De beste tips om te Kamperen met kinderen

Zelf kom ik niet uit een kampeergezin. Mijn moeder gruwelde bij het idee haar vakantie door te brengen in een tent. Ze heeft het wel eens geprobeerd hoor, jaren geleden toen mijn zus en ik nog twee kleine meisjes waren. Zij met mijn vader in een caravan en mijn zus en ik in een tentje.

Die vakantie liep zo’n beetje uit op een drama. Ik moet eerlijk zeggen dat het weer ook niet mee zat, want het regende die week behoorlijk en dan ’s nachts met je kroost door het natte gras naar een WC lopen, was niet echt haar cup of tea. Dus dat werd uitbesteed aan mijn pa, maar die werd er ook niet heel vrolijk van.
Mede door een horzelplaag werd deze vakantie na een paar dagen abrupt beëindigd. Daarna heb ik mijn ouders nooit meer in de buurt van een tent gezien.

De beste tips om te kamperen met kinderen

Tijden veranderen

Doordat ik het niet van huis uit had meegekregen ging ik zelf ook niet kamperen. Tot zo’n jaar geleden en wij een piepkleine KIP caravan cadeau kregen. Tja, dan moet je wel en eigenlijk vond ik het in mijn hart best leuk. Want het heeft echt wel z’n charme met zo min mogelijk, het maximale te bereiken. En juist omdat zo’n beetje alle luxe ontbreekt, is er zoveel ruimte voor elkaar. En daar kan ik intens van genieten. Ineens is er tijd om een balletje te trappen, een spelletje met elkaar te spelen, gezellig een boom op te zetten, kampvuurtje te maken, te lezen, te lummelen, te luieren en met elkaar te zingen. Heerlijk toch?

Kamperen met kleine kinderen

Natuurlijk heb ik makkelijk praten, want mijn zoon is al een flinke puber, dus als hij midden in de nacht moet plassen, pakt hij zijn zaklamp en gaat hij op zoek naar een WC. Kamperen met kleine kinderen is toch net een beetje anders, toch zitten er heel veel voordelen aan kamperen.

Voordelen kamperen

Je bent veel meer buiten dan wanneer je thuis bent. Eigenlijk speelt alles zo’n beetje buiten af en als het mooi weer is, is dat echt heel lekker.
Je bent er even helemaal uit, los van TV, radio en moetjes. Hoe heerlijk is die vrijheid!
Zodra je uit je tent of caravan stapt, sta je gelijk op een groot speelveld. Dat nodigt toch uit om even met de kleine man te voetballen of te ravotten!
De klusjes doe je gewoon gezellig met elkaar, want de vaatwasser kan nou eenmaal niet mee in je tent. Maar who cares? Met elkaar is die afwas toch zo gedaan? Je hebt immers toch niet uitgebreid kunnen koken, dus veel vaat zal er niet zijn en samen die klus klaren is ook nog eens gezellig.
Over koken gesproken… kamperen nodigt natuurlijk wel uit iedere dag die bbq aan te zetten! Hoe leuk en lekker is dat!
Kamperen is de perfectie tijd om aan de zindelijkheidstraining te beginnen! Laat je peuter lekker in zijn blote kont lopen en je hebt alle tijd om hem zo nu en dan even op het potje te zetten!
Op een camping zijn vaak veel meer kinderen, waardoor ze leuk samen kunnen optrekken en spelen.

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn

Natuurlijk is kamperen niet alleen rozengeur en maneschijn. Ik kan mij de allereerste nacht nog herinneren dat wij met Rocco gingen kamperen. Het was nog vroeg in het seizoen en ’s nachts kon het nog behoorlijk koud zijn. Maar hoe koud, daar had ik geen idee van. Dus die eerste nacht dat Rocco in zijn tentje sliep, hoorden we na een uur een bibberend stemmetje: ‘Ma-ma-ma-mmma, i-i-i-k he-he-heb he-he-het zo-zo-zo k-k-k-oud…’. Echt zo zielig. Hij is toen maar lekker bij ons gaan liggen. De volgende dag hebben we direct maatregelen getroffen (dikkere slaapzak, beter matras, warme kruiken) zodat de rest van de vakantie hij heerlijk heeft kunnen slapen.

Nadelen kamperen

Als het regent, is het echt niet zo fijn op de camping. Alles is nat en probeer het maar weer eens droog te krijgen.
Het sanitair is niet op iedere camping even schoon te noemen, of misschien is het WC-papier op als jij er op zit. En ben je net die reserverol vergeten.
Tijdens zo’n regenachtige dag, is het ook best lastig om je in zo’n piepkleine ruimte goed te vermaken, zonder je aan elkaar te irriteren.
Of wat dacht je van die buren, die echt bijna bovenop jullie plek zijn gaan staan, terwijl er aan de andere kant nog zoveel ruimte was. Ja, dat stel met die hond die de hele tijd blaft en die gillende kinderen. En dan zetten ze ’s avonds ook nog eens die muziek hard aan. Daar gaat je rust…

Tips

Natuurlijk is het een kunst het jezelf zo aangenaam mogelijk maken, daarom heb ik belangrijke kampeertips voor je verzameld, hoe jij je kampeervakantie met kleine kinderen, zo aangenaam mogelijk kunt beleven.

Goede locatie

Kies voor een camping met goede baby/kindervoorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan speciale wasplekken, een babybadje of aankleedkussen. Dan hoef je dat soort dingen in ieder geval niet in je auto te proppen. Misschien vind je het ook erg fijn als er geen auto’s mogen komen op het campingterrein, zodat je kindje veilig kan rond rennen. Er zijn ook campings met relaxplekken waar alleen ouders met baby’s mogen komen.

Facilitaire voorzieningen

Het ligt er een beetje aan wat jij belangrijk vindt, wij geven slechts een handreiking van punten waar je op kunt letten: (verwarmd) sanitair, campingwinkel, restaurant, (schaduwrijke) speeltuin, wifi, activiteiten/animatie (voor kinderen), (verwarmd) zwembad, leeftijdsgenoten, dorpje op loopafstand en /of beschikbare wasmachines.
Er zijn ook campings met een privé sanitair naast je kampeerplek. Dat kan vooral met kleine kinderen, heel prettig zijn! Er zijn zelfs campings waar je een eigen gezinsbadkamer kunt huren!

Wasmachine

Vooral met kleine kinderen, stapelt de was snel op. Ze knoeien, ravotten, rennen door de plassen of plassen/poepen per ongeluk in hun broek. Het kan allemaal gebeuren en dan is het wel zo prettig als je een wasje kunt draaien op de camping en als je tussendoor wat kan wassen, hoef je ook niet zo heel veel mee te nemen.

Kiezen van een plek

Let bij het kiezen van de kampeerplek op schaduw, water, stroom en hoogteverschillen. Ligt de plek bijvoorbeeld aan de waterkant? Dan kan dit niet wenselijk zijn om hier met kleine kinderen te gaan staan. Een plek in de volle zon, zonder schaduwplekken kan vervelend zijn. De zon is leuk, maar het is verstandig om regelmatig de schaduw op te zoeken en dan is het fijn als die mogelijkheid er dan ook is.

Checklist

Maak vooraf een goede checklist met wat je moet inpakken en zeker niet mag vergeten. Je kunt één grote maken, maar je kunt ook een checklist per persoon maken. Dan is het inpakken nog slechts een kwestie van afvinken.
Vergeet de spelletjes, een opblaasbare box voor de baby en de EHBO-koffer niet! Het handige aan de opblaasbare box is dat je deze ook eventueel als badje kunt gebruiken!

Houd er rekening mee dat de temperatuur ’s nachts flink kan dalen en dat het dus belangrijk is dat kinderen in de nacht niet te veel afkoelen. Zorg dus voor voldoende warme spullen: kruik, warm slaapzak, warme pyjama. Altijd lekker is de pyjama vooraf even lekker rond de warme kruik te rollen. Dan stapt hij al lekker warm zijn bedje in.

Weet waar je bent

Het is belangrijk dat je kindje weet waar jullie tent/caravan staat. Als hij oud genoeg is, neem dan even de tijd dit goed aan hem uit te leggen en hem eventueel op herkenningspunten te wijzen. Als je kindje daar nog te jong voor is, geef hem dan een naambandje met je telefoonnummer en eventueel jullie standplaatsnummer.

Test vooraf je spullen

Er is niks zo vervelend dan ter plekke tot de ontdekking komen dat er bepaalde stokken van de tent ontbreken of je matras lek blijkt te zijn. Belangrijk dus om vooraf alle spullen goed te bekijken en controleren, zodat je zeker weet dat alles goed is en je niet op je eerste vakantiedag voor nare verrassingen komen te staan.

Reisdocumenten

Als je dan eenmaal voor die ene, leuke, kindvriendelijke camping hebt gekozen, zorg er dan ook voor dat alle reisdocumenten in orde zijn. Zoals:

  • geldig paspoort/identiteitskaart (ook voor je kindje!)
  • geldig visum in paspoort
  • kopie van de reisdocumenten
  • vaccinatieboekje van je kind
  • bloedgroepkaart
  • geneesmiddelenpaspoort
  • Europees aanrijdingsformulier
  • kentekenbewijs
  • identiteitspapieren van aanhanger/caravan
  • parkeerschijf
  • kopie polis reisverzekering
  • alarmnummer verzekeringsmaatschappij
  • groene kaart

En als je dan overal aan hebt gedacht, wens ik jullie een heel fijn, kampeervakantie! Geniet ervan!

liefs Marion

Meer informatie

Kampeer checklist. Dit mag je niet vergeten in te pakken.
Is een campervakantie geschikt voor kids?
Voor het eerst alleen op vakantie
Caravan kopen? Ga je voor nieuw of tweedehands?
Smakelijk kamperen, zo lekker kun je eten op de camping

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *