Met deze simpele tips kun je voedselvergiftiging voorkomen!

Met deze simpele tips kun je voedselvergiftiging voorkomen

Voedselvergiftiging komt niet alleen maar voor in Zuidelijke landen als je een visje op de markt koopt (bijvoorbeeld), maar kan net zo goed bij jou in de keuken voorkomen. Waar moet je op letten om voedselvergiftiging te voorkomen? En hoe genees je als je het opgelopen hebt?

Op de juiste temperatuur bewaren

Let goed op wat de juiste bewaartemperatuur is van het eten. Let ook goed op dat er verschil zit in open en dichte verpakkingen. Ongeopend zijn er waren die gewoon zo bewaard kunnen worden, maar eenmaal geopend toch echt in de koelkast moeten.

Houdbaarheidsdatum of te gebruiken tot

Een datum staat er niet voor niets op… Toch zit er een verschil in een THT en een TGT. Bij een THT, tenminste houdbaar tot, gaat het om producten die niet snel aan bederf onderhevig zijn. Tot deze datum zou de kwaliteit goed moeten zijn, daarna gaat dit achteruit. Je kunt nog wel zelf je zintuigen gebruiken om te ruiken of te zien of het nog goed is! Bij een TGT (te gebruiken tot) gaat het om producten die veel sneller niet goed meer zijn.

Na deze datum kan je dit dan ook het beste meteen weggooien. Let wel gewoon altijd op. Want ook al staat er een datum op die nog niet geweest is, er kan altijd iets gebeurt zijn waardoor het opeens wel aan bederf onderhevig is geraakt. En zeker bij open verpakkingen kunnen er beestjes zijn die de inhoud ook wel lekker vinden. Goed kijken en ruiken is dus altijd het beste om te doen!

Restjes? Snel de koelkast in!

Heb je eten over? Zorg dat ze weer snel koud zijn. Zo heb je de minste kans op bacteriën die het eten vergiftigen. Maximaal 2 dagen bewaren en daarna moet het toch echt weg.

lijn groen oudersenzo
Met deze simpele tips kun je voedselvergiftiging voorkomen
Met deze simpele tips kun je voedselvergiftiging voorkomen

Goed verhitten

Zorg dat je je eten (indien van toepassing natuurlijk) echt goed verhit. Zeker vlees, vis en ei. Maar ook eten wat je nog een keer opwarmt moet je even goed verhitten.

Werk schoon

Voorkom dat bacteriën in het eten komen door met vieze handen aan het werk te zijn in de keuken. Voordat je gaat koken was je je handen goed. Maar ook tussendoor als je bijvoorbeeld rauw vlees of een ei in je handen hebt gehad.

Goed schoonmaken van het eten

Groente en fruit was je goed schoon voordat je het consumeert of verwerkt in het eten.

Boodschappen gedaan? Opruimen!

Niet eerst nog even een bakkie koffie doen bij de overbuurvrouw voordat je je boodschappen uitlaadt. Eerst zorgen dat alles netjes en eventueel gekoeld opgeruimd is!

Aparte snijplanken

Gebruik verschillende snijplanken en bestek voor verschillende soorten eten. Zo voorkom je dat bacteriën van je vlees of vis overslaan naar de groente, bijvoorbeeld.

Wat doe je bij een voedselvergiftiging?

Een voedselvergiftiging is heel lastig en zal meestal betekenen dat je diarree krijgt en/of moet spugen. In ernstige gevallen kan het fataal aflopen. Op zich gebeurt dat maar bij ongeveer 1 op de 1500 getroffen mensen. Dus procentsgewijs valt dat wel mee. Maar daar staat tegenover dat voedselvergiftigingen wel heel vaak voorkomen. Waarbij landen in Afrika en Zuidoost-Azië het hardst daarin getroffen worden. Maar als het jou overkomt, wat doe je dan?

Eet gezond

Op zich hoef je niet iets speciaals te eten. Eet zo gezond mogelijk. Lukt dit niet, maak er dan hele kleine hoeveelheden van

Drink

Omdat diarree kan zorgen dat je uitdroogt is het heel belangrijk dat je goed blijft drinken. Twee tot drie liter per dag zou je nu wel nodig hebben. Doe dit eventueel door steeds kleine slokjes te nemen, maar drink! Omdat je zowel vocht verliest door diarree als overgeven heb je gewoon meer vocht nodig en is het nog belangrijker dan het altijd al is

Vezels

Vezels zijn goed om in je darmen ‘orde op zaken te stellen’. Ze kunnen helpen om de diarree de baas te worden, doordat ze het vocht opnemen in je darmen. Hierdoor kan de ontlasting steviger worden

Wanneer bel je de dokter bij een voedselvergiftiging?

Op zich kan je het even afwachten. Bij veel vormen is na een paar keer spugen het ergste alweer over. Maar natuurlijk zijn er redenen om wel contact op te nemen met de huisarts:

Bij sufheid, verwardheid of zelfs flauwvallen

Diarree is echt waterdun en duurt langer dan 3 dagen

Spugen blijft aanhouden of is echt heel erg

Als je kind (of jijzelf) niet drinkt

Als je niet meer plast (na 1 dag al! Teken van uitdroging!)

Je hebt erge dorst

Steeds buikpijn

Bloed of slijm bij ontlasting

Als je ouder dan 70 bent en langer dan 1 dag diarree hebt of al 8 uur niet geplast

Bij kinderen, zeker kleine kinderen, neem je contact op met de huisarts. Alleen al om te laten checken of ze geen vochttekort hebben!

Let op bij medicijngebruik! Door spugen kunnen medicijnen niet hun werk gedaan hebben, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Maar ook: plastabletten of medicijnen tegen een hoge bloeddruk kunnen soms beter niet geslikt worden. Neem voor advies hieromtrent ook contact op met je huisarts.

Bij twijfel: bellen!

Zijn er redenen dat je je zorgen maakt over jouw gezondheid of die van je kind? Niet aarzelen, maar bellen! Beter voor niks gebeld, dan te laat!

liefs Wil

Meer informatie

Gezellig buiten koken! maar waar ga je voor kiezen?
Wat gooien we allemaal op de BBQ?
Met deze zomerhapjes wordt het pas echt feest!
Zomer ABC – Zomer betekent opletten & genieten!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *