Hypnobirthing. Een zwangerschapscursus dat uitgaat van het natuurlijk proces

Hypnobirthing. Een zwangerschapscursus dat uitgaat van het natuurlijke proces

Er zijn verschillende soorten manieren om je voor te bereiden op je bevalling, het aanbod van zwangerschapscursussen is ruim. Er is dus altijd wel een cursus te vinden, die bij jullie past. Wel met je partner, of juist niet met je partner, in groepsverband of juist privé, met een vleugje spiritualiteit of “the old fashion way”, het is er allemaal. En dus ook Hypnobirthing, een manier van voorbereiding op je bevalling die wellicht nog niet zo bekend is. Onbekend maakt onbemind. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in, want je hoort er de laatste jaren steeds meer over.

Wat is Hypnobirthing?

Hypnobirthing richt zich niet alleen op de praktische en fysieke kant van de bevalling, maar ook op de mentale kant. Er wordt uitgegaan dat een zwangerschap en bevalling een heel natuurlijk proces is en dat je lichaam heel goed weet wat er van hem verwacht wordt. Alle informatie die hij nodig heeft, zit al opgeslagen in je DNA.

Dit is natuurlijk geen gek uitgangspunt, want eerlijk is eerlijk, vrouwen zijn gewoonweg gemaakt om kinderen te baren. Het is een natuurlijk proces, kijk maar eens naar de dieren. Die bevallen ook “gewoon” zonder zich druk te maken over zwangerschapscursussen of professionele begeleiding. De mens is, in dat opzicht, wat verder van zijn oerinstinct afgedwaald en bang geworden voor sommige natuurlijke processen. Waaronder de bevalling. Dit wordt ondersteund door gruwelverhalen van anderen.

Deze angst verschilt ons van dieren, want die doen het gewoon. Die lezen geen enge verhalen en kijken ook niet bloederige plaatjes of naar een film waarbij het lijkt alsof een bevalling de hel op aarde is. Eigenlijk kunnen we er beter ook niet naar kijken, want waarom zou je je bang laten maken door iets wat een ander heeft meegemaakt? Of wat verzonnen is om de film spannender (of gruwelijker) te maken?  Ieder mens is anders, iedere baby dient zich anders aan en iedere bevalling loopt op zijn eigen manier. Het voegt dus niets toe aan jouw bevalling. Integendeel, je wordt er alleen maar bang voor, waardoor je juist zou kunnen verkrampen en het natuurlijke proces zelfs tegenwerkt.

lijn groen oudersenzo
Hypnobirthing. Een zwangerschapscursus dat uitgaat van het natuurlijke proces

Wat kun je verwachten bij Hypnobirthing?

De zwangerschapscursus of begeleiding bestaat uit vijf sessies van 2,5 uur. Naast de standaard informatie over de bevalling (Wat kun je verwachten? Hoe verloopt het proces? Waar komt de angst vandaan? Bevallen door de jaren heen.) leer je ook ontspanningstechnieken zodat de ontsluiting makkelijker zal verlopen. Om de weeën zo goed mogelijk op te kunnen vangen, worden je ademhalingstechnieken geleerd en leer je verschillende (positieve) houdingen die je tijdens de bevalling zou kunnen aannemen.

Met deze cursus zal je zelfvertrouwen en kijk op de bevalling groeien en versterken. Daarnaast krijg je praktische tips hoe je de aanmaak van endorfine en oxytocine kunt stimuleren. Endorfine is een natuurlijk pijnstiller dat door je lichaam zelf kan worden aangemaakt en oxytocine zorgt voor effectieve weeën.

Angst is een slechte raadgever

Bang zijn voor een bevalling heeft eigenlijk alleen een averechts effect. Door angst worden bepaalde stoffen in ons lichaam aangemaakt, zoals een stresshormoon. Die stoffen zijn er om ons te laten vechten of vluchten in stresssituaties. Prachtig als overlevingsmechanisme, maar niet handig tijdens een bevalling.

De stresshormonen gaan namelijk ten koste van oxytocine en endorfine. Logisch, want je lichaam staat op “overlevingsmodus” en denkt te moeten vluchten. Het zuurstofrijke bloed gaat daarom zoveel mogelijk naar de vecht- en vluchtspieren en niet naar je baarmoeder en baby. Angst staat dus haaks op een moment van bevallen. Instinctief stopt je lichaam daarom met het aanmaken van oxytocine en endorfine, want hij wil je juist scherp en alert maken zodat je kunt vluchten. Hierdoor duurt de bevalling alleen maar langer en wordt het alleen maar pijnlijker. Heel belangrijk dus om de angst los te laten en te vertrouwen op je lichaam.

Hypnose

Misschien had je het zelf al bedacht maar de hypno in “Hypnobirthing” staat inderdaad voor “hypnose”. Deze hypnose richt zich op ontspanning en focus, zodat je in staat zal zijn je af te sluiten van de wereld en je volledige focus kunt leggen op de bevalling. Er wordt je geleerd hoe je – door middel van oefeningen lijkend op een vorm van meditatie en mindfulness – dit jezelf kunt aanleveren.

Is Hypnobirthing alleen geschikt voor de thuisbevalling?

Nee, het is zeker niet alleen geschikt voor een thuisbevalling. Het is ook prima geschikt voor een bevalling in het ziekenhuis. Ook daar kun je de rust en het zelfvertrouwen gebruiken. Er wordt zelfs in de cursus besproken hoe jij bij een ziekenhuisbevalling toch zelf de regie kunt houden.

Deze manier van voorbereiding zorgt voor een natuurlijk en zo rustig verloop van de bevalling, waardoor baby’s op een rustige(re) manier op de wereld komen. Vaak ook alerter, waardoor de borstvoeding snel op gang komt.

Is Hypnobirthing geschikt voor iedereen?

Absoluut. Het geef je zelfvertrouwen een boost en dat is bij iedere bevalling een welkome eigenschap. Je hoeft er ook zeker niet “zweverig” voor te zijn, want het is juist een heel natuurlijke insteek, gebaseerd op veel logica.

liefs Marion

Meer informatie

Weeën wegpuffen, wat zijn de verschillende ademhalingstechnieken?
Zwangerschapspilatus, voor een goede beheersing van je spieren!
Zwangerschapsyoga, is deze zwangerschapscursus ook voor jou geschikt?
Hypnobirth, een effectieve zwangerschapscursus
Voorbereiding op de komst van een baby
Zwangerschapscursus Mindfulness
Zwangerschapscursussen, wat is er mogelijk?
Zwangerschapscursus Zwangerschapshaptomie
Mindful bevallen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *