4 manieren om geld te besparen nu alles veel duurder wordt

4 manieren om geld te besparen nu alles veel duurder wordt

Het is je vast niet ontgaan: de gasprijzen stijgen de pan uit, waardoor we flink meer gaan betalen voor benzine, douchen en stoken. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne worden bovendien boodschappen zoals brood, pasta, groente en vlees een stuk duurder. Voor veel gezinnen gaat er op financieel gebied dus het nodige veranderen. Maar wat kun je zelf doen om geld te besparen in een tijd waarin alles steeds duurder wordt? In dit artikel geven we je 4 handige tips.

#1: Verduurzaam je woning

Je huis verduurzamen kost geld, maar levert op de langere termijn nog veel meer geld op. Je kunt je woning op diverse manieren duurzamer maken. Denk bijvoorbeeld aan een betere isolatie van je woning of de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Als je echt veel geld wilt besparen, is het volledig gasvrij maken van je huis natuurlijk ook een optie. Zo investeer je in een flinke besparing op de lange termijn. Waar de energierekening van andere huishoudens steeds hoger wordt, zal de jouwe juist drastisch verlagen.

Tip! Wist je dat geld lenen voor het verduurzamen van je woning in veel gevallen een verstandige keuze is? Veel mensen denken bij geld lenen voor duurzame aanpassingen in eerste instantie aan het verhogen van hun hypotheek, maar een persoonlijke lening kan wel honderden euro’s goedkoper zijn. Bij het ophogen van je hypotheek betaal je namelijk opnieuw afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten. Bij een persoonlijke lening betaal je dit niet. Kies voor een lage rente lening bij een betrouwbare geldverstrekker, bijvoorbeeld bij Findio.

lijn groen oudersenzo
4 manieren om geld te besparen nu alles veel duurder wordt

#2: Bespaar direct op je energiekosten

Heb je geen geld of tijd om je woning te verduurzamen, maar wel direct besparen op je energierekening? Dit kun je doen door zo min mogelijk te stoken en korter te douchen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, zeker op koude dagen. Schaf een zacht, warm plaid aan voor op de bank waar je heerlijk onder kan wegkruipen op een koude dag. Verder bespaar je op stroom door apparaten die je niet gebruikt uit te schakelen en de stekkers uit het stopcontact te halen. Vervang gloeilampen door led verlichting en draai de kraan dicht tijdens het afwassen. Zo gaat je energierekening zeker een paar euro omlaag.

#3: Doe efficiënt boodschappen

Ook boodschappen worden de komende tijd flink duurder. Het is dus belangrijk om zo efficiënt mogelijk boodschappen te doen. Doe niet elke dag boodschappen, maar ga eens per week en schaf dan alles aan wat je nodig hebt. Check van tevoren waar er aanbiedingen zijn en ga naar diverse winkels. Loop ook eens wat vaker over de markt: hier kun je vaak verse groenten, fruit en noten kopen voor een lagere prijs dan in de supermarkt. Zijn bepaalde producten goedkoper als je er meer van koopt en is het een product dat je vaak gebruikt? Koop dan bepaalde items in bulk. Denk aan rijst, toiletpapier, blikken bonen of andere lang houdbare producten.

Tip! Vooral graanproducten stijgen de komende tijd enorm in prijs. Zelf je brood bakken is stukken goedkoper, lekkerder én gezonder dan brood uit de supermarkt. Alles wat je nodig hebt is water, gist, meel en een beetje (olijf)olie. Je kunt ook overwegen een broodbakmachine aan te schaffen om het jezelf nog makkelijker te maken.

#4: Neem je vervoer kritisch onder de loep

Je kunt ook flink wat euro’s besparen door je vervoer kritisch onder de loep te nemen. Ga je altijd met de auto naar je werk? Overweeg dan ook eens de fiets te pakken. Het openbaar vervoer is (vreemd genoeg) vaak juist duurder dan de auto. Heb je een wagen die aardig wat benzine slurpt? Overweeg dan om een hybride of een elektrische auto aan te schaffen. Ga voor een occasion of kies voor private lease. Dat is vaak goedkoper dan een geheel nieuwe auto kopen.

Wil je echt veel geld besparen én iets goeds voor het milieu doen? Overweeg dan om de auto helemaal weg te doen en schaf een goede elektrische fiets aan. Ga eventueel voor een speed pedelec: met een dergelijke fiets haal je snelheden tot 45 kilometer per uur. Let op: dit is alleen efficiënt als je al niet veel kilometers maakt in je auto en als je niet te ver van huis werkt. Werk je aan de andere kant van het land? Dan kun je deze tip beter aan je voorbij laten gaan.

Wat doe jij om geld te besparen in deze financieel onzekere tijden? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

5 manieren om direct geld te besparen
Hoe kun je duurzamer leven?
Duurzamer leven is helemaal niet zo lastig
Overstappen naar sim-only: goed idee nu alles duurder wordt?
Besparen? Houd je verzekeringen eens goed onder de loep!
Verkoop je tweedehands kleding kan interessant zijn. Maar hoe dan?
Besparen op je boodschappen
Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.