Moederschap en carrière, zo regel je dat!

Carrière en moederschap, zo regel je dat!

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik fulltime werken of een carrière combineer met het moederschap. Een begrijpelijke vraag, aangezien verreweg de meeste moeders in Nederland nog steeds parttime werken. Toch hoef je je niet schuldig te voelen als je naast het moederschap ook een glorieuze loopbaan ambieert. Hoe je dat regelt? Ik leg het je graag uit.

Weg met het schuldgevoel!

Onze keuzes zijn voor een groot deel gebaseerd op wat we anderen zien doen. Kijk maar eens om je heen: veel gezinnen kiezen voor een traditionele rolverdeling waarbij de vader voltijds werkt en de moeder in deeltijd. Daar is niets mis mee, maar evenmin is het verkeerd als de rollen omgedraaid zijn. De eerste stap in de richting van die droomcarrière zet je door je te bevrijden van eventuele schuldgevoelens. Je kunt 40 uur (of meer) per week werken én een liefdevolle moeder zijn die altijd voor haar kind klaarstaat. Dat staat echt helemaal los van elkaar. Hoor je ooit iemand zeggen dat een man een slechte vader is omdat hij 5 dagen per week werkt?

Wees eerlijk tegen jezelf

Ik hou ontzettend veel van mijn zoontje, maar ben niet in de wieg gelegd om fulltime mama te zijn. Toen ik dat aan mezelf toegaf voelde dat enorm bevrijdend. Ik ben gewoon een veel leukere moeder als ik mijn ei kwijt kan in mijn werk. Wees daarom altijd eerlijk tegen jezelf. Cijfer jezelf en je dromen en ambities niet weg voor het moederschap: je kunt immers keihard werken en nog steeds een geweldige moeder zijn. Niet iedere vrouw wordt gelukkig van hetzelfde. De één functioneert het beste als thuisblijfmoeder of parttime werkende mama, de ander werkt het liefst zoveel mogelijk. En weet je? Dat is allemaal oké.

Eis je plek op

Doordat niet alle werkgevers gewend zijn dat moeders voltijds willen werken, kan het nodig zijn om je plek op te eisen op de werkvloer. Bespreek tijdens je zwangerschap al met je werkgever dat je graag fulltime zou willen blijven werken na de bevalling. Laat zien wat je waard bent door goede resultaten te boeken op je werk. Toon inzet en ambitie en werk nét even harder dan je kinderloze collega. Blijf je ontwikkelen op jouw vakgebied door bijvoorbeeld cursussen te volgen. Zorg ervoor dat je in positieve zin opvalt op de werkvloer door initiatief te nemen. Op deze manier laat je je werkgever zien wat je waard bent, en dat je baan niet ten koste gaat van je kind(eren).

lijn groen oudersenzo
Carrière en moederschap, zo regel je dat!

Heb de kinderopvang op orde

Heel belangrijk: zorg dat je de kinderopvang op orde hebt. Die promotie scoren doe je niet door niet op je werk te kunnen verschijnen doordat je kindje verkouden is. Zorg dus dat je een betrouwbaar back-up plan hebt voor wanneer je spruit door ziekte bijvoorbeeld niet naar de crèche kan. Maak duidelijke afspraken met je partner. Kan hij of zij zo nu en dan bijspringen wanneer jij onverwacht moet overwerken? Een extra papadag opnemen? Zijn er opa’s of oma’s die in noodgevallen kunnen oppassen? Ouders van andere kinderen in de buurt of op school? Bouw een netwerk op en durf te vragen!

Stippel je carrière uit

Is jouw baan écht niet te combineren met het moederschap? Dan is het geen slecht idee om een alternatieve route te bewandelen. Kun je je laten omscholen? Cursussen volgen in een ander vakgebied? Een baan bij een ander bedrijf vinden? Stippel je carrière uit met verstand, maar volg ook je hart. Misschien ben je er na jaren werkervaring wel klaar voor om kapitein van je eigen schip te worden en voor jezelf te beginnen. Blijf jezelf ontwikkelen en durf stappen in de goede richting te zetten!

Een betere moeder

Zelf maakte ik een tijd geleden de keuze om als freelancer aan de slag te gaan. Daarnaast werk ik 24 tot 32 uur per week in loondienst als copywriter. Ik heb de luxe om voor een groot deel vanuit huis te werken. Dat maakt het voor mij wel makkelijker om mijn baan te combineren met het ouderschap. Naast mijn werk blijf ik diverse cursussen en trainingen volgen op het gebied van online marketing, contentstrategie en zoekmachineoptimalisatie. Zo blijf ik mezelf ontwikkelen en uitdagen en vergroot ik mijn kansen in mijn vakgebied. Daar word ik gelukkig van.

Eén van mijn beste vriendinnen wordt juist helemaal niet gelukkig van werken. Ze werkt zo nu en dan als hulp in de huishouding, maar haar partner vergaart hun vaste inkomen. Dat werkt voor hen prima en ze zijn beiden meer dan tevreden: mijn vriendin blijft immers het liefst de hele dag bij haar 3 kinderen. We zijn dus beiden heel verschillend, maar ook allebei goede, liefhebbende moeders. Ik ben een leukere moeder als ik werk, en mijn vriendin is gelukkiger als ze er fulltime voor haar kinderen kan zijn. Het is allebei oké. Wil jij het beste uit jezelf halen? Zorg er dan voor dat je doet waar je écht gelukkig van wordt. Of dat nu die flitsende carrière is, het fulltime moederschap of iets daartussenin.

Liefs Amber

Meer informatie

Hoe ziet een goed CV eruit? Wat moet erin? Hoe bouw je hem op?
Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Partner, kinderen, werk, sociaal leven: hoe hou ik alle ballen in de lucht?
Moeders nu versus moeders toen
Opvoeden: een mooie maar soms stressvolle taak
Zo eenvoudig begin je een eigen blog!
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken
Thuiswerken betekent een fijne werkplek maken
Verplicht thuiswerken. Hoe dan?
Praktische tips voor werkende ouders met een schuldgevoel

Bronvermelding

Tekst: amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *