De 15 mijlpalen van je zwangerschap


Vanaf het moment dat de eicel en zaadcel elkaar hebben gevonden, kent je zwangerschap een aantal mijlpalen. We willen ze niet ongemerkt voorbij laten gaan, dus we zetten de meest belangrijke voor je bij elkaar. Altijd leuk om tijdens je zwangerschap daar even bij stil te staan!

De 15 mijlpalen van je zwangerschap

1) De samensmelting van de eicel en zaadcel

Het allereerste belangrijke moment van de zwangerschap, zelfs de meest belangrijke. Zonder dit moment is er geen zwangerschap. De kans is echter klein dat je dit moment bewust gaat meemaken. Maar toch. Het is een mijlpaal. Je bent namelijk zwanger! Joehoe!

2) Een positieve test

Daar sta je dan, misschien wel met trillende handen. Is het dan echt waar? Je kunt het misschien nog maar nauwelijks geloven, maar die zwangerschapstest in je handen, wijst toch echt twee streepjes aan. Misschien is het ene streepje wat lichter dan het controlestreepje, maar een beetje zwanger bestaat niet. Je bent of zwanger, of niet. Gefeliciteerd!!

3) De eerste symptomen

En als de test nog niet genoeg bewijs is, dienen weldra de eerste zwangerschapssymptomen zich ook aan. Misselijk, moe of pijnlijke borsten. Het kan er allemaal bij horen.

4) Eerste afspraak verloskundige

Op zoek naar een verloskundige en dan die eerste afspraak. Van haar horen dat je echt zwanger bent en horen wanneer je uitgerekend bent, maakt het allemaal nog net een beetje echter. Misschien klopt het hartje al en kun je dat horen. Dan zijn het zelfs twee mijlmalen in één. Je hebt namelijk je kindje voor het eerst kunnen horen!

5) De eerste echo

En dan de eerste echo. Nu kun je je kindje niet alleen horen, maar je kunt hem ook nog eens zien. Misschien poseert hij wel voor de camera of maakt hij net een gekke buiteling. Je hoort direct hoe lang je al zwanger bent en of alles in orde lijkt daarbinnen. Spannend hoor!

6) Magische grens

Heb je er op gewacht met iedereen het goede nieuws te vertellen? De magische grens van 12 weken. Het einde van het eerste trimester! Hopelijk zijn nu ook die eerste kwaaltjes voorbij. En als je het grote nieuws nog niet wereldkundig hebt gemaakt, dan is dit het moment! Spread the news!

7) Zichtbare buik

Met zo’n 14 weken is de kans groot dat je buik zichtbaar wordt. Vanaf dit moment zal hij alleen nog maar groter groeien. Misschien een goed moment om even voor je zelf wat kleding te shoppen? Een zwangerschapsBH? Broeken die ruimte bieden aan je groeiende buik?

8) Yes, je voelt hem!

Met zo’n 16 weken kun je je kindje gaan voelen. Soms wat eerder, soms wat later. Maar dat gekke gevoel in je buik, dat zou best je kindje kunnen zijn. Misschien vind je het in eerste instantie nog een beetje gek en denk je niet gelijk aan je kindje, maar die schopjes gaan vanaf nu steeds duidelijker worden!

9) 20 weken

Nog zo’n prachtige mijlpaal. Je bent op de helft! En dan krijg je ook nog eens een cadeautje in de vorm van een 20-wekenecho! Op deze echo wordt er gekeken of er misschien afwijkingen zijn, of je kindje goed groeit, of zijn hartje goed werkt, zijn hersenen, zijn niertjes, ruggetje, blaad, armen, benen, nou ja, waar kijken ze eigenlijk niet naar. Spannend hoor!! Misschien wil je wel gelijk horen of je een jongetje of meisje krijgt?

10) Shoppen

Nu je weet dat het allemaal van binnen goed gaat en je wellicht ook weet of je een meisje of jongetje kunt verwachten, wordt het tijd om te shoppen! Of heb je wellicht al het een en ander gekocht? Zo leuk om al die schattige kleertjes te kopen! Misschien zelfs al aan het kijken voor de babykamer?

11) Levensvatbaar

De 24 weken is een belangrijke mijlpaal. Natuurlijk is te hopen dat je kindje nog weken blijft doorgroeien in je buik, maar vanaf dit moment kan – met heel veel medische zorg – je kindje levensvatbaar zijn. Hopelijk blijft hij echter voorlopig nog veilig doorgroeien in je buik!

12) Pretecho

Met zo’n 26 weken is het een mooi moment voor een pretecho. Misschien wel een 3D of 4D. Deze mooie herinnering voor later, mag eigenlijk niet ontbreken.

13) Bevallingsverlof

De aanvang van je bevallingsverlof! Dan komt het ineens wel heel dichtbij allemaal. Je komt niet meer op je werk voor je kindje is geboren. Best een gek gevoel. Je verlof is begonnen om je volledig voor te kunnen bereiden op de komst van je kindje. Is het kamertje al klaar?

14) De eerste wee

Au! Kramp in je buik. De twijfel. Heb ik iets verkeerd gegeten of was dit een wee? Aai, nog een keer. Staat het vluchtkoffertje al klaar? Is de babykamer af? Misschien was deze kramp nog loos alarm, maar die eerste wee komt er aan……

15) Bevalling

En dan dient de bevalling zich aan. Het gaat nu gebeuren en de adrenaline giert door je lijf. Je twijfelt geen seconde meer, want dit is een weeënstorm. Geen twijfel over mogelijk. Je kindje wil geboren worden en wel NU.

liefs Marion

Meer informatie

De eerste weken van de zwangerschap
Derde trimester van de zwangerschap
Tweede trimester van de zwangerschap
Het eerste trimester van de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je ze beperkt?
Zwangerschapsspiekbrief: Wanneer regel je wat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *