Mindful bevallen

Mindful bevallen. Dat klinkt best fijn, maar wat houdt het eigenlijk in? Misschien moet ik even beginnen met het begrip ‘mindful’ uit te leggen. Mindful, of mindfulness is leven met aandacht. Mindfulness is een stroming dat zorgt dat je minder stress ervaart en lekkerder in je vel zit. Met mindfulness ga je de aandacht richten op het heden en laat je overtollige gedachten los. Het gaat om het hier en nu en niet om wat er straks allemaal nog gaat of zou ‘moeten’ gebeuren. Vooral als je een grote piekeraar bent, kan een cursus mindfulness je wellicht een handje helpen.

Mindful bevallen

Zweverig?

Klinkt het te zweverig voor jou? Misschien, maar de realiteit is echt niet zweverig. Mensen die een mindfulness-training hebben gevolgd merken vaak heel positieve effecten. Denk bijvoorbeeld aan minder stress, minder angst, meer balans. Er zijn zelfs mensen waarbij het immuunsysteem zich verbetert.

Vast in je hoofd

Tijdens je zwangerschap kun je meer gevoelig zijn voor stress. De hormonen vliegen alle kanten op en het is echt niet zo gek dat je je druk maakt over de bevalling. Het is niet niks. Ook voel je je misschien wat onzeker over de periode die nu is aangebroken. Zal je wel een goede moeder zijn? Gaat die vermoeidheid nog weg? Gaat alles goed met je baby? Al die vragen en nog veel meer, zullen ongetwijfeld regelmatig in je hoofd strijden om een stukje aandacht.

Kriebelen

Ik zit geregeld in mijn hoofd vast. Dan is het een enorme drukte en vechten heel veel gedachten om aandacht. Het komt soms voor dat ik heel vroeg in de ochtend wakker word, nog ruim voor de wekker gaat. In een rap tempo verschijnen alle ‘moetjes van de dag’. Ik begin te draaien en kan niet meer de rust te pakken krijgen. Doorgaans heeft Rob dit snel door. Hij weet precies wat er dan aan de hand is, maar gelukkig ook hoe hij mij weer rustig kan krijgen. Hij kruipt dan tegen mij aan en begint door mijn haren te kriebelen. Doordat hij de aandacht hiermee verplaatst van mijn hoofd naar mijn lijf, word ik vanzelf weer rustig. Vaak zo rustig, dat ik uiteindelijk gewoon weer in slaap val. Zijn missie is geslaagd.

Bewustwording

Bij mindfulness gaat het dus om bewustwording van alles wat er in en om je heen gebeurt. In het nu. Wees bewust van wat je ziet, hoort, proeft, ruikt en voelt. Deze state of mind kan je ook helpen tijdens je zwangerschap. Door niet te veel na te denken over wat er allemaal mis zou kunnen gaan, of wat je allemaal nog te wachten staat. Vind je dit lastig? Dan kan ik je zeggen dat je zeker niet de enige bent. Daarom zijn er speciale trainingen die je hiermee kunnen helpen.

Waarom kiezen voor mindful bevallen?

Goede vraag, waarom zou je hiervoor willen kiezen? Misschien omdat je op deze manier meer ontspannen zou kunnen zijn wat bevorderlijk is voor een goede (en zo ontspannen mogelijke) bevalling. Maar het kan bijvoorbeeld ook je zelfvertrouwen laten groeien, waar door je beter in je vel gaat zitten en sterker op je voeten komt te staan. De kans op depressie in je kraamtijd kan er zelfs door verkleind worden. En vergeet ook niet je leven ná de bevalling! Een mindful leven betekent minder stress, meer genieten, minder in je hoofd, minder gepieker en meer balans. Wie wil dit nou niet.

Mindful trainingen

Deze trainingen helpen je meer balans te krijgen en ze bereiden je voor op de geboorte van je kindje. Tijdens de training krijg je natuurlijk ook alle standaard informatie over de bevalling, houdingen en borstvoeding. Net als bij andere zwangerschapscursussen. Alleen ligt de nadruk bij mindful bevallingstrainingen op de ontwikkeling van mindfulness vaardigheden, die je kunnen helpen met uitdagingen om te kunnen gaan. Niet alleen tijdens de bevalling, maar ook daarna kun je hier nog lang plezier van hebben. Je leert bijvoorbeeld meditaties en om te gaan met fysieke en emotionele uitdagingen.

Heb je een goede training gevonden? Check dan even voor de zekerheid bij je verzekeringsmaatschappij. De kans is namelijk groot dat zij de cursus vergoeden.

Ervaringen

Jeanet: “Ik heb heel bewust gekozen voor een mindful zwangerschapscursus. Een vriendin van mij had deze al gevolgd en ik vond haar ervaringen zo positief dat ik geen moment heb getwijfeld. Ik heb tijdens de training tools gekregen die ik nog steeds gebruik in het dagelijkse leven. Mijn bevalling is alweer een tijdje geleden, maar ik pluk nog steeds de vruchten van de training die ik destijds heb gevolgd. Ik heb er geen seconde spijt van gehad en zou het iedereen willen aanraden!

Chantal: “Ik ben nogal een stresskip maar ik wilde dat mijn kindje hier zo min mogelijk van zou meekrijgen. Mijn man is echter de rust zelve en hij kwam met het idee om de cursus mindful zwangerschap te gaan volgen. Ik heb tijdens de cursus de nodige tips gekregen om mijzelf meer te ontspannen. Natuurlijk ben ik nog steeds niet zo ‘zen’ als mijn partner, maar de cursus heeft mij wel geleerd hoe ik er beter mee kan omgaan.

liefs Marion

Meer informatie

Mindful eten tijdens het kerstdiner, zo doe je dat!
Wat is eigenlijk een lotusbevalling?
Emoties tijdens de zwangerschap. Zo houd je ze beperkt!
Zwangerschapspilatus, voor een goede beheersing van je spieren!
Zwangerschapsyoga, is deze zwangerschapscursus ook voor jou geschikt?
Mindful zwanger zijn
Zwangerschapscursussen, wat is er allemaal mogelijk?
Voorbereiding op de komst van een baby
Zwangerschapscursus Mindfulness
Zwangerschapscursus Zwangerschapshaptomie

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *