Recept: Vegetarische Lasagne

Recept: Vegetarische Lasagne

Een aantal maanden geleden heb ik een paar weken genoten van de maaltijdpakketten van HelloFresh. Die weken hebben we heerlijk, gezond én veelzijdig gegeten. Naast de ingrediënten zitten er in de maaltijdboxen ook altijd recepten.

Verse producten

De recepten van de allerlekkerste gerechten heb ik bewaard maar dat waren ze zo’n beetje allemaal. Zo nu en dan, pak ik weer eens zo’n recept en ga daarmee aan de slag.
De meeste recepten zijn te maken met eenvoudige (veelal verse) producten en meestal kost het je niet zoveel tijd om het te maken. Zeker als je werk en gezin combineert is dat een belangrijk detail. Daarnaast vind ik het persoonlijk belangrijk om zoveel mogelijk met verse producten te werken en zo min mogelijk gebruik te maken van kant-en-klare zakjes en pakjes.

Vegetarische eters

Deze week kreeg ik twee vegetarische eters. In mijn mannenhuishouden kook ik wel eens vegetarisch maar niet vaak. Hoe klein het stukje kip of vlees ook is, de mannen willen graag vlees (of kip). Soms smokkel ik en kook ik gewoon een vegetarisch recept. Dat merken ze dan pas als ze aan tafel zitten. Meestal gaat het alsnog zonder al te veel morren naar binnen. Gewoon omdat het lekker smaakt. Echt heel ervaren in de vegetarische keuken ben ik niet, maar nu ik eters zou krijgen, moest ik toch iets bedenken.

Lasagne!

Ineens moest ik denken aan dit recept van HelloFresh. Door de gehakt is daar natuurlijk niks vegetarisch aan, maar ik kon mij nog wel herinneren dat het enorm lekker was. Zo lekker dat de mannen ‘vochten’ om het laatste stukje. Als ik nou het gehakt eens zou vervangen door mozzarella en walnoten…?! Door de toevoeging van de walnoten zou de lasagne gelijk een ‘bite’ krijgen, iets wat ik doorgaans een beetje mis bij lasagne.

lijn italie
Recept: Vegetarische Lasagne
lijn italie

Geslaagd

Het bleek een geslaagde keuze. Iedereen genoot van het eten en de schaal werd nog net niet uitgelikt. Zelfs mijn vleeseters, vonden deze lasagne lekker. Sterker, Leo zei na een paar happen: ‘Je mist helemaal de gehakt niet op deze manier!’

Ik wil hem daarom graag met jullie delen. Mocht je nou echt krap in je tijd zitten, dan kan het schoonmaken en snijden van groente nogal een klus zijn. Zelf vind ik het altijd een rustgevend klusje, zeker als ik een hectische dag achter de rug heb dan wordt het snijden van groente een soort ‘zen-moment’ voor mij. Maar als jij dat niet hebt en je hebt echt haast kun je natuurlijk altijd het recept een beetje aanpassen en kiezen voor blikjes tomatenblokjes, voorgesneden uitjes en geperste knoflook. De tijm hoeft natuurlijk ook niet vers, die kan ook prima uit een kruidenpotje komen.

lijn italie
Recept: Vegetarische Lasagne
lijn italie

Recept vegetarische lasagne naar een idee van HelloFresh

De ingrediënten zijn op basis van 4 personen.

Ingrediënten

8 tomaten
2 uien
3 knoflooktenen
400 gram spinazie
4 tl tijm
1 pakje kookroom
100 gram Grana Padano
8 stuks lasagnebladeren
2 pakjes mozzarella
1 bakje walnoten
300 ml groentebouillon
4 el bloem
6 el roomboter
1 el olijfolie
peper en zout naar smaak

Instructies

Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de tomaat in blokjes, snijd of scheur de spinazie klein, snijd de mozzarella in plakjes, breek de walnoten in kleinere stukjes. Heb je verse tijm? Rits dan de blaadjes van de takjes en snijd de tijm nog een beetje fijner.

Verhit de roomboter in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerende 2 minuten. Voeg 1/3 deel van de bouillon toe en roer met een garde. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon en roer glad. Breng de saus aan de kook, voeg de tomaat toe en laat 1 minuut doorkoken.

Voeg de tijm en spinazie toe aan de saus en laat al roerende slinken. Voeg als laatste de kookroom en 1/3 deel van de grana padano toe en breng op smaak met peper.

Vet een ovenschaal in met de olijfolie. Schenk, om te beginnen, een dun laagje saus in de ovenschaal. Bedek deze met een deel van de lasagnebladen en druk goed aan. Leg de helft van de plakjes Mozzarella kaas op de bladen, bestrooi ze met de helft van de walnoten, strooi er nog wat Grana Padano overheen en sluit af met een laagje saus. Herhaal dit tot alles op is en sluit af met een laagje kaas.

Bak de lasagne 20 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Recept: Vegetarische Lasagne
Liefs Marion

Extra informatie

Draai het recept uit van de Vegetarische Lasagne (pdf)
De kookhoek van Oudersenzo
Spaghettidag – Drie heerlijke recepten van Spaghetti klassiekers!
Meer vegetarische recepten

Bronvermelding

Tekst en foto’s: Marion Middendorp

lijn Oudersenzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *