Hoe blijf je positief met een haperende gezondheid?

Hoe blijf je positief met een haperende gezondheid?

We willen er allemaal eigenlijk niet aan, maar we zijn helaas niet onverwoestbaar. We kunnen zomaar iets gaan mankeren. Hoe ouder je wordt, hoe meer je daar rekening mee houdt, maar eerlijk is eerlijk, ook op jongere leeftijd kan je iets krijgen. In dit artikel willen we ons even niet bezig houden met de ziekte of andere belemmering op zich, maar juist met hoe je in zo’n geval positief kunt blijven!

Gemak dient de mens

Om maar meteen met de praktische kant op de proppen te komen: maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is. Kan je moeilijk lopen of is het iets eenvoudigers en heb je vooral problemen doordat je niet kunt slapen? Hulpmiddelen kopen kan zomaar verlichting betekenen van je problemen! En wat zo lekker handig is: ook online kan je deze middelen vinden. Nu hoef je hierbij niet alleen maar te denken aan hulpmiddelen als rollators of bedverhogers, maar ook handige meters zoals een bloeddrukmeter of een saturatiemeter. Het is uiteraard maar net wat jij nodig hebt.

Zoek lotgenoten

Even alle stress van je af kunnen praten is vaak veel fijner als je dit kunt doen bij mensen die het ook echt begrijpen. Lotgenoten dus. Heb je een probleem die veel voorkomt dan heb je een grote kans dat er ergens wel lotgenoten te vinden zijn en vaak ook in verenigingsverband. Ook hierin kan internet je helpen. Gaat het om een minder bekend iets dan kan je nog altijd wel kijken of er gewoon mensen zijn die wel iets hebben wat erop lijkt. Kan je geen verwanten in dit opzicht vinden? Je hebt ook sites waar je een oproep kunt doen voor gewone vriendschappen (dus geen relaties). Je kunt allicht proberen of je daar iemand kunt vinden door zelf een oproepje te plaatsen.

lijn groen oudersenzo
Hoe blijf je positief met een haperende gezondheid?

Zoek leuke afleiding

Verdrinken in zelfmedelijden: daar is nog niemand beter van geworden. Ga je zitten en doe je verder niks meer, dan loop je kans om het probleem alleen maar groter te maken dan het is. Je schiet er in ieder geval niks mee op. Zoek afleiding. En dan niet de afleiding van doelloos op een beeldscherm staren en je eigenlijk alleen maar nog nuttelozer gaan voelen. Niet alleen door bezig te blijven maar zoek juist dingen op die je blij maken! Weet je niet zo goed wat je dan wilt doen? Hou eens bij wat je een goed gevoel geeft. En probeer die momenten vaker in je leven te laten plaatsvinden. Zijn het bepaalde activiteiten met de kinderen? Vind je het juist heerlijk om af en toe een dag voor jezelf te hebben en kan je er daardoor dan weer beter tegenaan? Zijn het bepaalde hobby’s waar je echt blij van wordt en je even al je zorgen en pijnen kunt vergeten? Ben je erachter? Plan deze activiteiten gewoon in!

Accepteer wat er is

Je kunt blijven schoppen tegen wat je overkomt, maar ook daar wordt niemand gelukkig van. Je kunt veel beter je energie stoppen in mooie dingen en je probleem daardoor minder groot maken! Zit jij beter in je vel en ga je uit van wat je juist wel kunt, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je belemmeringen opeens minder opvallen! Je hoort ook wel dat sommige belemmeringen vooral door het idee komen dat je het niet kunt. Met andere woorden: dat je brein je belemmert! Natuurlijk weet ik niet wat jouw situatie is en kan dit voor jou zeker niet opgaan. Maar er minder op focussen en juist uitgaan van wat je wel kunt is voor iedereen fijner.

Positief denken

Dan komen we dus eigenlijk steeds uit bij positief denken. Klinkt simpel, maar kan behoorlijk moeilijk zijn. En nee, positief denken is niet hetzelfde als alles maar leuk en prachtig vinden en alles wat minder is ontkennen. Ik zou zelfs zeggen dat je nooit moet weglopen voor je emoties! Alleen kan je in heel veel gevallen wel omdenken en situaties net anders benoemen of benaderen. Hierdoor geef je jezelf de kans om je te focussen op de dingen die wel goed gaan, die je wel kunt, die je wel zou kunnen bereiken. En daarmee maak je je leven juist wel de moeite waard. Vergeet daarbij niet dat je veel meer hebt aan uitspraken tegen jezelf die ook positief uitgesproken worden. Hoewel je met de zin ‘ik ben gelukkig’ misschien hetzelfde wil zeggen als ‘ik ben niet ongelukkig’, klinkt de eerste variant niet alleen krachtiger, maar je brein gaat er ook anders mee om. Het pikt namelijk ongelukkig op…dat daar per ongeluk het woordje niet ook nog voorstaat kan het veel minder mee. Zoek dus naar overtuigingen die geen ontkenning in zich hebben.

liefs Wil

Meer informatie

Zo laat je stress in de kou staan!
Stress? Met deze tips blijft je geest gezond!
Lachen is gezond! Ontdek 5 tips om vaker te lachen
Een dankbaarheidsdagboek bijhouden voor het vergroten van de saamhorigheid

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Vegro.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *