Besparen op je boodschappen

Besparen op de boodschappen

Houd jij aan het einde van de maand ook altijd nog een stukje maand over, maar is je banksaldo echt aan een nieuwe storting toe? Je bent niet de enige. Het komt in de beste families voor. Zelf was ik niet zo’n budget boodschapper, maar toen ik Rob leerde kennen ging er een wereld voor mij open. Waar ik voorheen alles blindelings in mijn karretje gooide, heeft hij mij geleerd bewuster boodschappen te doen. Hij leerde mij waar ik op kon letten om geld te besparen en uiteindelijk geld over te houden met dezelfde boodschappen. Misschien van een ander merk, maar vaak zit daar niet echt veel verschil in. Graag wil ik zijn tips om geld te besparen met jullie delen.

10 tips om te besparen op de boodschappen!

1. Maak een weekmenu

Eén keer in de week bepaal ik wat ik de hele week wil eten, met één of twee restjesdagen. Doorgaans houd je voldoende kliekjes over om daar nog één of twee dagen rijkelijk van te kunnen eten. Het voordeel om het aantal boodschapmomenten tot één keer per week te beperken, is dat je op die manier niet steeds opnieuw wordt blootgesteld aan ‘impulsaankopen’ of andere verleidingen. Maak vooraf een lijstje, het liefst in volgorde van de schappen, zodat je niet meerdere keren de winkel hoeft door te lopen (en steeds meer verleidingen tegen komt).

Een bijkomend voordeel van een week menu, je hoeft er maar één keer over na te denken, de rest van de week hoef je het alleen maar uit te voeren.

2. Kies een gunstig tijdstip voor de boodschappen

En dit tijdstip is niet om 17.00 uur als je maag knort van de honger, na een lange stressvolle dag en je eigenlijk jezelf het liefst vol stopt met troostvoedsel. Op zo’n moment ziet alles er lekker uit. Zijn de winkels bij jou in de buurt tot 20.00 uur open? Ga dan na het eten boodschappen doen, of als het lukt, na het ontbijt. Dit scheelt echt een hoop nutteloze junkfood (en dus geld).

3. Buk eens even!

Wist je dat alle dure producten op ooghoogte staan? En dat je voor alle budgetartikelen moet bukken? Dat is natuurlijk niet voor niets. De winkelier heeft veel liever dat je de pindakaas van Calvé koopt en niet die goedkopere variant van Gwoon (of zo). Voor heel veel A-merk artikelen zijn goede alternatieven. Niet voor alles zeg ik eerlijk. Ik vind bijvoorbeeld alleen de pindakaas van Calvé lekker en dat geldt ook voor augurkensticks van Kühne, maar bij heel veel artikelen merk je het verschil niet. En het prijsverschil is echt het bukken waard.

lijn groen oudersenzo
Besparen op je boodschappen

4. Aanbiedingen is altijd besparen!

Heb je een vriezer in huis? Dan kun je soms ook eens wat aanbiedingen scoren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ben gestopt met het invriezen van varkensvlees, omdat ik dit na ontdooien echt niet meer lekker vind. Op een of andere manier komt er een ranzige smaak aan waardoor ik het niet meer te eten vind (en het vaak weg gooi en ik dus alleen maar duurder uit ben). Rundvlees en kip is wel goed in te vriezen. Ook niet voor maanden, maar een paar weken gaat prima. Eet je veel kip en is er ergens een aanbieding? Haal dan een paar pakken en stop het in de vriezer. Het beste kun je in kleine porties invriezen (diepvrieszakjes) en invriezen, zodat je geen kilo kip hoeft te ontdooien, terwijl je maar een ons nodig hebt.

Leg ook eens de prijzen van verschillende supermarkten naast elkaar. Door deze prijzen te vergelijken kun je nog eens voor leuke verrassingen komen te staan en geld over houden. Vaak komen winkels als Lidl, Aldi en Action het goedkoopst uit de bus, maar niet altijd. De Lidl heeft inmiddels de naam zo voordelig te zijn, maar is dat echt niet in alle gevallen. Goed op blijven letten dus en leg gerust de prijzen van de Jumbo, AH en Hoogvliet er eens naast. Want waar is dat dagelijkse broodje, fles cola of pak melk nou echt het goedkoopst?

5. Meerdere dagen

Als ik – bijvoorbeeld – bami maak, nasi, pasta, of soep, maak ik doorgaans zo’n grote pan dat ik er met het hele gezin meerdere dagen van kan eten. Om te voorkomen dat dingen worden weggegooid, vries ik vaak kleinere (één persoon porties) in. Dit doe ik vooral bij gerechten die Rocco erg lekker vindt. Als we dan iets eten wat hij niet zo lekker vindt (zo’n beetje alles waar verse groente doorheen zitten) dan kan hij eenvoudig een portie uit de vriezer halen en in de magnetron opwarmen.

6. Gebruik contact geld

Geen idee hoe het bij jou gaat, maar als ik met pin betaal, doet het me altijd minder pijn dan wanneer ik met cash geld betaal en het dus echt heel zichtbaar is wat ik uitgeef. Als je goed inzichtelijk wil hebben hoeveel je uitgeeft, kun je het beste per week je boodschappengeld pinnen en het cash betalen aan de kassa. Zo kun je precies bijhouden of je nog binnen het budget zit en hoeveel ruimte er nog is voor die fles overheerlijke wijn of reep chocolade.

7. Op de markt is “je gulden een daalder” waard

Op de markt is je gulden allang geen daalder meer waard, maar toch kun je op de markt nog steeds leuke koopjes scoren. Vooral verse groente en fruit zijn prima te kopen op de markt. Het ziet er vaak goed uit en doorgaans goedkoper dan in de supermarkt. Blijf echter wel opletten, want het gaat niet altijd op. Zie je dat de groente zelfs duurder is bij de marktkraam? Zeg het vooral tegen de koopman. Wedden dat hij iets van de prijs af haalt? Afdingen kan natuurlijk altijd op de markt!

8. Eet wat je hebt

Nog zo’n leuke tip van Rob. Als we in het weekend naar Boskoop gaan, zeg ik nog wel eens : ‘Moeten we nog boodschappen doen?’ waarop Rob dan reageert met: ‘Nee hoeft niet, we eten gewoon wat er is’. En eigenlijk is dat soms best een leuke uitdaging en ik kan eerlijk zeggen dat ik altijd lekker heb gegeten. Kijk eens creatief naar alles wat je in de kast hebt staan. Wedden dat je heerlijk (en genoeg) kunt eten zonder boodschappen te doen?

9. Niks voorgesneden

Heb je een mes en een plankje thuis? Dan hoef je echt niks voorgesneden te kopen. Je betaalt de hoofdprijs en het is doorgaans zo zelf gesneden. Het is bovendien ook nog eens een zen-klusje. Ik vind het heerlijk om groente te snijden, ik word er rustig van na een hectische dag. Alleen als ik super veel haast heb, vergrijp ik me wel eens aan gesneden groente, als je je maar realiseert dat je hier echt de hoofdprijs voor betaalt.

Probeer ook rekening te houden met seizoensgroente. Als je groente en fruit uit het seizoen eet, betaal je ook veel minder dan wanneer je het buiten het seizoen eet.

10. Boodschappen-app

Er zijn apps te downloaden (bijvoorbeeld Sjorpz) waarmee je kunt uitrekenen bij welke winkel in jouw buurt, de boodschappen het goedkoopst zijn. Je kunt namelijk je boodschappen invoeren in de app en verschillende supermarkten aangeven. Hij laat je weten waar je het beste naar toe kunt gaan. Top toch?!

Besparen kun je leren

Eerlijk gezegd was ik ook niet zo goed in besparen en pakte ik als een blinde vink de boodschappen in de supermarkt. Ik maakte vooraf wel vaak een boodschappenlijstje, omdat mijn hoofd een vergiet is en ik makkelijk dingen vergeet. Ik ben inmiddels gewend om bewuster te letten op wat ik precies pak en wat meer om mij heen te kijken naar goedkopere alternatieven. Eerlijk gezegd begin ik het ook steeds leuker te vinden en voel ik me stiekem een beetje trots als ik goedkopere alternatieven heb gescoord. Maak van besparen gewoon je nieuwe hobby. De meeste hobby’s kosten geld, en deze kan zelfs geld opleveren! Zelfs als je het budgettair helemaal niet nodig hebt, is het leuk om te doen!

liefs Marion

Meer informatie

4 manieren om geld te besparen nu alles veel duurder wordt
Een duurzaam huishouden? Zo doe je dat!
Geld besparen? Met deze tips gaat het zeker lukken!
Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven
Armoede in Nederland, een bittere realiteit voor velen
Besparen? Laat je niet verleiden in de supermarkt
Zo is het écht om afhankelijk te zijn van de voedselbank
Het leven van een bijstandsmoeder. Zo zwaar is het echt!
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!
Bespaartips, hoe komen we de maand door?
Boodschappen doen met kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *