De risico’s van een warme zomerse dag

Heerlijk zijn deze zomerse dagen. Geniet jij er ook zo van? Zo vaak worden we niet zo rijkelijk bedeeld in Nederland, dus laten we er vooral zoveel mogelijk van genieten. Voor je het weet is het weer omgeslagen en dobberen we weg met onze ligstoelen. Overdag lekker veel buiten, volop vitamine D opsnuiven, ’s avonds de BBQ aan en dan vooral heel lang genieten van de zwoele zomeravonden. Met of zonder wijntje. Met of zonder knapperend hout van een kampvuur, fakkel of vuurkorf. Dit geeft een ultiem vakantiegevoel, daar hoef je niet voor naar het buitenland.

De risico's van een warme zomerse dag

Verbranden

Zijn Zomerdagen dan alleen maar fijn? Als je op blijft letten wel, maar er zijn een paar belangrijke dingen die je in de gaten moet houden en waar ik niet genoeg voor kan waarschuwen. Bijvoorbeeld de verzorging van onze huid. Zowel onze eigen huid als die van onze kinderen, wiens huid nog veel kwetsbaarder is. Natuurlijk moet je heel jonge kinderen (tot drie jaar) zo min mogelijk blootstellen aan de zon, maar helemaal voorkomen gaat ook weer niet.

Zonbescherming

Een goede zonbescherming voor die tere huidjes is enorm belangrijk. Als kinderen niet goed of niet voldoende ingesmeerd worden, zijn de gevolgen al snel zichtbaar. De tere huid is nog maar weinig gewend en verbranding ligt op de loer. Als we zelf verbranden, is dat vervelend maar ons eigen domme schuld. Als de huid van je kindje verbrandt kan hij er niets aan doen. Hij kan zichzelf nog niet beschermen en ook de risico’s zijn hem onbekend. Zijn huidje moeten we daarom zo goed mogelijk beschermen. Een verbrande huid doet immers niet alleen pijn, het verhoogt ook nog eens aanzienlijk de kans op (huid)kanker. Blijven smeren dus met een goede beschermingsfactor! En trek hem het liefst UV-werende kleding aan.

In de auto

Vandaag las ik het weer in de krant. Wederom zijn drie kinderen uit de auto gered. Zij hebben het gelukkig overleefd, maar dit had ook anders kunnen aflopen. Jaarlijks sterven er meerdere kinderen wereldwijd aan de gevolgen van oververhitting in een afgesloten auto. Door ouders die ‘even’ een boodschap zijn gaan doen. Hoe kun je je kinderen achterlaten? Nog los van andere risico’s. Heb je zelf wel eens in een auto gezeten bij deze zomerse temperaturen? Een stilstaande auto werkt als een soort serre. De zon warmt door het glas de lucht op en doordat de auto is afgesloten, kan de hitte nergens heen waardoor de temperatuur in een rap tempo oploopt. Een raampje openlaten helpt een piepklein beetje maar bij lange na niet voldoende. Ook de kleur van de auto heeft geen enkele invloed. Een zwarte auto wordt net zo heet als een witte.

Oplopende temperaturen

Als de buitentemperatuur oploopt naar 30 graden, is het in de auto na zo’n 30 minuten maar liefst 48 graden! Wist je dat wanneer de temperatuur boven de 42 graden komt, de eiwitten in je lichaam kunnen gaan stollen? Bij volwassenen duurt het nog een tijdje voor je hele lichaam die 42 graden heeft bereikt, maar bij baby’s en kinderen gaat dit veel sneller. Het is overbodig te zeggen dat dit ook voor onze huisdieren geldt! Afgelopen weekend zijn er weer twee honden onnodig overleden.

Temp buitenIn de auto na 10 min.In de auto na 30 min.
24°C34°C43°C
30°C40°C48°C
32°C43°C51°C

Het is dus van levensbelang om je kinderen nooit, maar dan ook echt nooit in de auto achter te laten. Ook niet als je ‘maar even een boodschap’ gaat doen. Want ‘even’ duurt al snel 10 minuten en ook 10 minuten kan te laat zijn voor je kindje.

In de kinderwagen

Niet alleen de auto is een risico voor kinderen. Zet ook nooit de kinderwagen in de zon en doe er zeker geen dekentje overheen. De temperatuur onder het dekentje loopt net zo snel op als in de auto, omdat in dit geval door de deken, de warmte niet weg kan. Het is dus hetzelfde effect als in een auto. Het is enorm belangrijk dat er voldoende frisse lucht bij je kindje kan komen.

Geen waterflesje in de auto

Het klinkt bijna ongeloofwaardig maar het is toch echt waar. Leg géén flesje water in het volle zonlicht in je auto. Het water in het flesje gaat als een vergrootglas werken en veroorzaakt brand. Middels een test door Oklahoma’s Midwest City Fire Department heeft men kunnen meten dat het zonlicht de warmte via de waterfles versterkt met 120 graden. Het vuur ontwikkelt zich relatief traag, maar je kunt het natuurlijk beter voorkomen door het flesje uit het zicht te leggen.

Dagje naar het strand

Het is mooi weer en je gaat een dagje naar het strand. Op het strand zie je een rode vlag wapperen. Enig idee wat dit betekent? Misschien denk je gelijk ‘rood = gevaar.’ Dan zit je goed. De rode vlag betekent dat het verboden is om te baden of te zwemmen. Maar er zijn meer vlaggen. We zetten ze even voor je op een rij, want het kan best handig zijn om de betekenis te kennen van deze vlaggen die de reddingsbrigade gebruikt.

Betekenis vlaggen op het strand

Betekenis strandvlaggen - Oranje windzak
Oranje windzak – Je mag baden en zwemmen. Maar het gebruik van drijvende voorwerpen (rubberbootjes, luchtbedden, zwembanden) is verboden vanwege het risico op afdrijven.
Betekenis strandvlaggen - Gele vlag
Gele vlag – Het is gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Meestal heeft dit te maken met het weer. Drijvende voorwerpen zijn verboden.
Betekenis strandvlaggen - Rode vlag
Rode vlag – Het is verboden te baden of te zwemmen.
Betekenis strandvlaggen - Rood-gele vlag
Rood-gele vlag – Het gebied tussen de twee vlaggen is een bewaakte badzone. Strandwachten houden binnen deze zone toezicht. Watersport is in deze zone verboden.
Betekenis strandvlaggen - Zwart-wit geblokt
Zwart-wit geblokte vlag – In de zone tussen de twee vlaggen mag u aan toegestane watersporten doen.
Betekenis strandvlaggen - Vraagteken
Vraagtekenvlag – Er is een kind gevonden.

Bron

Raak je kind niet kwijt

Op een druk strand is het zo gebeurd. Je verliest je kind twee tellen uit het oog en hij is verdwenen. In de meeste gevallen vind je hem vast weer snel terug, maar als je de verkeerde kant op loopt bij het zoeken, dan kan het nog een lastig verhaal worden.

Geen drijvende voorwerpen de zee in

Ik ben aan de kust opgegroeid en mijn ouders hebben mij altijd gewaarschuwd nooit met drijvende spullen de zee in te gaan. Dus geen luchtbed, geen zwemband, geen Orka (die je toen helemaal nog niet had) of vlindertjes. De zee is niet te vergelijken met een zwemband. In een zwemband kun je niet afdrijven, maar op zee wel. Zeker als er een bepaalde stroming is, kun je binnen no time afdrijven richting volle zee. Neem gewoon geen risico en gebruik dit soort speelplezier nooit in de zee. De zee is leuk voor pootje baden, beetje over de golfjesspringen en kleine stukjes te zwemmen.

Kwallenbeet

Is er een Oostenwind? Dan is de kans groot dat er kwallen zijn in de zee. Je bent lekker aan het zwemmen en ineens voel je een brandende pijn. Ohjee… een kwal! Eigenlijk bijten kwallen helemaal niet maar komt er gif uit hun tentakels. Als je daar tegenaan zwemt, ben je gewoon de pineut. Op deze tentakels zitten netelcellen met gif. De steek gaat gepaard met pijn, jeuk en roodheid. De ernst van de klacht hangt een beetje af van het type en de hoeveelheid gif wat op je huid terecht is gekomen. Als je door meerdere kwallen bent gestoken kunnen de klachten toenemen met hoofdpijn, ademhalingsproblemen en overgeven. Je kunt er zelfs van in shock raken!

Verzorging kwallenbeet

Spoel de beet nooit met zoet water. Zoet water kan de restanten van de nematocysten activeren, waardoor ze alsnog gif injecteren. Zout water is geen probleem.
Verwijder eventuele restanten van tentakels met een pincet en/of handschoenen. Maak de beet schoon met azijn en blijf de huid zo’n half uur hiermee insmeren.
Om zeker te weten dat alle nematocysten zijn verwijderd, smeer je de huid in met scheerschuim en scheer je hem vervolgens met een scheermesje.
Smeer vervolgens de plek in met azaron.
Het je dit allemaal niet bij de hand? Wat op zich niet zo gek is, ga dan naar de EHBO post van de reddingsbrigade. Zij kunnen je verder helpen.

Pas op een mui

Een mui is een plek in de zee waar de stroming het gevaarlijkste is. Op sommige stranden staan borden om je te waarschuwen, maar een mui zie je niet als het hoog water is, dus is altijd verraderlijk.

In een mui is de stroming sterker. Je kunt het zien als een rivier in de zee. De stroming trekt je dieper de zee in en het is nagenoeg onmogelijk om er tegenin te zwemmen. Een mui kun je herkennen doordat het aan beide kanten schuimkoppen van de golven heeft. In het midden is het water minder diep en dat lijkt veilig, maar juist de stroming is levensgevaarlijk.

Mocht je onverhoopt in een mui terecht zijn gekomen, probeer dan de hulp van een lifeguard in te roepen. Probeer in ieder geval niet tegen de stroming in te zwemmen. Dit heeft niet veel zin en zal je onnodig uitputten. Beter kun je jezelf met de mui mee laten drijven, meestal is hij niet heel lang. Aan het einde is de stroming weg en kun je met een grote bocht omheen zwemmen, terug naar de kant.

Voedselvergiftiging

Leuk hoor dat warme weer, maar houd je er rekening mee dat de kans op voedselvergiftiging in de zomer groter is? We eten relatief meer rauwe producten waardoor de besmettingskans groter is. Niet alleen dat stuk kip dat te snel van de bbq wordt afgehaald is een potentiële ziektemaker, ook vers fruit en sla blijken bij norovirus uitbraken vaak een bron van besmetting. Niemand zit op een enorme buikgriep te wachten. Want buikgriep bij deze temperaturen kunnen je lichaam behoorlijk snel uitdrogen!

Jaarlijks raken zo’n 190.000 mensen besmet met het rotavirus, 60.000 daarvan zijn kinderen onder de vijf jaar. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree dat zo’n 4 tot 6 dagen aan kan houden. Het rotavirus kan worden opgelopen door slechte hygiëne. De besmettelijkheid duurt 1 tot 3 weken na het ontstaan van de klachten.

Verkoeling in de binnenwateren

Klinkt lekker zo’n duik in plas, rivier, vaart of sloot, maar dit kan behoorlijk gevaarlijk zijn. In vaargeulen, bij bruggen, sluizen en havens is er een zwemverbod maar ook in kanalen is het verboden en in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen. Zwemmers zijn voor schippers bijna niet zichtbaar, ook kan een schip niet zo eenvoudig uitwijken. Zwemmers worden snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip.

Blauwalg

En dan heb je een veilig binnenwater gevonden en dan zit het onder de blauwalg. Blauwalg zijn eigenlijk geen algen of wieren maar het zijn bacteriën. Sommige blauwalgen zijn giftig en geven in de zomer veel overlast. Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet en zout water en op de waterbodem. Als de cellen kapotgaan, kleuren de algen blauw of roodbruin.

Sommige blauwalgen zijn giftig, als je er tussen zwemt kunnen de giftige stoffen via je mond je lichaam in komen en je ziek maken. Kinderen zijn hier nog veel gevoeliger voor, maar ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden. Blauwalg geeft irritaties aan je ogen of huid, maar kan ook hoofdpijn veroorzaken en maag- en darmklachten geven. In sommige gevallen krijg je zelfs te maken met grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking geweest met blauwalgen? Spoel je dan zo goed mogelijk af onder de douche. Douchen is overigens altijd aan te raden na het zwemmen in de natuur.

Gelukkig houdt Rijkswaterstaat de kwaliteit van het water goed in de gaten.

Geen bangmakerij

Je zou bijna denken dat de zomer een rampscenario is. Niks is minder waar, maar het is wel belangrijk dat je gewoon goed blijft opletten en blijft nadenken. De waarschuwing om je kinderen niet in de auto achter te laten met dit weer, klinkt waarschijnlijk hartstikke kinderachtig, maar ieder jaar vallen er nieuwe slachtoffers. Kindjes die nog steeds hadden kunnen leven als hun ouders goed van de risico’s doordrongen waren geweest.

En verder… laten we vooral heel erg genieten van de zomer! Met zoveel mooie dagen nu al, kan het eigenlijk nu al niet meer stuk!

liefs Marion

Meer informatie

Het norovirus, hoe besmettelijk is het?
Met warm weer komen ook de zomerkwalen weer
Onderschat nooit de kracht van de zon!
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!
Wat is secundaire verdrinking?
Zonnebril voor je baby. Waar moet je op letten?
Fit voor de zomer!
Baby in de zon, maar hoe bescherm je hem?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *