Thuiswerkmoeders combineren gezin en werk vanuit huis. Zo doe je dat!

Misschien zit je er wel eens over na te denken, dat het zoveel makkelijker zou zijn, wanneer je vanuit huis zou werken, net als andere thuiswerkmoeders. Geen gedoe met kinderopvang, problemen bij ziektes en je kindje lekker dicht bij je. Je bent zeker niet de enige, want het is een heuse trend onder de moeders om vanuit huis te gaan werken. Je hebt geen reiskosten (c.q. reistijd), je hoeft je niet eerst helemaal op te dirken en je kunt je eigen werktijden bepalen. Maar is het nou echt allemaal zo reuskleurig? Of kent thuiswerken ook een keerzijde? Heeft een Work-at-Home MOM (WAHM) alleen maar voordelen?

Thuiswerkmoeders - Gezin en werk combineren vanuit huis

Nadelen voor thuiswerkmoeders

Aan de vele voordelen, zitten er ook een paar nadelen aan thuiswerken. Hoe belangrijk deze zijn, bepaal je zelf. Jij weet wat voor jou en je gezin het meest belangrijk is. Het gaat om jouw geluk. Voor de één zullen de nadelen niet opwegen tegen de voordelen en een ander zou hooguit glimlachen om deze nadelen. Iedereen is anders, iedereen heeft zijn eigen wensen en behoeften. We zetten de nadelen eens op een rij:

Eenzaamheid

Thuiswerkmoeders hebben geen collega’s en het enige gesprek dat ze wellicht op een dag voeren, is een ‘gesprek’ met hun zoontje of dochtertje. Natuurlijk kun je iemand bellen, maar dat is toch anders dan fysiek contact. Uiteraard kun je iemand uitnodigen op de koffie, maar dit gaat dan wel ten koste van je werktijd. Natuurlijk is een kop koffie met iemand, leuk op z’n tijd, maar het vergt een behoorlijke dosis discipline wanneer je van je thuiswerk, een succes wil maken.

Niemand om mee te sparren

Dat je niemand hebt om tegen aan te kletsen, ontneemt je ook de mogelijkheid te sparren over je werk. Natuurlijk kun je ’s avonds met je partner praten over hetgeen je tegenaan bent gelopen, maar hij heeft er dan ook al een werkdag opzitten. Dus zit daar misschien helemaal niet op te wachten.
Er komt gewoon veel op jou zelf terecht.

Discipline

We noemden het al even hierboven, als je thuis wil gaan werken, heb je een behoorlijk portie discipline nodig! Dit kan voortkomen uit passie of je motivatie en dat werkt in het begin misschien ook wel, maar daarna vergt het nog heel wat doorzettingsvermogen om het vol te houden. Er zijn genoeg afleidingen in huis die je kunnen verleiden, het werk nog even uit te stellen. Die vieze vaat op het aanrecht, dat TV-programma wat je nog wil zien, die vriendinnen die je al even niet meer hebt gesproken en dan noemen we nog niet eens de aantrekkingskracht van ‘social media’.
Je zal jezelf zo nu en dan echt een schop onder je kont moeten kunnen geven.

Nooit klaar

Als je thuis werkt, kun je het gevoel krijgen ‘nooit klaar te zijn’. Het werk blijft dag en nacht bij je in de buurt. Niks geen deur achter je dicht trekken en naar huis, je bent immers thuis en je werk blijft in je zicht. Dat kan er voor zorgen dat je nooit een ‘voldaan’ gevoel zult hebben. Er is immers altijd nog wel iets te doen.

Veel ballen hoog houden

Juist omdat alles in huis gebeurt, werk, kind, huishouden, kan je het gevoel krijgen dat er wel heel veel op je af komt en je wel heel veel ballen hebt hoog te houden. Dat is ook zo en alles vloeit in elkaar over, zodat je nooit het gevoel hebt, echt klaar te zijn.

Werktijden

Je kindje houdt zich volstrekt niet aan jouw plannen. Misschien had je in gedachten vandaag dat ene spoedje weg te werken, maar daar houdt je kindje geen rekening mee. Misschien heeft hij net een moeilijke dag, huilt hij veel omdat zijn tandjes doorkomen of hij een beetje ziek aan het worden is. Dat vergt een behoorlijke flexibiliteit van jou. Je kindje heeft immers geen boodschap aan jouw werk, en gelijk heeft hij. Want hoe jij je carrière ook plant, hij blijft het middelpunt.

Hoe ga je beginnen?

Als je goed over alles hebt nagedacht en de nadelen niet vindt opwegen tegen de voordelen, wil je natuurlijk aan de slag. Maar hoe ga je dat oppakken? Wij hebben hier een paar tips:

Ervaringen van anderen

Waarom zelf het wiel opnieuw uitvinden? Ga op zoek naar andere thuiswerkende moeders en praat over hoe zij ermee zijn begonnen, waar ze tegenaan zijn gelopen, of wat er voor geregeld moet worden, hoe zij omgaan met onzekerheden over de inkomsten, et cetera. Er zijn genoeg forums waar je met anderen over dit onderwerp kunt praten.

Realistische doelstelling

Wees niet te ambitieus maar realistisch in je doelstelling. Een geslaagd project, begint met de juiste verwachtingen. Tijd is niet rekbaar en je moet ook tijd voor andere dingen overhouden. Het is doodeenvoudig niet mogelijk 100% beschikbaar te zijn voor je klanten. Soms moet je daar flexibel mee omgaan en als het niet gaat zoals het moet, moet het zoals het gaat. Soms vergt dat wat meer creativiteit en flexibiliteit, maar je voldoening ligt uiteindelijk bij je eerste verwachtingen.
Maak dus een realistisch plan.

Durf om hulp te vragen

Dat je het alleen doet, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je het ook echt alleen moet doen. Durf anderen om hulp te vragen. Je partner, je ouders, vrienden maar ook andere Working-at-Home Mom’s! Zij weten immers als geen ander hoe het is. Misschien kan je partner een keer vrijnemen van zijn werk wanneer je tegen een deadline aan zit, of wellicht willen je ouders een dagje oppassen. Wees eerlijk en vraag om hulp. Daar is niks mis mee en iedereen is erbij gebaat wanneer jij blij en ontspannen bent.

Zorg voor goede apparatuur

Er is niks zo vervelend wanneer je niet dat kunt doen wat je wil (of moet) en je apparatuur hapert. Zorg er voor dat de apparatuur waarmee je je geld wil gaan verdienen, van goede kwaliteit is.

Orde en netheid

Juist omdat je zoveel ballen omhoog moet houden, is het belangrijk dat je werkomgeving overzichtelijk is. Houd je mail goed bij, zorg voor een opgeruimd bureau en werk eventueel met een notitieboekje om dingen in op te schrijven, die je niet moet vergeten. Je zal merken dat dit prettig werkt. Zodra je het hebt opgeschreven, kun je het loslaten in je hoofd en kun je het ook niet meer vergeten doordat je ineens uit je werk wordt getrokken, omdat je kindje huilt.

Werkuren

Ja, je kunt je eigen werktijden bepalen, maar daarom is het juist belangrijk om hier duidelijkheid in maken. Plan zoveel mogelijk je werk in, met de mogelijkheid daar een klein beetje in te kunnen schuiven. Welk werk kun je makkelijk doen waar je kinderen bij zijn? Die zijn overdag goed uit te voeren, plan dan de werkzaamheden die meer concentratie vergen in de avonduren, wanneer de kids op bed liggen. En soms zal je een beetje moeten schipperen. Wees lief voor jezelf en maak het jezelf niet te moeilijk. Accepteer het feit dat soms iets even niet mogelijk is. Vaak is daar wel een mouw aan te passen.

Een begripvolle partner

Besprek vooraf met je partner je plannen en vertel hem ook zeker wat er eventueel van hem wordt verwacht. Iedere avond gezellig samen op de bank met een drankje, zal er waarschijnlijk niet in zitten. Soms moet er gewoon ’s avonds gewerkt worden. Als je partner daar geen begrip voor heeft, wordt het bij voorbaat een lastig verhaal. Je kunt immers alle support gebruiken. Het is daarom belangrijk dat jullie over deze situatie, op één lijn staan en hij er niet alleen begrip voor heeft, maar je ook nog eens weet aan te moedigen. Want soms is de verleiding van die bank echt wel heel groot… Misschien is het zelf mogelijk dat hij een dag per week zich over de kinderen ontfermt, zodat jij een hele dag extra gas kunt geven.

Voordelen

Hoe mooi is het, niks van de ontwikkeling van je kind te hoeven missen! Dat je een prachtige hechting kan opbouwen en je hem precies datgene kan geven wat jij wil dat hij krijgt. Niks geen bemoeienissen van anderen (kinderopvang). De vrijheid je tijd zelf in te delen en als de zon schijnt, de mogelijkheid hebben met je kindje naar buiten te gaan om hier samen van te genieten.
Thuiswerken kan zeker succesvol zijn en hoe trots kun je zijn, op alles wat je zelf hebt opgebouwd.

liefs Marion

Extra informatie

Zo eenvoudig begin je een eigen blog!
Meer kantoorbenodigdheden nodig door thuiswerken?
Zo eenvoudig begin je een eigen blog!
Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken
Tips om je thuiswerkruimte mooi te maken
Thuiswerken? Koop een goede, ergonomische bureaustoel!
Is thuiswerken ook iets voor jou?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

2 reacties

  • Hallo

    Ik ben lale ben 42 jaar en heb 3 kinderen waaronder 1 van 21 jaar die vermaakt zich goed. 2 kleine kinderen can 8 jaar en 1 van 4 jaar. Ik heb tot nu toe fulltime gewerk in mijn eigen supermark als slager voornamelijk. Ik heb mijn winkel verkocht wegens te weinig aandacht voor mijn kinderen. Nu ben ik thuis maar wil werken vanuit thuis. Er wel veel op internet maar is niet te vertrouwen want zij vragen inschijfgeld. En dan zeg ik bij mij zelf ” wacht even, is dat wel te doen” ik wilde advies vragen hoe werken zij of heeft u voor mij een idee hoe ik aan thuiswerk moet komen of het geen fraude is. Graag wacht ik op reactie terug.
    Vriendelijke groeten

    • Of iets te vertrouwen is of niet, is uiteraard ook voor mij moeilijk te zeggen. Het beste wat je kunt doen als je denkt iets gevonden te hebben, op het bedrijf/werkzaamheden te googelen zodat je mogelijk ervaringen van andere kunt lezen. Wat je ook kunt doen is de naam van het bedrijf in combinatie van woord ‘oplichting’ googelen, kijken wat daaruit komt. Daarbij heeft Markplaats zo’n standaardregeltje: ‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het vaak ook’. En dat klopt vaak. Verwacht niet dat je met thuiswerk duizenden euro’s kunt verdienen. Dat is écht onmogelijk, behalve als je voor jezelf gaat beginnen als ZZP’er, dan is het uiteraard wel mogelijk. Ga je echter voor een bedrijf thuiswerk verrichten dan zijn het vaak minimale inkomsten voor veel uren werk.
      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *