Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden

Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden

De tuin is voor veel mensen een waar ontspanningsoord. Zeker nu de lente en zomer er weer aankomen, brengen we weer vele uurtjes in onze tuinen door. Wanneer je (kleine) kinderen hebt, is het echter wel belangrijk dat de tuin kindvriendelijk is. Een veilige tuin waar ook kinderen met volle teugen kunnen genieten is het streven. We vertellen je graag hoe je een kindvriendelijke tuin in kunt richten!

De lente in ons bol! Wat is er te doen?
Buitenspelen? Zorg voor een kinderparadijsje in de tuin.

Een mooie, groene tuinafscheiding

Een mooie, wintergroene tuinafscheiding in de vorm van een haag is natuurlijk prachtig. Een dergelijke heg biedt je gezin het hele jaar rond de nodige privacy wanneer je in de tuin aan het relaxen bent. Sommige haagplanten, waaronder de taxus, dragen in de herfst giftige bessen. Voor kleine kinderen kunnen deze mooie, rode bessen er echter heel verleidelijk uitzien. Kies dus voor een niet-giftige haagplant zoals de laurierkers, een beukenhaag of een coniferenhaag. Vermijd ook haagplanten met scherpe doorns: hier kunnen kinderen zich lelijk aan bezeren.

De meest voorkomende ongelukken in huis

Een fijn terras

Het terras is een belangrijk onderdeel van de tuin. Hier kun je immers gezellige avonden met vrienden of buren doorbrengen, tijd doorbrengen met je gezin en ’s zomers lekker barbecueën of dineren. Zorg voor voldoende en comfortabele zitplaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld een hippe All weather loungeset kopen. Dat staat niet alleen stijlvol en elegant, maar je gaat er ook nog jarenlang veel plezier van hebben. Verder kun je het terras groener maken door mooie plantenbakken neer te zetten met prachtige planten erin! Zo creëer je sfeer, en daar zijn kinderen dol op!

lijn donker geel oudersenzo
Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden
lijn donker geel oudersenzo

Een kindvriendelijke ondergrond

In een kindvriendelijke tuin hoort ook een goede, veilige ondergrond. Gras is bijvoorbeeld heel geschikt: het is zacht en kinderen kunnen erop spelen met vriendjes, picknicken of een tentje opzetten. Een klein grasveldje kan al een heel fijn toevluchtsoord voor kinderen zijn. Beperk het gebruik van tegels zoveel mogelijk. Een mooi alternatief voor een stenen tuinpad is bijvoorbeeld een pad van houtsnippers. Wil je ook je terras zo kindvriendelijk mogelijk maken? Kies dan voor rubbertegels. Als je kind dan valt, bezeert het zich minder snel dan op steen.

Een gave speelplek

Creëer ook een gave speelplek voor de kinderen in je tuin. Dit hoeft niet groot of ingewikkeld te zijn: een kleine zandbak en/of een schommel kunnen al genoeg zijn. Ook een speelhuisje, trampoline of kleine glijbaan zijn zeer geliefd bij kinderen. Heb je wat oudere kinderen? Zorg dan voor een chillplek waar ze met hun vrienden rond kunnen hangen op een warme zomeravond. Zo kun je bijvoorbeeld voor een tuinhuisje kiezen dat je speciaal inricht voor tieners: zorg voor voldoende zitplekken, een kleine koelkast en een televisie of spelcomputer en je bent de állerbeste vader of moeder van de hele wereld!

Pas op voor de berenklauw

lijn donker geel oudersenzo
Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden
lijn donker geel oudersenzo

Een moestuintje

Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met je eigen moestuintje. Door een (kleine) moestuin aan te leggen op je erf, leer je kinderen hoe groenten, fruit of kruiden groeien. Door ze zelf bezig te laten zijn in het moestuintje (met wat hulp van jou) vergroot je hun zelfvertrouwen en breng je ze respect voor de natuur bij. Ook maken ze kennis met de heerlijke smaak van zelfgekweekte sla, aardbeien, courgettes of bieslook. Of je nu een grote of kleine tuin hebt: voor een moestuintje is altijd ruimte! Zelfs op een balkon kun je een moestuintje aanleggen door gebruik te maken van hangbakken waarin je makkelijke groenten of kruiden kweekt.

Spannende verstopplekjes

Kinderen zijn dol op spannende verstopplekjes in de tuin. Zorg voor bosjes, geheime paadjes en mooie struiken. Vooral kleine kinderen kunnen hier een aardig tijdje zoet zijn. Zorg natuurlijk wel dat je voldoende toezicht hebt vanaf je terras, zeker wanneer je een grotere tuin hebt.
Heb jij ook een kindvriendelijke tuin? Hoe ziet deze eruit? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Liefs Amber

Extra informatie

Leukste zomerspeelgoed
Pas op voor de berenklauw
Buitenspelen? Zorg voor een kinderparadijsje in de tuin.
Een trampoline in de tuin is gezond!
Giftige kamerplanten
Traphekjes, veiligheid voor alles
Veiligheid – De week van de veiligheid
De meest voorkomende ongelukken in huis
De lente in ons bol! Wat is er te doen?
Optimaal van je tuin genieten met deze tips!
Het belang van buitenspelen
10 Low budget tips voor als de zon schijnt!
Zomer ABC
De veiligheidscheck – Je huis als veilige plek
De risico’s van een warme zomerse dag
Baby in de zon, maar hoe bescherm je hem?
Veiligheid in en rond je huis
Zandbak schildpad van Little Tikes
Glijbaan Deluxe Groen van Little Tikes

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *