Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?

Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?

Zwangerschapstesten: hoe werken ze? Vanaf wanneer kan je testen of je zwanger bent? Wat doe je als de test positief blijkt te zijn? Wat te doen bij een negatieve test? En voor welke test kies je?

Vanaf wanneer kan je testen?

Het beste kan je testen als je minimaal 1 dag overtijd bent of iets later nog. Als je het te vroeg doet, is de test namelijk minder betrouwbaar. De meeste testen kunnen de hoeveelheid van het hCG-homoon (zwangerschapshormoon) in die vroege periode namelijk nog niet meten. En dat is dus juist waar het hele principe om draait. Er zijn wel tests die zeggen dat je al eerder kan testen, maar deze zijn toch nog altijd minder te vertrouwen.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

De testen zijn gewoon te koop bij apotheken en de drogist. Wil je het liever anoniem doen, dan koop je het gewoon online! Testen doe je ook gewoon thuis. Lees goed de handleiding, want niet alle tests werken exact hetzelfde. Maar het komt er wel altijd op neer dat door urine op een bepaalde plek op de teststaaf te laten komen, er iets in de teststaaf verkleurd. Als er zwangerschapshormoon aanwezig is in de urine (en dus in jouw lijf!) zal het invloed hebben op een kijkvenstertje. Let even goed op wanneer je bij jouw test ervan uit kan gaan dat je zwanger bent. Hoewel ze veel op elkaar lijken, zitten er toch verschillen tussen de testen! Ook belangrijk: de test heeft alleen goed gewerkt, als het controlestreepje verschijnt!

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?

Test je samen of toch liever alleen?

Natuurlijk is dat helemaal aan jou! Waar voel jij je prettiger bij? Het is spannend om het samen te doen en er een mooi moment samen van te maken. Maar wil je graag alleen deze test uitvoeren, dan is daar uiteraard niets mis mee.

Welke testen zijn er?

Eigenlijk werkt dus iedere test hetzelfde. Wel zit er verschil in het tijdstip waarop je kan gaan testen. Hoe eerder het kan, hoe duurder de test zal zijn. Je hebt de keuze uit verschillende uitvoeringen:

  • Midstream
  • Digitaal
  • Met strip
  • Met cassette

Midstream

Dit is een eenvoudig te gebruiken test. Het is een staafje, welke je direct in je urinestraal kunt houden. De uitslag verschijnt na een bepaalde tijd op twee venstertjes. Eén streepje is het controlestreepje, waaraan je dus kan zien of de test geslaagd is. Het andere streepje laat zien of je wel of niet zwanger bent.

Digitaal

Deze werkt hetzelfde, maar is dus eenvoudiger om af te lezen. Daarnaast kan je soms ook aflezen hoe ver je al bent in de zwangerschap, hoewel dit minder betrouwbaar is.

Met strip

Bij een test met een strip vang je eerst je urine op voordat je het staafje erin doet. Verder verschilt deze niet zo veel met een midstreamtest.

Met cassette

Deze test is eigenlijk minder simpel in gebruik en daardoor willen deze tests nog weleens mislukken. Hierbij moet je eerst de urine opvangen en vervolgens met een pipetje de urine in de cassette laten vallen. Deze extra handelingen kunnen natuurlijk zorgen dat het sneller niet goed uitgevoerd blijkt.

Wat zijn de kosten van een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest hoeft niet duur te zijn. Het hangt heel erg af van het merk en het type test. Er zijn gewone huismerken, waarbij je al 2 testen hebt voor nog geen 2 euro! Maar kies je bijvoorbeeld voor een digitale uitvoering van een bekend merk, dan kan je zomaar 20 euro verder zijn! 

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapstest
Zwangerschapstest
Zwangerschapstest
lijn groen oudersenzo

Een positieve zwangerschapstest: hoe nu verder?

Een positieve zwangerschapstest houdt dus in dat je zwanger bent! Wat moet je nu doen? Maak een afspraak bij een verloskundige en het is ook wel slim om je huisarts even te laten weten dat je zwanger bent. Ook de apotheek zou je kunnen verwittigen, zodat zij er rekening mee zullen houden bij het verstrekken van medicijnen. In ongeveer 99% zal de uitslag ook echt kloppen. Het kan zijn dat je wel even zwanger geweest bent, maar dat de zwangerschap niet doorgezet heeft. In zulke gevallen kan het hormoon dus nog wel in je urine zitten. Ook is het belangrijk dat je niet te lang wacht met aflezen, want anders kan het zo zijn dat de verkleuring niet meer betrouwbaar is.

Wat doe je als de zwangerschapstest negatief was?

Is de test negatief? Probeer het voor de zekerheid een aantal dagen later nog een keer. Het kan zomaar zijn dat de hCG-hormonen nog niet in zulke hoeveelheden aanwezig waren, dat de test erop kon reageren! Ook kan je beter niet te veel drinken voordat je de test doet om dezelfde reden. Voor het beste resultaat kan je ochtendurine gebruiken, omdat daar het hCG-hormoon in grotere hoeveelheden in voor zal komen.

liefs Marion

Meer informatie

Overtijd maar niet zwanger, wat kan dit betekenen?
Wat is de functie van hCG of het zwangerschapshormoon?
Hoe werkt de zwangerschapstest?
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Zwangerschapsquiz – Test je kennis!
De leukste zwangerschapskalenders

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *