Verplicht thuiswerken. Zo regel je dat!

Verplicht thuiswerken. Hoe dan?

Jeetje wat een maatregelen worden er genomen, om de uitbraak van Corona te verspreiden over een langere periode. Zo ook bij heel veel werkgevers. Verplicht thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. En daar zit je ineens thuis. En niet alleen jij met je drukke werkzaamheden, maar ook de kids kunnen niet naar school. De wereld lijkt ineens op z’n kop te staan en als je de supermarkt in komt, staren lege schappen je aan, omdat men massaal heeft gehamsterd.

Uitverkocht

Brood, WC-papier, pijnstillers en lang houdbare producten zijn ineens gewild. Zo gewild zelfs, dat de producten snel uitverkocht zijn. Niet dat ze écht uitverkocht zijn, want de magazijnen liggen er nog vol mee, alleen is het voor de logistiek niet bij te benen om het allemaal even zo snel te bevoorraden als dat het verkocht wordt.

Onrustig

Mensen zijn onrustig, proberen te relativeren maar dat lukt niet altijd. De wereld waarin we leefden, lijkt even niet meer. te bestaan. Horeca gaat dicht, sportscholen, clubjes en scholen blijven voorlopig gesloten. We hebben onzekerheden over: “Ga ik ook ziek worden?” “Hoe voorkom ik dat mijn ouders ziek worden?” “Gaat het land in lockdown?” “Is dat nodig?” “En wat dan?” “Hoe ziet dat eruit?” “Hoelang gaat dit duren?” Het zijn allemaal heel legale vragen en helaas zijn (nog) niet alle antwoorden voor handen.

lijn groen oudersenzo
Verplicht thuiswerken. Hoe dan?

Houd je hoofd koel

Wat in ieder geval belangrijk is, is ons hoofd koel te houden. Ons ritme zoveel mogelijk op te pakken, ook als het even anders is dan we gewend zijn. Probeer op tijd op te staan en met je verplichtingen te beginnen. Probeer je af te sluiten van allerlei afleidingen, want zeker als je niet gewend bent om vanuit huis te werken, zal je merken dat die er heel vaak zijn. Dat kan soms lastig zijn, zeker als de kids ook thuis zijn. Probeer daar een modus in te vinden, zodat de kinderen niet de dupe worden en het werk ook (redelijk) door kan gaan.

Ritme

Omdat je nu geen reistijd hebt, kun je best al snel achter je beeldscherm duiken. Misschien is de verleiding groot om dit zelfs nog in je slaapkloffie te doen. Toch is het belangrijk om je eerste te douchen en aan te kleden. Gewoon zoals je ook gewend was te doen, toen je nog naar je werkgever vertrok.
Neem de tijd voor een goed ontbijt en zorg voor korte onderbrekingen. Misschien even tijd maken om mee te doen aan “Nederland in beweging”. Want nu de sportclub de deuren dicht houdt, moeten we op een andere manier aan onze beweging komen. De hele dag stilzitten is niet gezond. Als we dat te lang doen, worden we misschien niet ziek van Corona, maar wel van een trombose. Blijven bewegen dus!

Kinderen en thuiswerken

Als je niet gewend bent om vanuit huis te werken, kan het nog een behoorlijk pittige klus zijn om je goed te focussen op je werk. Daarom hebben we wat tips, waardoor je het wellicht beter kunt combineren!

Tip 1

Je zou er voor kunnen kiezen, om je werk in blokken te verdelen en dit ook met je kind(eren) af te spreken. Dus stel je hebt een klus waar je een uur voor uittrekt, probeer dan je kind(eren) ook die taak te geven. Een schoolgaand kind zou dan een uurtje kunnen gaan leren, of huiswerk kunnen gaan maken. Of jongere kinderen zouden een knutselwerkje kunnen doen, of je zet een filmpje op. En na dat uur ga je gezellig even wat met ze drinken en kletsen. En spreek ook daar een tijd over af. Zet desnoods een kookwekkertje.

Tip 2

Kunnen je kinderen alleen in bijvoorbeeld de huiskamer zijn, zorg dat voor een stille plek. Sowieso bellen met collega’s, klanten of wie dan ook is niet handig als de kinderen erbij zijn. Dat stoort alleen maar.

Tip 3

Is er in de buurt een gezonde buurvrouw of misschien wel een collega met kinderen? Dan zou je elkaar kunnen aflossen, zodat je toch even de rust hebt om te werken.

Tip 4

Werkt je partner ook thuis, dan zou je elkaar kunnen aflossen. Bijvoorbeeld om de drie uur elkaar afwisselen. Zorg dan wel dat je niet in de ruimte bent, waar je partner en kinderen ook zijn dat leidt alleen maar af.

Tip 5

Begin vroeg met werken, als je kind nog op bed ligt of werk in de avond. Dan heb je alle rust. Tenzij je een baby hebt die voeding moet hebben dan loopt de dag uiteraard veel anders.

Tip 6

Laat je kind klusjes doen, gewoon hele simpele voor de jongere kinderen of wat minder simpel. Je weet vast zelf wel waar je kind blij van wordt. Ik zou in ieder geval geen vervelende klusjes geven want dat geeft alleen maar gedoe waar je niet op zit te wachten. Eventueel kun je er een beloning tegenover zetten, maar weet dat het verwachtingen kan scheppen voor een volgende keer.

Tip 7

Laat ze facetimen met bijvoorbeeld opa/oma of vriendjes. Zorg dan wel dat je er zelf geen last van hebt qua geluid anders heb je er nog weinig aan. Laat ze bijvoorbeeld aan opa en oma wat voorlezen. Spreek dit dan wel van tevoren met opa/oma of wie je dan ook in gedachten hebt, want misschien past het niet in hun agenda.

Tip 8

Laat je kind een liedje bedenken met een bijbehorend dansje. Dan is je kind creatief en beweeglijk bezig. En kan hij in jouw pauze een voorstelling geven. Hoe leuk is dat! Misschien een dansje op het Coronaliedje?

Tip 9

Heb je schoolgaande kinderen dan moet je je kinderen ook nog begeleiden met hun huiswerk. Maak goede afspraken met ze, maak desnoods een agenda met ze wat ze moeten doen en wanneer. Laat ze hun vragen bewaren voor het spreekuur, dan weten zowel je kinderen waar ze aan toe zijn als jijzelf. En heb je een partner dan kunnen jullie ook onderling daar afspraken over maken. Zorg wel dat deze afspraken eenduidig zijn.

Tip 10

Bij tip 1 gaf ik al een filmpje aan of een knutselwerkje, maar een luisterboek is natuurlijk ook erg leuk. Je kind kan dan terwijl hij op de bank zit lekker luisteren en is dan gefocust op het geluid, en met een koptelefoon heb jij er helemaal geen last van.

Tip 11

Halverwege de dag zou je even met je kind naar buiten kunnen gaan, om te gaan spelen, mits mooi weer natuurlijk. Je kind moet ook zijn energie kwijt en daar heb je in de middag profijt van (hoop ik)

Tip 12

Als je een baby hebt zorg dan voor hetzelfde ritme als dat je baby gewend is, zo heb jij de meeste rust terwijl hij slaapt en kun jij even weer met je werk bezig. Een baby slaapt over het algemeen best veel en als je je werk over de hele dag verspreid, lukt het je vast om klussen af te maken.

Het beste van maken

Natuurlijk zijn deze tips niet heilig of in alle gevallen goed uitvoerbaar. Vooral niet als je een baby hebt en ook nog een peuter hebt rondlopen. Maar we moeten er met zijn allen het beste van maken. Het is voor iedereen een heftige en onzekere periode. Probeer zo ontspannen mogelijk met alles om te gaan, er wordt van niemand perfectie verwacht en hoe rustiger jij blijft, hoe ontspannender de kids zullen zijn. Praat met elkaar en lucht je hart bij je partner, je ouders of een goede vriendin. Maak van de nood een deugd en maak het binnen gezellig. En vooral: probeer alles een beetje te relativeren, help elkaar waar nodig en laat je niet gek maken!

Liefs Karin

Extra informatie

Wat heb je nodig voor een video-overleg?
Moederschap en carrière, zo regel je dat!
Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken
Thuiswerken betekent een fijne werkplek maken
Een kaartje is altijd leuk
Bureau accessoires, wat heb je nodig?
Spelen en speelgoed in Coronatijd
Mag je nu nog buitenspelen?
Scholen dicht, wat nu?
Coronavirus uitgelegd aan kinderen
Songtekst Ziek van paniek (Het Coronalied)
Jonge moeders kiezen steeds vaker voor thuiswerken
Het Coronavirus of Wuhanvirus
Praktische tips voor werkende ouders met een schuldgevoel
Is thuiswerken ook iets voor jou?

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

  • En als je alleenstaande moeder bent en je kind is twee?
    Sorry, maar met mijn tweejarige zijn echt geen afspraken te maken over niet storen. Hij zit nu veel te veel achter de tv terwijl ik probeer werk te doen. En als hij speelt en mij in de kamer ziet werken dan wil hij ontzettend vaak aandacht, en dat kan ik hem niet kwalijk nemen. Het is voor hem toch ook pure frustratie als de aandacht van zijn moeder alleen maar gericht is op een beeldscherm?

    Hij doet nog een slaapje in de middag en aangezien hij daarom pas laat moe is slaapt hij pas rond 9 uur. Dan staat er vaak nog een afwas voor mij en zijn er nog wat klusjes te doen, dus dan zou ik rond half 10 aan mijn werk verder kunnen, maar dan heb ik er gewoon de energie niet meer voor. Ik ben moe, en ik ben dit hele vervelende jaar beu. Terwijl dit eigenlijk zo’n leuke leeftijd is qua taalontwikkeling en dingen leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *