Wat kosten kinderen nou eigenlijk écht?

Kosten kinderen

Wat kinderen kosten? Liefde, verzorging, aandacht, knuffels…we weten het, stiekem is het een beetje een taboe om het te hebben over de kosten van kinderen. Toch willen we hier vandaag graag over praten. Want er is niets mis mee om je een beetje voor te bereiden op het financiële plaatje als je kinderen hebt of wilt.

Gezonde financiële basis

Je wilt je kind (naast liefde) namelijk ook gewoon een gezonde financiële basis bieden. En als jouw financiën op orde zijn, heb je meer kans dat je kind later ook een gezonde relatie met geld aangaat. We vertellen je dus graag hoe diep je in de buidel moet tasten als je kinderen hebt!

Dit kosten kinderen volgens het Nibud

Volgens het Nibud kosten kinderen tot hun 12e levensjaar ongeveer 50.000 euro. Dat komt neer op 360 euro per maand. Houd er rekening mee dat dit per kind verschilt en dat het hier om een gemiddelde gaat: de kosten van kinderen kunnen altijd hoger of lager uitvallen. Het CBS stelt dat een kind ongeveer 15% van het besteedbaar inkomen van de ouders opslokt. Je leest het al: kinderen brengen dus best wat kosten met zich mee. Maar waarin uit zich dat precies?

Deze kosten brengen kinderen met zich mee

Je staat er misschien niet bij stil, maar kinderen kosten (naast eten, drinken en kleding) behoorlijk wat geld. Denk bijvoorbeeld eens aan kinderopvang, luiers, medische kosten, muziekles, sport, speelgoed, uitjes, een fiets, zwemles, zakgeld, kleedgeld, inrichting van de kamer… en we vergeten vast nog wel wat. Bottom line: dat kinderen kosten met zich meebrengen mag duidelijk zijn.

Kosten kinderen financieren

Maar hoe financier je die kosten als ouder nu eigenlijk? De meeste mensen vinden het fijn om een (vaste) baan te hebben voor ze aan kinderen beginnen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Daarnaast biedt geen enkele baan zekerheid voor het leven en kan er altijd iets misgaan. Andere manieren om kosten van kinderen te bekostigen is de kinderbijslag. Elk kwartaal krijg je van de Sociale Verzekeringsbank een bepaald bedrag als tegemoetkoming in de kosten van kinderen. Elk jaar kosten kinderen meer geld, dus hoe ouder je kind is, hoe hoger de kinderbijslag is. Voor onvoorziene kosten kan het soms nodig zijn om een lening af te sluiten. Kies liever voor een persoonlijke lening dan voor een doorlopend krediet. Ga wel altijd voor de laagste rente, om te voorkomen dat je te veel terugbetaalt.

lijn groen oudersenzo
Kosten kinderen
lijn groen oudersenzo

Is geld lenen voor de kosten van kinderen wel verstandig?

Ja. Door de Wet Financieel Toezicht kun je nooit meer lenen dan bij je inkomen past. Ga je daarnaast voor een lage rente en een looptijd die bij jouw portemonnee past, is er niets aan de hand. Soms sta je voor onvoorziene hoge kosten. Door geld te lenen kun je de kinderen dan toch gewoon bieden wat ze op dat moment nodig hebben.

Hoe ik het zelf doe

Ik ben vanaf de geboorte van mijn zoon alleenstaand geweest. Tegenwoordig woon ik samen met een geweldige man, maar dat was dus niet altijd zo. Omdat ik erg jong was toen ik mijn zoon kreeg, had ik nog geen vaste baan. Ik hield mijn huishouden draaiende op studiefinanciering met een maximale lening. Dat ging eigenlijk prima en het ontbrak ons aan niks, al was er niet veel geld over voor luxe. Ik kreeg ook huurtoeslag, zorgtoeslag én kindgebonden budget, waardoor het leven een stuk gemakkelijker werd. Tegenwoordig heb ik een bijna fulltime baan. Mijn partner werkt ook en we delen de kosten.

Ik heb nooit het idee gehad dat mijn kind veel kostte. Dat is ook logisch, want als ouder denk je er niet op die manier over na. Je staat er pas echt bij stil op het moment dat je weinig te besteden hebt. Als we even krap zitten bezuinigen we bijvoorbeeld op de vakantie of een andere luxe. Laatst reed mijn zoon zijn fiets in de prak. Omdat hij daarvan afhankelijk is om naar school te fietsen, had hij direct een nieuwe nodig. Het geluk wil dat mijn partner fietsenmaker is en we dus direct een nieuwe konden regelen, maar anders had ik voor zoiets misschien wel geld moeten lenen bij mijn ouders bijvoorbeeld. Dus ja, kinderen brengen natuurlijk kosten met zich mee, maar ze zijn het meer dan waard. Wat je budget ook is: er is bijna altijd ruimte en de ideale situatie om kinderen in groot te brengen bestaat eigenlijk niet.

Liefs Amber

Meer informatie

Inzicht in kosten: Dit kost (ongeveer) een geboorte
Kosten baby in het eerste jaar
Voorbereiding op de komst van een baby
Zwanger en een laag inkomen. Tips & trucs!
Low budget baby – Veel babyuitzet voor weinig

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© foto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.