Moeders voor Moeders: Zo eenvoudig help je andere vrouwen

Ik deed mee aan Moeders voor Moeders en dit is mijn ervaring!

Moeders voor Moeders is een organisatie die urine van pril zwangere vrouwen inzamelt. Waarom? Deze urine is rijk aan het zwangerschapshormoon hCG. Met dit hormoon worden medicijnen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Ben jij tussen de 10 en 16 weken zwanger? Dan kun je andere toekomstige moeders helpen om ook sneller zwanger te worden. Ik deed tijdens mijn zwangerschap mee. In dit artikel lees je precies hoe dat in z’n werk gaat en wat mijn ervaring is.

Waarom verzamelen ze urine in?

Urine van vrouwen die tussen de 10 en 16 weken zwanger zijn, is rijk aan het hCG-hormoon. Met behulp van dit hormoon wordt het medicijn Pregnyl gemaakt. Pregnyl wordt voorgeschreven aan zowel vrouwen als mannen die vruchtbaarheidsproblemen ervaren. Bij mannen zorgt Pregnyl ervoor dat de rijping van zaadcellen wordt gestimuleerd. Bij vrouwen stimuleert hCG de eisprong en zorgt het ervoor dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in de baarmoeder.

Ik ben zwanger en wil meedoen aan Moeders voor Moeders. Hoe werkt dat?

Meedoen aan Moeders voor Moeders kan als je tussen de 10 en 16 weken zwanger bent. Je kunt je al wel eerder aanmelden. Het inzamelen van urine begint dan in je 10e zwangerschapsweek. Er komt een consulent bij jou aan huis met een leuk presentje als dank dat je meedoet. Ook beantwoordt zij eventuele vragen die je nog hebt. Je krijgt dan meestal gelijk je eerste kratje met flessen aangeleverd. Elk kratje bevat vier flinke flessen. Ook krijg je er een soort maatbeker bij waarin je je urine opvangt. Vervolgens giet je de urine in de fles, waar het conserveringsmiddel dat erin zit ervoor zorgt dat de urine goed geconserveerd blijft.

lijn groen oudersenzo
Ik deed mee aan Moeders voor Moeders en dit is mijn ervaring!

En hoe gaat het dan verder?

De consulente zie je verder in principe niet meer terug. Als je besluit mee te doen, komt er wekelijks een chauffeur aan huis die je vier nieuwe kratjes aanlevert, eventueel in een discretietas. Dat is handig als je nog pril zwanger bent en niet wilt dat de hele buurt direct weet dat je een kindje verwacht. Ben je niet thuis? Dan haalt de chauffeur de kratjes bij je deur (of bijvoorbeeld in de schuur of carport) op en zet gelijk de nieuwe kratjes neer op de afgesproken plek.

Hoeveel urine is er nodig?

In principe kun je een fles per dag vullen als je de hele dag thuis bent en voldoende drinkt. Dat is echter lang niet voor iedereen haalbaar. Werk je bijvoorbeeld buitenshuis of ben je veel weg? Dan kan het voorkomen dat je maar één of twee flessen kunt vullen die week. Dat is voor Moeders voor Moeders geen enkel probleem. Elk beetje urine helpt bij het maken van Pregnyl. Als je geen volle dagen thuis bent om je urine op te vangen kun je dus alsnog gewoon meedoen.

Wanneer mag je niet meedoen aan Moeders voor Moeders?

Niet iedere zwangere kan meedoen. Lijdt je aan één van onderstaande ziektes? Dan ben je helaas uitgesloten van deelname.

Je kunt niet deelnemen wanneer je:

  • aan Hepatitis lijdt
  • HIV positief bent
  • een bloedtransfusie hebt gehad
  • een behandeling met groeihormonen hebt gehad
  • op dit moment een chronische nierontsteking hebt
  • een hoornvliestransplantatie hebt gehad
  • een hersenvliestransplantatie hebt gehad
  • aan diabetes type 1 of type 2 lijdt
  • overmatig alcohol of intraveneus drugs gebruikt

Ook is het niet mogelijk dele te nemen wanneer in jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voorkomt en/of je tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest (Engeland, Wales, Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man of de Britse Kanaaleilanden).

Hoe lang duurt het meedoen aan Moeders voor Moeders?

Je kunt je al pril in de zwangerschap aanmelden voor deelname. Meedoen is tussen de 10e en 16e week. Zelf heb ik meegedaan vanaf week 12, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is dan daarvoor. Ik wilde niet het risico lopen dat ik het traject weer zou moeten afbreken omdat de zwangerschap niet helemaal goed was gegaan. Je kunt je dus ook later aanmelden en bijvoorbeeld vier weken meedoen.

Waarom meedoen aan MvM?

Zelf deed ik mee aan Moeders voor Moeders omdat ik het een fijne gedachte vind om andere vrouwen te helpen om hun kinderwens ook echt te vervullen. Ik heb me eerst ingelezen over het medicijn Pregnyl en de effectiviteit ervan. Vervolgens vond ik het meer dan waard om daar mijn steentje aan bij te dragen. En hoe mooi is dat, als je met je eigen zwangerschap kan bijdragen aan de kinderwens van een ander?

Wil je meedoen? Check hun website voor meer informatie of om je aan te melden.

Liefs Amber

Meer informatie

Wat is de functie van hCG of het zwangerschapshormoon?
Wat doet Moeders voor moeders? En hoe nuttig is het?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

2 reacties

  • “Dan kan het voorkomen dat je maar één of twee flessen kunt vullen die week.”

    Dit klopt natuurlijk niet. Het is de bedoeling dat je per dag een andere fles pakt, ook als de vorige niet helemaal vol is. Dit zorgt er ook voor dat de geur niet zo extreem is en je minder kans hebt om er (vooral in de ochtend wanneer je een nieuwe fles gebruikt) misselijk van te worden.

    • Het feit dat je wellicht maar 1 of 2 flessen vult in een week, hoeft niet te betekenen dat dezelfde fles steeds opnieuw wordt gebruikt. Het kan ook zijn dat je veel buitenshuis bent geweest en de flessen niet hebt meegenomen, of een dag het vergeet te doen, of… vul maar in. Het is inderdaad de bedoeling dat je voor iedere dag een andere fles gebruikt.

      Marion (red)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *