Veel mensen douchen verkeerd. Maar hoe moet het dan wel?

Misschien ben je van geen kwaad bewust maar veel mensen douchen verkeerd en de kans is groot dat jij daarbij hoort. Daarom nemen we de do’s & don’ts van het douchen graag met je door, want juist deze kille dagen is er niks zo’n verwennerij als een heerlijke warme douche. Vooral na een koude wandeling, of in de ochtend als je net uit je warme bedje stapt. Een lauwe douche in de ochtend brengt de bloedcirculatie goed op gang. Een warme in de avond daarentegen, verlaagt de bloeddruk en zorgt voor een ontspannen gevoel voor het slapen gaan.

Let op de temperatuur

Als je het koud hebt dan heb je misschien de neiging de douche zo heet mogelijk te zetten. Daarmee hebben we direct de eerste (en meest gemaakte) don’t te pakken. Je kunt namelijk in de winter beter géén hete douche nemen. In de winter is namelijk de lucht behoorlijk droog en warm water droogt je huid nog meer uit. Meer dan koud water.

Wist je dat je hart harder moet pompen onder een hete douche? Bij welke temperatuur en hoe snel dit dan is, verschilt per mens. De één kan er beter tegen dan de ander, maar je kunt dus het risico lopen duizelig te worden of zelfs flauw te vallen. Dit komt omdat de hitte van de douche ervoor zorgt dat de bloedvaten in je huid gaan openstaan. Het hart moet daarom sneller pompen om toch voldoende bloed naar je hersenen te krijgen. Hierdoor kan je dus duizelig worden. Het is daarom te ontraden om heter te douchen dan je eigen lichaamstemperatuur.

Ook voor de aarde is het goed om niet te lang en te heet te douchen. Wist je dat warm water het milieu 50 keer meer belast dan koud water?

lijn groen oudersenzo
Veel mensen douchen verkeerd. Maar hoe doen we het dan wel goed?

Gebruik de juiste verzorgingsmiddelen

Droge lucht heeft impact op je huid, gebruik daarom vooral in de wintermaanden liever geen zeep maar een verzorgende olie onder de douche. Zeep zal onnodig je huid verder uitdrogen.

Douche niet te lang en te vaak

Het is niet noodzakelijk om iedere dag te douchen. Wellicht vind je het prettig, ben je het gewend of denk je dat het moet, maar noodzakelijk is het zeker niet. Voor je huid is het zelfs beter om een dagje over te slaan en om de dag onder de douche te springen. Zeker als je al last hebt van een droge(re) huid, kun je het aantal douchemomenten beter wat terugschroeven tot maximaal één keer in de twee dagen.

En als je er dan onder staat, houd het dan zo kort mogelijk. Te lang douchen wast de natuurlijk beschermlaag van je huid af, waardoor hij nog droger wordt. Die beschermlaag zorgt er juist voor dat de huid gehydrateerd blijft en uitdrogen voorkomt. Die wil je dus niet wegwassen, vooral niet omdat de buitenste laag van je huid (hoornlaag) een belangrijke barrière is van het lichaam en voorkomt dat (bijvoorbeeld) bacteriën makkelijk ons lichaam binnendringen.
Hoe ouder je wordt, hoe droger de huid vaak wordt. Een droge huid kan ook weer leiden tot jeuk en eczeem. Door je douchegedrag aan te passen, krijgt de huid weer de kans om te herstellen.

Let op de volgorde

Wil je gelijk je haar wassen onder de douche? Begin daar dan als eerste mee! In shampoo zitten andere ingrediënten dan in huidproducten en de ingrediënten uit shampoo kunnen zelfs je huid irriteren. Door eerst je haar te wassen en daarna je body, was je deze ingrediënten snel weer weg.

Nooit douchen tijdens onweer

Uiteindelijk zijn we alweer bij de laatste tip: Spring nooit onder de douche tijdens onweer. Het beste kun je tijdens onweer alle contact met stromend water vermijden, dus niet douchen, badderen, de vaat doen of je handen wassen. Water is namelijk een perfecte geleider voor stroom, dus beter maar even uitstellen tot na het onweer.

liefs Marion

Meer informatie

Zweten. Nuttig maar wel vervelend. Wat doe je er aan?
Haarverzorging: Als je haar maar goed zit!
Verzorging van je huid, hoe houd je hem stralend?
Bruis ballen & bad bommen
Zorg voor zijdezacht haar na het douchen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *