Zonnebril voor je baby. Waar moet je op letten?

De winter zit er alweer even op en hopelijk komen de echte, warme en zonnige dagen er snel weer aan. De lente trappelt aan onze deur, vol dagen dat we er met elkaar er weer op uit gaan trekken. Strand, vakantie, aan een meer of in het bos, het maakt niet uit. Alles om de benauwdheid binnen te ontvluchten, of gewoon omdat het heerlijk is om met elkaar buiten te zijn en vitamine D op te doen.

UV-straling

Dat UV-straling slecht voor je huid kan zijn, hoef ik je niet te vertellen. En dat deze zelfs zeer schadelijk voor de tere babyhuid is, waarschijnlijk ook niet. Natuurlijk moet je hem heel goed insmeren voor je hem mee naar buiten neemt en stel hem buiten het liefst zo min mogelijk aan de felle zon. De schaduw is zoveel fijner voor hem.

Zonnebril voor je baby

Naast de bescherming van zijn huid, is het ook belangrijk zijn bolletje te beschermen met een hoedje of een petje. En heb je ook wel eens aan zijn oogjes gedacht? Een goede zonnebril voor je baby of peuter is geen overbodige luxe, het beschermt zijn ogen tegen het felle zonlicht. De ogen van kleine kinderen zijn extra kwetsbaar voor UV-stralen omdat de pupillen groter zijn en in de lenzen minder pigment zit.

Een zonnebril voor je baby is dus niet alleen maar hip en fancy, maar het geeft ook bescherming aan zijn kwetsbare ogen. En dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Dat het daarnaast ook nog eens vet stoer of über schattig staat, dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Er zijn zonnebrillen voor baby’s en peuters in verschillende maten: baby’s (0-12 maanden), peuters (1 – 2,5 jaar) en kleuters/schoolkinderen (2 tot 12 jaar).

lijn groen oudersenzo
Zonnebril voor je baby

Risico’s UV-stralen voor de ogen

UV-straling is niet te zien, maar blootstelling aan overmatige UV-straling verhoogt het risico op staar. Het effect treedt op na opeenstapeling van schade over lange periode. Een goede zonnebril is dus niet alleen essentieel voor je baby, maar ook voor jou.

Niet alleen felle zon kan oogproblemen geven, maar bijvoorbeeld ook sneeuwvlakten. Misschien heb je wel eens eens van sneeuwblindheid of lasogen gehoord? Hierbij raakt het hoornvlies ontstoken. Dit kan al na een paar uur blootstelling aan UV-straling.

Teveel blootstelling aan UV-straling geeft ook eerdere slijtage aan het netvlies op latere leeftijd.

Het is best gek dat maar een heel klein percentage van baby’s en kleine kinderen regelmatig een zonnebril draagt. Bij iets oudere kinderen (schoolkinderen) ligt dit percentage al gelukkig een stuk hoger.

Tips voor een goede zonnebril

UV-bescherming

Let op de aanduiding t.b.v. de UV-bescherming. Vaak wordt deze aangeduid met 100% UV of UV400. De glazen moeten immers wel een goede bescherming bieden.

Goede glazen

De glazen moeten optisch zuiver zijn (en dus vrij van vertekeningen). De kleur van de glazen heeft geen effect op de UV-bescherming.

Passend

Het montuur en de glazen moeten goed passen, zodat er geen zonlicht door de zijkant/bovenkant alsnog bij de oogjes kan komen.

Let op de juiste CE-markering

De zonnebril heeft een CE-markering nodig met een cijfer van 0 tot 4. Dit getal heeft te maken met de kleurintensiteit van de glazen (en dus de bescherming van de kogen).
0 = 80-100% zonlicht door latend (alleen bij bewolking)
1 = 43-80% zonlicht door latend (licht bewolkt)
2 = 18-43% zonlicht door latend (matig zonlicht)
3 = 8-18% zonlicht door latend (fel zonlicht)
4 = 3-8% zonlicht door latend (fel zonlicht, water of sneeuw)
Als je twijfelt kun je het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3 of CD 4.

Een leuke bril!

Een baby kan natuurlijk nog niet zelf kiezen, maar als kinderen al wat ouder zijn, kun je ze het beste zelf een bril laten uitkiezen (jij doet uiteraard de voorselectie waaruit ze kunnen kiezen) waar ze zelf ook blij van worden. Hun enthousiasme vergroot de kans dat de bril ook daadwerkelijk wordt gedragen.

Geef het goede voorbeeld

Goed voordoen doet goed volgen. Draag zelf een zonnebril, dan is de kans groot dat de kids je willen nadoen.

Ook in de schaduw

Laat hem ook een zonnebril dragen in de schaduw. Een deel van de UV-straling weerkaatst tegen de grond, water, sneeuw of muren waardoor zijn oogjes het nog steeds kunnen opvangen.

Welke zonnebril kies jij?

Een zonnebril voor je baby

KidsBanz rood

Het merk KidsBanz is ontstaan in Australië, waar het UV klimaat behoorlijk heftig is. Sinds 2001 houdt KidsBanz zich bezig met de ontwikkeling van bescherming voor kinderen tegen schadelijke UV straling. De zonnebrillen van KidsBanz voldoen aan de strengste eisen en beschermen 100% tegen UV straling.

Verkrijgbaar bij Bol.com

Een zonnebril voor je baby

Dooky BabyBanz peach

Deze zonnebril biedt de juiste bescherming bij je kind tegen de stralen van de zon. Alleen de beste bescherming is goed genoeg voor je kindje. De hoge kwaliteit lenzen UV 400 voldoen aan de hoogste eisen. Robuuste uitvoering van zeer sterk materiaal. Ideaal voor de zomer en onmisbaar op wintersport. Geschikt voor baby’s van 0-2 jaar.

Verkrijgbaar bij Bol.com

Een zonnebril voor je baby

Babiators UV zonnebril blauw

Dit nieuwe Navigator model van Babiators is supercool en onbreekbaar.  De zonnebril is gemaakt van sterk en buigzaam BPA-vrij rubber. Dit maakt de zonnebril niet alleen onbreekbaar, maar zorgt er ook voor dat de bril een stuk comfortabeler zit dan een zonnebril van hard plastic. De glazen van deze zonnebril zijn ook onbreekbaar en bieden 100% bescherming tegen UVA en UVB stralen.

Deze bril is verkrijgbaar in twee maten: Junior (0-2 jaar) en Classic (3-5 jaar).

Een zonnebril voor je baby

Dooky BabyBanz wit

Deze zonnebril heeft een zacht en comfortabel neusstukje zodat het glas de wimpers niet raakt. De Dooky Banz heeft ook een comfortabel zittend neopreen stelbandje zodat hij goed op zijn plek blijft. Het beschermt de ogen van je kindje en ziet er cool uit! De bril heeft een robuust ontwerp en is gemaakt van zeer sterk materiaal.
De hoge UV lenzen (UV 400) voldoen aan de hoogste eisen.

Verkrijgbaar bij Bol.com

Een zonnebril voor je baby

Melleson Eyewear aqua

Melleson Eyewear kinderzonnebril met band is geschikt voor baby of dreumes van 0 t/m 2 jaar en verkrijgbaar in diverse kleuren. De baby zonnebrillen zijn volledig BPA vrij, dus zowel het montuur als de glazen van de zonnebril. Het montuur is gemaakt van buigbaar en zacht materiaal.

Deze zonnebril is UV400, categorie 3 en biedt bescherming tegen UVA en UVB stralen.

Verkrijgbaar bij Bol.com

Een zonnebril voor je baby

FCTRY zonnebril zwart

Met deze stoere zonnebril komt je kindje niet alleen goed voor de dag, maar zijn ook de ogen goed beschermd tegen de zon. Deze bril heeft gepolariseerde en breukvaste glazen, en is tevens voorzien van een touwtje dat hij niet snel kwijt is.

De bril is 100% UVA & UVB beschermend, flexibel, PVC, BPA & Phthalata vrij en is geschikt voor baby’s van 0 tot 2 jaar.

Verkrijgbaar bij Bol.com

liefs Marion

Meer informatie

Hittegolf: zo zorg je dat je baby niet oververhit raakt
Bril aanmeten bij kinderen. Waar moet je op letten?
Handig zo’n luiertas! Maar wat stop je erin?
Lekker naar buiten met de buddy!
Babykleding, waar moet je op letten?
Bril nodig? Voor ieder gezichtstype de juiste bril
De risico’s van een warme zomerse dag

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *