride werken en werkt aan een Agenda voor de toekomst. Vandaag schrijft de Minister in een brief aan de Tweede kamer:”

“Hybride werken heeft de toekomst. Het is een van de leerpunten die we meenemen uit de coronacrisis: Nederland heeft laten zien dat thuiswerken werkt en veel mensen willen deels thuis blijven werken. Ik heb bijzonder veel waardering voor alle werkenden die de afgelopen twee jaar veel thuis hebben gewerkt. Dit was voor velen niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu het thuiswerkadvies is vervallen, kunnen we verder met het op een hybride manier van werken. Ga met je werkgever, medewerkers of collega’s in gesprek en maak blijvende heldere afspraken. Pak de kansen die er liggen.”

Velen willen blijvend thuis werken

Werkenden kunnen nu in overleg met hun werkgever bespreken waar zij willen werken en velen willen blijvend (deels) thuis blijven werken. Zij zijn thuis productiever, hebben geen reistijd meer en kunnen werk en privé makkelijker combineren. Tegelijkertijd heeft regelmatig op kantoor zijn ook voordelen: je spreekt je collega’s vaker en makkelijker, komt makkelijker samen als team en er is een duidelijker onderscheid tussen werk en thuis. Werkgevers zien ook voordelen. Het past bij meer aandacht voor het aantrekken van talent, maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft een impact op files en is kostenbesparend.

Het kabinet vraagt extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Ook zij moeten veilig kunnen werken. Voor werkgevers en werknemers zijn er op www.hoewerktnederland.nl en op www.arboportaal.nl diverse tips te vinden over gezond en veilig thuiswerken en hybride werken.

Wat wil jij?

Zo’n 30% van de mensen wil – nu het een keuze is geworden en geen verplichting meer – graag thuis blijven werken. Een veel groter percentage wil graag terug naar kantoor, of een combinatie van beiden. Heb jij er al over nagedacht? Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

liefs Marion

Meer informatie

Een ergonomische thuiswerkplek, een must voor de hybride werker
Meer kantoorbenodigdheden nodig door thuiswerken?
Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken
Thuiswerken betekent een fijne werkplek maken
Thuiswerken? Koop een goede, ergonomische bureaustoel!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *