Vliegen met kinderen – Hoe laat je de vliegreis zo prettig mogelijk verlopen?

Vliegen met kinderen – Hoe laat je de vliegreis zo prettig mogelijk verlopen?

Een baby of peuter hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Soms kan het zelfs prettiger zijn dan te kiezen voor zo’n lange autorit. Er zijn echter wel wat dingen waar je op moet letten om het ook voor je kindje zo aangenaam mogelijk te maken.
Sommigen vinden vliegen met kleine kinderen een soort van suïcidaal doomscenario, anderen beleven het redelijk ontspannen. Om de vlucht zo aangenaam – voor groot en klein – te laten verlopen, hebben we een aantal handige tips.

Bereid hem voor

Een baby is natuurlijk lastig voor te bereiden op een vliegreis, maar vanaf de dreumesleeftijd is het zeker aan te raden. Je kunt hem vooraf – eventueel met een leesboekje – voorbereiden op de reis. Op het vliegveld is bijvoorbeeld een heel geschikt flapjesboek hiervoor, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Vertel hem over het inpakken van de koffers, wat hij kan verwachten in het vliegtuig, de reis, de douane (misschien zelfs het fouilleren), het inchecken, het vliegen, et cetera. Hoe beter hij weet wat hij kan verwachten, hoe fijner dit voor hem zal zijn. Misschien kun je thuis zelfs een keertje ‘vliegtuigje’ spelen?

Let op de vlucht

Als je met kleine kinderen reist kunnen vluchttijden belangrijk zijn. Voordat de kids er waren, was een vertrektijd van 3.00 uur in de nacht misschien lastig, maar niet onoverkomelijk. Met kleine kinderen zijn dergelijke tijden niet helemaal wenselijk. Net als een paar keer over moeten stappen. Natuurlijk ben je afhankelijk van het aanbod, maar probeer zoveel mogelijk voor een gunstige vluchttijd te kiezen met zo min mogelijk overstapmomenten.

lijn groen oudersenzo
Vliegen met kinderen – Hoe laat je de vliegreis zo prettig mogelijk verlopen?

Tot 2 jaar is hij een baby

Voor een luchtvaartmaatschappij is een kindje tot 2 jaar nog een baby. Je kunt je voorstellen dat een kindje van een paar maanden, heel anders op je schoot aanvoelt dan een kindje van bijna twee. Misschien kun je het afwisselen met je partner.
Houd rekening met de voeding. Bij sommige maatschappijen krijg je namelijk geen extra maaltijd omdat er niet voor een extra stoel is betaald. Neem daarom wat extra eten voor hem mee.

Check vroeg in

Als je met je hele gezIn op vakantie gaat kun je het beste zo vroeg mogelijk in checken. Zeker als je met z’n allen bij elkaar wilt zitten. Op de luchthaven is gelukkig voldoende vermaak om de kids een tijdje zoet te houden.

De luchthaven

Op Schiphol is er voor de kids vermaak genoeg. Natuurlijk kan het bekijken van de vliegtuigen al heel spannend zijn, maar kinderen houden van afwisseling en zullen de vliegtuigen uiteindelijk ook wel weer gezien hebben. Gelukkig heeft de luchthaven een super gaaf speeltuintje ‘Vliegtuig in de wolken’, het heeft zelfs een dependance van NEMO, waar je – net als in het grote NEMO – leuke testjes kunt doen! Zo vliegt de (wacht)tijd wel om. Zowel NEMO als het speeltuintje bevinden zich achter de douane.

Voor de baby’s is er de speciale babycare-lounge. Een perfecte plek om je kindje even te laten rusten, te voeden en/of te verschonen. Er zijn diverse bedjes (en banken voor de ouders), zodat je kindje hier prima even kan slapen. Er is zelfs een keukentje met een magnetron. De babycare-lounge is echter alleen overdag geopend.

Zo goedkoop mogelijk

Natuurlijk zijn de tickets op de meest onmogelijke tijden, het goedkoopste, maar kijk eens voor aanbiedingen op cheaptickets.nl. Je kunt hier een idee krijgen van de prijzen zodat je weet wat zo’n beetje de laagste prijs is in Nederland. Als je de richtprijs weet, kan je op zoek gaan naar de gewenste luchthaven en kijken welke maatschappijen allemaal op deze luchthaven vliegen en de prijzen van deze maatschappijen met elkaar vergelijken. Natuurlijk is dat een behoorlijk klusje, maar met een groot gezin kan de ‘winst’ die je hiermee kan pakken behoorlijk oplopen.

Nachtvlucht

Een nachtvlucht kan een goede optie zijn. Met een beetje geluk slaapt je kindje het grootste gedeelte van de reis. Het is doorgaans erg rustig in het vliegtuig en je kindje zal zien dat ook andere kindjes gaan slapen. Zorg er wel voor dat je kindje niet oververmoeid aan de reis begint, want kinderen die te moe zijn, slapen doorgaans moeilijker. Probeer zoveel mogelijk het normale slaapritueel te volgen (ook al zijn de omstandigheden en waarschijnlijk ook het tijdstip afwijkend van het normale). Dus: pyjama aan, tandjes poetsen, verhaaltje, liedje, knuffelen, et cetera.

Stijgen en dalen

Zorg ervoor dat je iets te drinken bij je hebt voor de kinderen. Voor een baby kun je een thermosfles met heet water meenemen, zodat je in het vliegtuig babyvoeding kunt maken. Het opstijgen kan namelijk last geven aan hun oortjes. Als kinderen blijven drinken, hebben ze hier geen of nauwelijks last van. Houd daarom rekening met de voeding van je baby dat deze zo’n beetje uitkomt met het moment van vertrek. Iets oudere kinderen kunnen gewoon een sapje of ander drankje drinken.
Bij sommige maatschappijen krijg je voor je baby een speciale riem die je vastmaakt aan je eigen riem, waarmee je je kindje kunt vastzetten tijdens het landen en dalen. Dit is echter per maatschappij verschillend.

Vermaak in de lucht

Net als tijdens een lange autorit is het belangrijk dat je kindje zich ook in het vliegtuig goed kan vermaken. Jij vindt het misschien leuk om naar buiten te kijken, of een boek te lezen, maar je kindje heeft iets meer nodig. Neem daarom wat leuk speelgoed voor hem mee, voor tijdens de reis.

Tablet

De onmisbare tablet (uiteraard) met filmpjes en leuke spelletjes. Wel graag met koptelefoon zodat niet het hele vliegtuig hoeft mee te genieten. Laat je kindje liever niet te lang achter elkaar met de tablet aan de slag, want al dat geschitter aan zijn ogen zal hem geen goed doen. Wissel het liever af met ander vermaak.

Kleuren/tekenen/plakken

Een kleur-, sticker-, spelletjes- of tekenboek is altijd leuk voor onderweg. Er zit in een vliegtuig altijd een plankje in de voorstoel, zodat je kindje zich prima creatief kan uitleven. Vaak krijgen kinderen (bij een gerenommeerde vliegmaatschappij) van het vliegtuigpersoneel een cadeautje in de vorm van een kleurboekje en kleurpotloden. Dit gebeurt echter alleen bij langere vluchten en ook bij de goedkopere maatschappijen is dit vaak niet het geval. Probeer er dan zelf aan te denken.

Draagbare DVD speler

Net als de tablet, liever niet te lang, maar tussendoor zijn favoriete film kijken, zorgt natuurlijk wel dat de tijd voorbij vliegt. Hier kan hij zich absoluut even mee vermaken. Wissel echter ook het gebruik van de DVD af met ander – pixelloos – vermaak. Vergeet ook hier de oordopjes niet!

Luisterboek

Natuurlijk kun je je kindje zelf voorlezen – en dat is ook heel leuk – maar als je even een momentje voor jezelf wilt hebben, kun je ook je kindje naar een luisterboek laten luisteren. Er zijn hartstikke veel leuke luisterboeken te koop. Voor de allerkleinsten tot de grootsten. Ook voor jou is dit trouwens een goede tip!

Klein speelgoed

Dit kunnen poppetjes zijn, autootjes of een paar Lego blokjes. Hiermee kan hij zich prima weer even vermaken.

Een spelletje

Als je kindje iets ouder is, kun je natuurlijk ook prima een spelletje spelen met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan UNO, kwartetten of memory. Met elkaar is dat nog gezellig ook! Misschien is er ook wel een reisversie van jullie favoriete familiespel!

Andere benodigdheden tijdens het vliegen

Ook in het vliegtuig kun je nog wat spulletjes voor je kindje nodig hebben. Alles draait immers gewoon door, ook in de lucht. Denk bijvoorbeeld aan:

luiers, luierdoekjes, extra setje kleding, verzorgingsmatje (de tafeltjes in de vliegtuig-wc zijn nogal hard) spuugdoekje, schoonmaakdoekjes, eten en drinken, flesje, plastic zakje, speen, knuffeltje, tuitbeker, neusdruppeltjes, speelgoed, kinderparacetamol en een dekentje.

Nog een paar praktische tips

Trunki

Wel eens nagedacht over de aanschaf van een: Trunki? Een Trunki heeft niet alleen een enorm grappig design, het is ook de enige koffer waarmee kinderen kunnen rondtoeren of worden voorgetrokken als ze te moe worden om zelf te lopen. Als hij zich verveelt, kan hij er een beetje mee rondtoeren, hij kan er op gaan zitten en in de Trunki zitten natuurlijk al zijn speelgoedjes! Hij is prima geschikt voor de handbagage in het vliegtuig.

Vliegtuigpolitie

Op diverse sites kwam ik de tip tegen kids (bij vervelend gedrag) te waarschuwen voor de ‘vliegtuigpolitie’. De vliegtuigpolitie bestaat natuurlijk helemaal niet, maar wordt gebruikt om kinderen te manipuleren vervelend gedrag achterwege te laten. Persoonlijk lieg ik liever niet tegen mijn kinderen, de ‘Sinterklaasleugen’ vind ik eigenlijk wel de max. Ik wil tenslotte mijn kinderen leren dat liegen niet goed is, dus vind ik dat ik het goede voorbeeld moet geven. Mocht je peuter echter de vliegtuigstoelen en medepassagiers zien als klimtoestellen en hij niet luistert naar je waarschuwingen en jij met je handen in het haar zit, dan zou deze waarschuwing een laatste redmiddel kunnen zijn…

Comfortabele kleding

Misschien staat dat schattige jurkje met al die kantjes en roesjes echt snoezig voor de reis, kies het liefst gewoon voor praktische, prettig zittende kleding voor de kids. Zachte broekjes, truitjes, hempjes, van materiaal wat comfortabel zit. Ter plekke kunnen ze er weer trendy bij lopen, tijdens de reis is comfort veel belangrijker.

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat ze hieronder dan achter voor onze andere bezoekers. Ik wens iedereen in ieder geval een heel goede, ontspannende en vooral veilige vliegreis!

liefs Marion

Meer informatie

Op vliegvakantie met een baby, wat zijn de regels?
Handbagage vliegreis: Wat zijn de do & donts?
Vlucht vertraagd of geannuleerd? Zo kom je de tijd door!
Vliegreis met kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *