Yoga voor peuters

Yoga voor peuters

In het boek ‘Yoga voor peuters en kleuters’ laat Marjolein Tiemstra zien hoe je op een speelse en tegelijk verantwoorde manier yoga kunt beoefenen met kinderen vanaf de peuterleeftijd.

Dit boek bevat rustgevende an activerende yogaoefeningen, ademhalingsoefeningen en verschillende manieren om de zintuigen te stimuleren. Om de yoga afwisselend en speels te houden, wordt er in het boek ook aandacht besteed aan liedjes en spelletjes.

Yoga heeft een goede uitwerking op het lichaam. Het bevordert de motorische vaardigheden, een goede lichaamshouding het geeft een goede weerstand en stimuleert de werking van spieren, organen en de bloedsomloop. Maar het gaat bij yoga niet alleen om de fysieke kant. Doordat bij de peuteryoga ook de ademhaling, het aanraken door speelse massage oefeningen, en de zintuigen betrokken worden, wordt de peuter in zijn hele wezen aangesproken.

Ook de mentale en emotionele facetten komen aan bod. Daardoor zie je verbetering in:

  • Het zelfvertrouwen
  • Het zelf bewust zijn
  • Het concentratievermogen
  • De emotionele groei

En dat maakt het doen van yoga zo bijzonder! Je wordt lichamelijk sterker en geestelijk evenwichtiger. En door al jong met yoga te beginnen, leg je een goede basis voor een gezond en evenwichtig leven.

lijn donker geel oudersenzo
Yoga voor peuters
lijn donker geel oudersenzo

Peuters ontdekken heel actief en bewegelijk de wereld. Door yoga komen peuters meer in contact met zichzelf en hun innerlijke wereld. Dat maakt ze beter bestand tegen de – soms ingewikkelde – buitenwereld. Peuters vinden het heerlijk om in bepaalde houdingen te staan, te ontdekken en na te bootsen. Ook door middel van bekende liedjes en spelletjes blijft de peuteryoga speels en biedt het vele mogelijkheden om mee te kunnen doen. Het maakt niet uit of je lenig bent of ervaring. Ieder mag op zijn eigen manier mee doen.

De yoga is vanaf ongeveer 2 jaar geschikt, maar sommige houdingen, liedjes en spelletjes kan je al eerder doen. Probeer het gewoon uit.

Je kan yoga zo vaak doen als je wilt. Je kan bij het wakker worden een paar oefeningen doen, bijvoorbeeld de groet aan de zon, zodat je fit en vrolijk de dag begint en ook voor het slapen gaan zijn er geschikte oefeningen om de dag prettig af te ronden en rustig te kunnen gaan slapen. Ook door de dag heen biedt het heel veel mogelijkheden. Hebben de peuters veel energie, laat ze brullen als een leeuw, springen als een aap, en daarna weer tot rust komen als een konijn in zijn holletje.

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, ook bijvoorbeeld liedjes waarbij je elkaar masseert, spelletjes om de zintuigen te stimuleren. Voor ieder type kind zit er wel wat bij.

In het boek Yoga voor Peuters en Kleuters wordt ook gebruik gemaakt van bestaande liedjes en spelletjes. Daardoor is yoga met je peuter voor iedereen geschikt, of je nou wel of geen ervaring hebt met yoga. Het gaat niet om het goed kunnen, het gaat om het plezier en de ervaring. En wil je meer dan zo af en toe een oefeningen, in het boek staan hele thema lessen uitgewerkt. Wie gaat er mee naar het kabouterbos? We gaan kaboutergymnastiek doen, welke dieren kunnen we nadoen in het kabouterbos, spelen met de adem om de kabouterbaardjes weg te blazen en daarna goed onze kabouterbuikjes te voelen. En natuurlijk gaan de kabouters even uitrusten op het zachte mos. En de hele actieve kabouters kunnen tussendoor even extra houthakken.

Wie is Marjolein Tiemstra

Marjolein Tiemstra is getrouwd en moeder van 2 dochters. Naast het geven van zwangerschapsyoga en babymassage heeft ze een vorm van peuteryoga ontwikkeld. Zij is auteur van de boeken:
Uit de Malle Molen, tips om ontspannen met je kind om te gaan (2005)
Yoga voor peuters en kleuters 2007, tweede druk 2008
En geeft les op de 3-daagse opleiding docent-peuteryoga

Liefs Marjolein

Meer informatie

Geestelijke ontwikkeling peuter
Lichamelijke ontwikkeling van je peuter

Bronvermelding

Tekst: Marjolein Tiemstra
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *