Zo is het écht om afhankelijk te zijn van de voedselbank

Zo is het echt om afhankelijk te zijn van de voedselbank

De Voedselbank: we horen of lezen er geregeld over in de media. Maar wat doet de Voedselbank nu eigenlijk precies? En belangrijker nog, hoe is het om afhankelijk te zijn van de Voedselbank? We spraken 3 mensen die wekelijks een voedselpakket ophalen. “Ik loop elke week vol schaamte naar binnen en vol dankbaarheid naar buiten.”

De Voedselbank: wat is dat?

Alleenstaanden, stellen en gezinnen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in eigen levensonderhoud te voorzien kunnen in aanmerking komen voor hulp van de Voedselbank. De organisatie draait op vrijwilligers die zich volop inzetten om voedselverspilling tegen te gaan en ervoor te zorgen dat ook mensen die op of onder het bestaansminimum leven voldoende te eten hebben. De Voedselbank is afhankelijk van donaties van supermarkten en bedrijven. Zo doneert Albert Heijn diverse producten die bijna op de datum zijn aan de Voedselbank. Zo wordt er geen voedsel verspild en worden honderden gezinnen van boodschappen voorzien.

Vol schaamte naar binnen, vol dankbaarheid naar buiten

Fatima (30) is alleenstaande moeder en heeft 3 kinderen. Elke week haalt zij een voedselpakket op in de gemeente Apeldoorn.

Vorig jaar scheidde ik van mijn man. Ik was net bevallen van onze jongste. Ik ben pas 3 jaar in Nederland en werk niet. Ineens stond ik er helemaal alleen voor. Ik heb geen ouders of familie in de buurt en ik kreeg een uitkering, maar echt een vetpot is dat niet. Ik moet daar voeding en luiers van betalen, kleertjes voor de kinderen en boodschappen. Dat ging op een gegeven moment niet meer. Vluchtelingenwerk heeft me toen geholpen met het aanvragen van hulp bij de Voedselbank. Daar kom ik nu ongeveer een half jaar elke week.

Ik loop vol schaamte naar binnen en vol dankbaarheid weer naar buiten. Bij onze Voedselbank krijg je geen kratten met eten, maar mag je zelf artikelen uitzoeken. Je krijgt een pasje voor een klein gezin of een groot gezin. Je mag dan van elk artikel 2 stuks pakken. Ik eet zelf vegetarisch en er is altijd voldoende keuze op dat gebied. Albert Heijn doneert bijvoorbeeld vega shoarma en falafel en andere burgers. Zo kun je een volwaardige maaltijd zonder vlees samenstellen met producten van de Voedselbank. Ook krijg je bijna wekelijks toiletpapier, wasmiddel en andere producten. Dat heb ik met een groot gezin wel nodig.

lijn groen oudersenzo
Zo is het echt om afhankelijk te zijn van de voedselbank

Ik had nooit verwacht dat ik afhankelijk zou zijn van de Voedselbank

Thea (58): “Mijn man en ik hadden een heerlijk en gelukkig leven in de Achterhoek. Een mooie koopwoning, een auto voor de deur en 3 kinderen. De oudste 2 waren het huis al uit toen mijn man plotseling besloot bij me weg te gaan. Ik werkte parttime in een parfumerie en mijn ex-man bleef in onze koopwoning wonen. Gelukkig zijn de wachttijden voor een sociale huurwoning hier niet zo lang, dus had ik vrij snel een eigen plekje. Fulltime werken was geen optie in de parfumerie. Zo belandde ik deels in de bijstand: zij vullen mijn inkomen met zo’n 200 euro per maand aan zodat ik op het bestaansminimum kom.

Het was heel erg wennen: van alles kunnen kopen wat ik wilde en wonen in een mooi, royaal huis naar een rijtjeshuis en alle inkomsten en uitgaven moeten registreren. Ik kwam geen enkele maand uit met mijn geld, waardoor ik al snel bij de Voedselbank terecht kwam. Elke week haal ik een pakket op hier. Ik had nooit verwacht dat mij dit zou overkomen, maar de dingen gaan zoals ze gaan. Ik ben overigens heel blij dat de Voedselbank er is: zo is er elke week voldoende eten in huis. Ook heb ik geleerd creatiever om te gaan met het koken van maaltijden. Vroeger kocht ik altijd van die zakken voorgesneden groenten en ging ik voor gemak. Nu is het soms puzzelen, maar koken is hierdoor ook een stuk interessanter geworden. Zo zie je maar: elk nadeel heeft ook zo zijn voordelen.

De personen in dit artikel hebben toestemming gegeven om hun naam en verhaal te publiceren. Zij hebben zelf eerst de inhoud gecontroleerd.

Liefs Amber

Meer informatie

Met je gezin leven in armoede
Geld besparen? Met deze tips gaat het zeker lukken!
Armoede in Nederland, een bittere realiteit voor velen
Besparen op je boodschappen
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!
Bespaartips, hoe komen we de maand door?
Besparen? Laat je niet verleiden in de supermarkt
Wat kosten kinderen nou eigenlijk echt?
Hoe kan je nog geld verdienen met je geld?
Het leven van een bijstandsmoeder. Zo zwaar is het!
Met je gezin in armoede
Low budget baby – Veel babyuitzet voor weinig

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *