Zwanger in de zomer, wat kun je verwachten?

Het jaargetijde waarin je zwanger bent, is niet altijd een bewuste keuze. Alle jaargetijden hebben zo hun voor- en nadelen. Natuurlijk kan die hoogzwangere buik je behoorlijk in de weg zitten tijdens warme zomerdagen, maar een glibberige besneeuwde of bevroren stoep is ook niet zo’n pretje als je in de laatste weken loopt. Zwanger in de zomer ga je met het mooie weer met zwangerschapsverlof en kun je heerlijk buiten genieten, met je voetjes in het water, maar de kans is groot dat je het in de zon al snel te heet hebt. Welke voor- en nadelen zitten nog meer aan zwanger in de zomer? Waar moet je juist in deze periode rekening mee houden?

Zwanger in de zomer, wat kun je verwachten?

Zwanger in de zomer, wat kun je verwachten?

Pfff, wat is het heet!

Natuurlijk zal het voor iedereen een beetje anders voelen, maar de hitte in de zomer kan absoluut een vervelende bijkomstigheid zijn als je hoogzwanger bent. Die buik kan behoorlijk in de weg zitten, vooral als de thermometer boven de 30 graden staat. De kans is groot dat je niet meer weet waar je het moet zoeken. Misschien is de badkuip nog de beste plek in huis. Uiteraard met lekker lauw water.

Belangrijk tijdens die hete dagen is het drinken van water. Je moet echt zorgen dat je voldoende blijft drinken. Je zweet het er namelijk net zo hard weer uit.

Van die hitte kan je ook nog eens extra jeuk krijgen. Wat extra smeren met een bodylotion kan dus geen kwaad.

Opgeblazen

Tijdens je zwangerschap ben je extra gevoelig voor het vasthouden van vocht, maar in de zomer wordt dit nog een tandje erger. Dat betekent in de praktijk niet alleen opgezwollen enkels, maar ook opgezwollen handen, armen, benen, nou ja, zo’n beetje ieder lichaamsdeel zal extra vocht vasthouden. Het klinkt tegenstrijdig, maar het is dan juist belangrijk goed te blijven drinken!

Wil je het vocht tegengaan? Zorg dan dat de voetjes tijdens je rustmomenten (en slaap) een beetje omhoog liggen, laat ze lekker masseren of dompel ze onder in verkoelend water.

Helaas, pindakaas

Al die overheerlijke vrolijke cocktails, wat een feest! Helaas ze gaan je neus voorbij. Alcohol en een zwangerschap is echt geen goede combinatie. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel overheerlijke alcoholvrije cocktails, dus gelukkig bestaan er goede alternatieven.

Oppassen moet je ook met vlees van de BBQ. Er wil nog wel eens een rauw stukje vlees tussen zitten en daar zit je nu natuurlijk niet op te wachten. Let er ook op dat het eten niet te lang in de zon heeft gestaan. Extra alert blijven is hierbij een must.

Oppassen in de zon

Wist je dat je tijdens je zwangerschap sneller door de zon kan verbranden? Dit komt door de hormonen, deze kunnen namelijk de melanine in je huid beïnvloeden waardoor je sneller verbrand. Ach, als het zo heel heet is, is het onder een parasol echt een stuk aangenamer. Wil je toch in de volle zon? Zorg dan dat je goed bent ingesmeerd!

Misschien heb je ook wel eens van een zwangerschapsmasker gehoord? Tijdens je zwangerschap heb je meer pigment in je huid (ook weer door de hormonen) Hierdoor kunnen je tepels donkerder kleuren en kan er bij sommige zwangere vrouwen een streep over de buik verschijnen. Deze loopt dan van je schaambeen tot de navel. Die hormonen zorgen voor meer sproeten en pigmentvlekken en je loopt de kans een ‘zwangerschapsmasker’ te krijgen. Dit zijn pigmentvlekken op je voorhoofd, bovenlip, kin en/of nek. Gelukkig verdwijnt dit weer na de bevalling.

Heeft je ongeboren kindje last van de hitte?

Nope. Hij heeft er totaal geen last van. De UV-straling komt niet door de baarmoeder heen en binnen in jouw buik is het redelijk constant kwa temperatuur. Wel moet je voorkomen dat je uitdroogt en is het dus enorm belangrijk dat je goed blijft drinken. Uitdroging kan ervoor zorgen dat de placenta minder voedingsstoffen voor je baby krijgt. Dit kan er weer voor zorgen dat er te weinig vruchtwater wordt aangemaakt. Niet goed voor je kindje dus.

Ook langdurig een verhoogde lichaamstempratuur hebben kan voor problemen zorgen. Dus even in de zon kan geen kwaad, maar ga geen hele dag in de zon liggen bakken. Een extreme vorm van oververhitting kan zelfs voor een miskraam zorgen. Beetje oppassen dus.

Tips tegen de warmte

1) Drink voldoende en eet niet te zout (houdt vocht vast)
2) Draag luchtige kleding (katoen of linnen)
3) Maak je niet druk, neem voldoende rust
4) Zoek verkoeling (en draag een petje)
5) Zorg voor een zo koel mogelijke slaapkamer

Bevallen in de hitte

Als je in het ziekenhuis bevalt, maakt het eigenlijk niks uit. Ieder ziekenhuis heeft airco. Als je thuis gaat bevallen is het aan te raden het huis zo koel mogelijk te houden. Dat betekent: ramen en deuren dicht, houd gordijnen gesloten. Zorg voor een ventilator of nog beter, een mobiele airconditioning.

Hoeveel water moet je drinken?

Hierboven schreef ik al meerdere keren iets over voldoende drinken, maar hoeveel is dit dan eigenlijk? Normaal gesproken moet je ongeveer 2 liter water per dag drinken, maar met warm weer moet dit eigenlijk wat meer zijn. Dat kan water zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook een smaakje toevoegen aan dit water. Zoals wat citroen- of mangosap.

liefs Marion

Meer informatie

Met warm weer komen ook de zomerkwalen weer
Zwanger in de zomer? Je overleeft het met deze tips!
Zwangerschapsmasker of Melasma. Hoe kun je het voorkomen?
Zwanger in de zomer. Dat kan best pittig zijn!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *