Geld besparen? Met deze tips gaat het zeker lukken!

Geld besparen? Met deze tips gaat het lukken!

Zoek je nog een goed voornemen voor het nieuwe jaar? Misschien is “niet te veel betalen” een goed voornemen? Alles om je heen wordt alsmaar duurder, dus als je doorgaat zoals vorig jaar, dan houd je dit jaar onder aan de streep echt weer een stuk(je) minder over of kom je zelfs tekort. Dit kun je voorkomen door eens drastisch naar je uitgaven te kijken, want wellicht kun je flink wat geld besparen, zonder dat je daar veel voor hoeft in te leveren. Eind vorig jaar leverde een telefoontje naar de hypotheekverstrekker mij zomaar een besparing op van honderden euro’s per maand! Dat is nog eens een fijn begin van het nieuwe jaar!

Breng je lasten in beeld

Meten is weten, als je maandelijks geld wilt gaan besparen, moet je eerst inzichtelijk hebben wat er maandelijks in- en uit gaat. Soms kan dat behoorlijk confronterend zijn, maar met je kop in het zand steken, schiet je natuurlijk niks op. Het is handig om eens in de twee jaar zo’n nieuw overzicht te maken. Aan de hand hiervan kun je als eerste de onnodige uitgaven schrappen, zoals bijvoorbeeld dat abonnement waar je eigenlijk nooit iets mee doet, of de Lotto waar je niks mee wint.

Lid van de sportschool? Hoe vaak heb je daar vorig jaar gebruik van gemaakt? Is je onbeperkte abonnement echt de aanschaf waard geweest? Veelal klinkt dat heel aantrekkelijk, maar als je terugrekent haal je het er in veel gevallen niet uit. Nog beter is gewoon buiten te lopen, een boswandeling te maken of een fijne fietstocht. Kost niks en je pikt gelijk wat extra vitamine D mee…

Los zoveel mogelijk je schulden af (mits mogelijk) zodat je niet onnodig rente betaalt. Bedenk een manier om dit maandelijks af te lossen. Dit betekent ook dat je het beste direct maandelijks je creditcard aflost. Natuurlijk is géén gebruik maken van een creditcard nóg beter, want dat scheelt ook in de jaarlijkse (bank)kosten voor het gebruik van de card.

lijn groen oudersenzo
Geld besparen. Met deze tips gaat het zeker lukken!

Check je contracten

Door regelmatig de contracten onder de loep te nemen en te vergelijken met andere aanbieders, kun je vaak al behoorlijk wat geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan energiemaatschappijen, (ziektekosten)verzekeringen maar dus ook je hypotheekverstrekker. Al zo’n 15 jaar had ik daar niet naar gekeken, terwijl de rente steeds lager werd. Slechts één telefoontje was ervoor nodig om een flinke maandelijkse besparing op te leveren. En ja, vaak levert dit “een boete” op, maar in veel gevallen staat dit in geen verhouding tot wat het kan opleveren. Check het gewoon eens voor de zekerheid, een gesprekje kan toch nooit kwaad?

Kijk ook eens naar de afzonderlijke contracten, bijvoorbeeld telefoon, internet en TV. Afzonderlijke contracten zijn vaak duurder dan wanneer je kiest voor een “alles-in-één-abonnement”. Kijk op die manier ook eens naar je telefoonabonnement. Maak je echt gebruik van alle faciliteiten en voordelen? Of zou je ook prima uit de voeten kunnen met een sim only? Of prepaid? Maak je gebruik van meerdere abonnementen? Informeer dan ook eens naar eventuele familiekortingen bij je aanbieder.

Besparen om regelmatige uitgaven

Een van die steeds maar weer terugkomende uitgaven, zijn de boodschappen. Ook daar is veel eer in te behalen, zonder dat je gelijk op een houtje hoeft te bijten. We hebben al eens eerder uitgebreid aandacht besteed, hoe je eenvoudig kunt besparen op de boodschappen en daar staan heel veel goede tips in, echt een aanrader om even door te lezen. Omdat het daar al uitgebreid aan bod komt, beperk ik me hier alleen tot een samenvatting en de meest belangrijke bespaartips:

Bekijk de folders (print en online), vergelijk de prijzen tussen de verschillende aanbieders en maak aan de hand hiervan een weekplanning voor de boodschappen. Beperk het aantal boodschappen momenten tot 1x per week of 1x per twee weken.

Kijk naar wat je nog in huis hebt en verzin hiermee een creatieve maaltijd met de producten die je nog hebt of de restanten van eerdere maaltijden. Aangezien we hier zoveel mogelijk thuiswerken, gebruik ik zelf vaak de resten van de avondmaaltijd, als lunch de dag daarna. Vaak is er net genoeg over om als lunch te gebruiken. Zo zijn gelijk de restjes weer uit de koelkast en worden ze nuttig besteed.

Doe geen boodschappen op een lege maag, dat is echt vragen om moeilijkheden. Probeer je ook echt zoveel mogelijk aan je boodschappenlijstje te houden en je niet te laten verleiden door impulsaankopen of extra lekkernijen.

Kies voor producten van het goedkopere huismerk in plaats van A-merken. Buk eens voor de producten, want veelal staan de goedkopere producten niet op ooghoogte, maar juist op de onderste schappen. Even bukken kan dus heel besparend werken!

Een fles aanmaaklimonade is een stuk voordeliger dan een fles frisdrank en smaakt vaak net zo lekker. Uiteraard is puur water drinken nog goedkoper (en ook nog eens beter voor de gezondheid).

Koop je verse producten zoveel mogelijk op de markt! Het is vaak verser én goedkoper.

Heb je geschenkbonnen gekregen? Stop deze direct in je portemonnee en geef ze zo snel mogelijk uit, want in veel gevallen worden deze vergeten en liggen ze ergens te verstoffen tot ze niet meer bruikbaar zijn.

Kijk bij grotere aanschaffen eerst eens op Marktplaats of in de Kringloop voor een tweedehands product. Waarom zou altijd alles nieuw gekocht moeten worden? Vaak zien tweedehands producten er ook nog prima uit! Zonde om er dan de hoofdprijs voor te betalen.
Wil je toch liever nieuw? Let dan op de uitverkoop of het juiste seizoen. Nieuwe kerstversiering kun je het beste aanschaffen ná de kerst, kijk voor een winterjas in februari en een nieuwe parasol kun je het beste pas in september gaan kopen.

Werk met een vast boodschappenbudget of houd de uitgaven bij, zodat ook de kosten van de boodschappen goed inzichtelijk voor je zijn. Alleen als je de uitgaven goed voor ogen hebt, kun je kijken of je kunt besparen.

Ga zuinig om met energie

Dat klinkt heel logisch, maar als je in huis kijkt dan blijkt dit in de praktijk toch een lastig verhaal. Hoe vaak blijft er niet ergens een lamp branden – bijvoorbeeld in de slaapkamer, badkamer of toilet – terwijl er niemand in de ruimte aanwezig is. Of die TV die in sommige huishoudens de hele dag staat te tetteren. Is dat écht nodig? Laat ‘m gewoon eens een tijdje uit en geniet van de rust om je heen. Zo zijn er nog veel meer momenten dat je op je energieverbruik kunt besparen:

Laat de koelkast niet onnodig lang openstaan.

Let erop dat de vriezer goed dicht is nadat je erin bent geweest.

Douche niet te lang (max 10 minuten is prima).

Laat de vaatwasser alleen draaien als hij helemaal vol is.

Dit geldt ook voor de wasmachine en droger. Draai deze alleen bij een volle trommel.

Gebruik het kookwater van de eieren voor je planten. Vinden ze fijn!

Kies zoveel mogelijk voor energiezuinige producten.

Pak vaker de fiets in plaats van de auto. Het is gezonder en scheelt veel brandstof.

Trek gerust een dikkere trui of vest aan als je het wat fris hebt of maak gebruik van een fleecekleed. Hierdoor kan de thermostaat een graadje terug.

Kies zoveel mogelijk voor LED-verlichting. LED-verlichting verbruikt minder energie.

Installeer een slimme meter/thermostaat.

Laat nergens onnodig licht branden of een TV/radio aanstaan in vertrekken waar je niet bent.

Kijk eens of het loont om je huis te isoleren. Soms kan dit veel rendement opleveren. Of dat voor jullie huis ook het geval is, is altijd de moeite waard te onderzoeken.

Al eens nagedacht over zonnepanelen? In sommige gevallen kan dit een mooi rendement opleveren.

Gebruik je gas? Kies dan voor de waterkoker om water te verhitten in plaats van een pannetje op het vuur. Elektriciteit is goedkoper dan gas.

Kies voor verdonkerende gordijnen, zodat in de zomer de hitte zoveel mogelijk buiten wordt gehouden en in de winter de warmte juist binnen.

Is je huis al voorzien van dubbele beglazing?

Kwaliteit van leven

Natuurlijk zijn er nog veel drastischere tips, maar wij hebben ons beperkt tot bezuinigingstips die de kwaliteit van je leven absoluut niet hoeven aan te tasten, maar die er wel voor kunnen zorgen dat je – hopelijk – aan het einde van de maand niet tekort gaat komen of misschien zelfs nog iets over laat houden en kunt sparen!

De eerste besparing kun je al pakken door je rekeningen zoveel mogelijk direct te betalen (scheelt boetes) en probeert te voorkomen om rood te staan. Praat met je partner over de uitgaven, het is immers jullie gezamenlijke verantwoordelijkheid. Twee weten vaak meer dan één. Wie weet welke ludieke ideeën jullie samen bedenken.

liefs Marion

Meer informatie

Besparen? Houd je verzekeringen eens goed onder de loep!
Wat is een ecologische voetafdruk?
Zo zorg je dat je warm blijft zonder verwarming
Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven
Besparen op je boodschappen
Armoede in Nederland, een bittere realiteit voor velen
Besparen? Laat je niet verleiden in de supermarkt
Zo is het écht om afhankelijk te zijn van de voedselbank
Het leven van een bijstandsmoeder. Zo zwaar is het echt!
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!
Bespaartips, hoe komen we de maand door?
Financiële zorgen over onzeker 2021. Nibud maakt zich zorgen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *