Hoe bereid je je peuter voor op zijn verjaardag?

Hoe bereid je je peuter voor op zijn verjaardag?

Happy birthday to you, happy brithday to you.
Happy birthday dear Lucas, happy birthday to you.
Maar hoe zorg je ervoor dat Lucas ook echt happy is op zijn verjaardag?

De verjaardag van een kind blijft speciaal. Het is een dag waar Lucas al dagen, zo niet maanden naar uitkijkt. Een dag die in het teken staat van Lucas. Een dag helemaal voor hem alleen. Tegelijkertijd brengt het ook spanning met zich mee. Hoe help je jouw kind nou om de spanning niet te laten overheersen?

Aftelkalender tot verjaardag

Er verschijnt een lach op het gezicht van Lucas wanneer hij langs de koelkast loopt met daarop zijn zelfgemaakte aftelkalender. Hij wordt niet alleen blij van de ballonnen, cadeautjes, slingers en taart op de kalender. Het biedt hem ook duidelijk wanneer zijn verjaardag wordt gevierd.

Grote mensen feest

Het-grote-mensen-feest. Een mooi begrip wat kinderen zelf de wereld in hebben gebracht. Opa’s, oma’s, ooms en tantes lopen de deur plat op deze dag.
“Hoe laat komt de eerste, waarom is er nog niemand?” Eén minuut later: “Komen ze al bijna?”
Om deze onrust weg te halen zou je aan opa of oma kunnen vragen hoe laat ze komen. Zo kun je laten weten aan Lucas dat opa en oma om 10:00 uur komen. “Nog een kwartiertje wachten.”

De visite is er. Iedereen zit aan de koffie en taart. Lucas’ cadeautjes liggen overal. En zijn nichtje speelt met de nieuwe step die hij net gekregen heeft van zijn ouders. Er is veel geroezemoes en papa en mama rennen heen en weer met de koffiekan. Herkenbaar? Het kan zijn dat het te veel wordt voor jullie zoon. Loop naar hem toe en vraag wat hij wil. Wil hij graag dat er niemand met zijn speelgoed speelt, zoek dan naar een compromis. Hij mag drie cadeautjes kiezen waar niemand mee mag spelen. Kijk naar je kind of hij even alleen wil zijn. Laat hem dan lekker naar zijn kamer gaan en spreek af wanneer hij weer naar beneden komt. Overleg is het toverwoord.

Is dit allemaal niet herkenbaar en gaat jouw kind lekker mee in het feestgedruis? Heerlijk, geniet ervan!

lijn groen oudersenzo
Hoe bereid je je peuter voor op zijn verjaardag?
Hoe bereid je je peuter voor op zijn verjaardag?

Kinderfeestje

Naast het grote mensen feest is er natuurlijk ook een kinderfeestje. Wie nodig je uit? De eerste hersenkraker waar je je over moet buigen. Er zijn kinderen die geen rekening houden of ze wel of niet aardig gevonden worden. Andere kinderen hebben wel moeite om kinderen te kiezen. Of beter gezegd: om kinderen juist niet te kiezen. Ze zijn bang dat ze de ander pijn doen met hun beslissing. Ga in het laatste geval even samen met jouw zoon zitten. Geef aan dat hij het nooit iedereen naar zijn zin kan maken. En dat hij vooral kindjes moet kiezen van wie hij blij wordt. Schrijf samen alle namen op wie hij wil uitnodigen. En streep eventueel kinderen weg wanneer hij te veel kinderen heeft uitgenodigd.

Trakteren

Naast alle feestjes mag Lucas ook trakteren in de klas. Super leuk natuurlijk. Ik denk nog met weemoed terug aan de tijd dat ik met een Croky-doos langs mijn klasgenoten mocht om chips uit te delen. Ik voelde mij helemaal het mannetje euh… vrouwtje. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat Lucas het helemaal niet fijn vindt om in de belangstelling te staan. De leerkracht weet vaak wel hoe hij met zijn leerlingen om moet gaan, neemt niet weg dat hij er tegenop kan zien. Maak het bespreekbaar en benoem dat hij belangrijk is. Hij mag ook alle aandacht krijgen wanneer de situatie daarom vraagt. Focus op het positieve: de leuke liedjes, op de stoel mogen staan, de lekkere traktatie. Om hem daarna op het schoolplein op te wachten om hem te omhelzen en te zeggen: “Goed gedaan, jochie! Was je nu groter dan de meester op de stoel?”

Luister naar je kind

Concluderend is het belangrijk dat je luistert naar wat je kind wil. Ook al ben je het er zelf niet mee eens. Wil hij weer een auto voor zijn verjaardag, maar staan er al 10 auto’s in de kamer. Het is zijn feestje, gewoon doen. Nodigt hij dat jongetje uit waar jij niet op zit te wachten. Omdat hij vorig jaar de hele tijd bleef zeuren om een snoepzakje. Jullie zoon wordt waarschijnlijk blij van dit jongetje. Even die paar uur doorbijten als ouders. Je kunt het! Het luisteren heeft natuurlijk wel zijn grenzen. Onze dochter mocht van haar strenge ouders niet naar het Dolfinarium met haar 6 vriendinnetjes. We hebben wel geluisterd naar haar, maar haar verzoek niet ingediend.

Dit jaar wordt het echt ‘happy birthday‘ voor Lucas. Hiep hiep hoera!

Liefs Anita

Meer informatie

Zo maak je een uitnodiging voor het leukste kinderfeestje!
Kinderfeestje? Wie nodig je uit? De etiquette rondom partijtjes!
10 Ideeën voor een leuk kinderfeestje!
Praktische tips voor een hippe uitnodiging
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?
Gezonde traktaties voor op school
Trakteren op school

Bronvermelding

Tekst: Anita Schokker
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *