Buikgriep. Hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Buikgriep, hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Een buikgriep is een behoorlijke luis in de pels, zeker voor jonge kinderen. Eigenlijk is een buikgriep niets meer of minder dan een ontsteking van het slijmvlies in de maag en darmen. Het wordt veroorzaakt door een virus en in sommige gevallen door een bacterie. Gelukkig is een buikgriepje vaak niet ernstig. Toch is het goed om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo voorkom je besmetting, uitdroging en andere vervelende toestanden. Wij geven je graag de nodige tips.

Uitdroging

Het nummer één gevaar bij een buikgriep is uitdroging. Zeker bij kleine kindjes is dit iets om in de gaten te houden. Door de vaak aanhoudende dunne ontlasting verliest je kind veel vocht. Daarom is het goed om te blijven drinken. Water, warme thee of bouillon zijn aanraders. Laat je kindje kleine slokjes nemen en verdeel het vocht goed over de dag. Om uitdroging te voorkomen kun je je kindje ORS geven. Dit is bij elke drogisterij of apotheek wel te koop. ORS is een mengsel van suikers en zouten die voorkomen dat je kindje verder uitdroogt. Vaak is ORS te koop in poedervorm. Deze dient in water te worden opgelost.

Handjes wassen!

We kunnen er niet genoeg op blijven hameren: laat je kind zijn of haar handjes grondig wassen met warm water en handzeep na elk toiletbezoek. Ook voor en na het eten zijn belangrijke momenten om de handjes onder de kraan te steken. Doe dit zelf overigens ook. Een buikgriep is besmettelijk en je wil natuurlijk niet dat straks je hele gezin het te pakken heeft!

lijn groen oudersenzo
Buikgriep, hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Hoe kom ik snel van buikgriep af?

Eigenlijk is er tegen buikgriep niet veel te doen. Je zult echt moeten uitzieken. Door te braken of door dunne ontlasting raakt je lichaam schadelijke stoffen kwijt. Gebruik dan ook zeker geen middelen als diarreeremmers, vooral niet bij kinderen. We begrijpen dat het heel naar is om je kindje ziek te zien, maar je spruit vertroetelen is echt alles wat je kunt doen om het leed enigszins te verzachten.

Eten

Het is verstandig om je kind geen zware maaltijden voor te zetten wanneer hij of zij buikgriep heeft. Dat is te belastend voor de maag. Een heldere soep of wat fruit zijn prima maaltijden. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind hierdoor een vitaminetekort oploopt of ernstig zal vermageren. Dat gebeurt gelukkig niet zo snel. Ook biscuitjes zijn trouwens ideaal voedsel tijdens een buikgriep. Lekker om in de warme thee te dopen: zo krijgt je kindje ook weer wat extra vocht binnen!

Wanneer moet mijn kindje naar de dokter?

Binnen een week is de buikgriep vaak wel over. Is dit niet het geval? Dan is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Ook wanneer je kindje suf wordt, flauwvalt, niet meer plast of erg veel dorst krijgt bel je direct naar de huisartsenpraktijk. Koorts komt vaker voor bij buikgriep. Kinderen krijgen vaak hogere koorts dan volwassenen. Vertrouw je het toch niet helemaal? Ga ook in dat geval altijd even langs de dokter.

En verder?

Zoals we al eerder vertelden is er niet veel wat je kunt doen om het genezingsproces te versnellen. Wel is het goed om je kindje tijdens buikgriep extra te vertroetelen of in de watten te leggen. Kijk samen een leuke kinderfilm, lees samen een boekje of lees je kind een extra verhaaltje voor. Maak het in huis extra gezellig en laat zien dat je met je spruit meeleeft. Dat geeft je kindje een veilig en fijn gevoel. En dat is altijd goed tijdens een periode waarin hij of zij zich niet zo lekker voelt!

Liefs Amber

Meer informatie

Dit zijn de oorzaken voor diarree bij peuters!
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Koorts. Waar is het goed voor en wat moet je er aan doen?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *