Zwangerschapspilatus, voor een goede beheersing van je spieren!

Zwangerschapspilatus, voor een goede beheersing van je spieren!

Eén van de zwangerschapscursussen die je op je zoektocht naar beweging tijdens je zwangerschap zult tegenkomen is Zwangerschapspilatus. Wat is dit precies en wat zijn de redenen om hieraan te beginnen? Wanneer kan je hieraan deelnemen? En tot wanneer kan je dit blijven doen?

Waarom bewegen tijdens je zwangerschap belangrijk is

Tijdens je zwangerschap fit en in vorm blijven is niet alleen op zich al gezond, maar biedt ook je lichaam veel voordelen. Zo kan je met een fit lichaam beter de bevalling aan. Maar er is meer. Zo wordt er veel van je lichaam gevraagd tijdens deze periode. Je krijgt meer gewicht, waarbij je ‘zwaartepunt’ ook nog eens ergens anders komt te liggen, en om de baby de kans te geven om geboren te kunnen worden, zullen bepaalde gewrichten opeens soepeler worden. Al met al kunnen o.a. hierdoor lichamelijke klachten optreden, die vragen om een andere houding of een bewustere manier van bewegen.

Wat is Zwangerschapspilatus?

Pilatus is een vorm van fitness waarbij er gewerkt wordt aan het beheersen van je spieren, waardoor de wervelkolom ontlast (of anders gezegd: op de juiste manier belast) wordt.

Bij Zwangerschapspilatus wordt er gefocust op de houding van je lichaam en de coördinatie. Maar daarnaast ook op balans en kracht. Je zult bewust worden gemaakt van die spieren die het meeste werk zullen moeten (gaan) verzetten: je buik-, rug- en bekkenspieren. Maar vergeet ook de beenspieren niet! Je zal bijvoorbeeld geleerd worden om je beenspieren het werk te laten doen in plaats van je rug! Hierdoor zal je bewuster kunnen omgaan met je houding tijdens deze maanden en dus een betere houding kunnen aannemen. Ook is deze bewustwording van belang bij de bevalling. Natuurlijk zal er naast inspanning ook gewerkt worden met juist ontspanning. Want ook dat heb je hard nodig!

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapscursus

Hoe werken ze aan deze doelen?

Het heeft alles te maken met aan- en ontspannen van je spieren. En met je ademhaling. Naast de al eerdergenoemde spieren zal ook de bekkenbodem aandacht krijgen. Bekkenbodemoefeningen zijn trouwens niet alleen fijn voor deze periode, maar ook voor na je bevalling. Je kunt er namelijk urineverlies mee voorkomen of het ongemak hiermee oplossen. Natuurlijk zal er ook gewerkt worden aan je conditie in het algemeen. Want fit zijn is toch een vereiste om je ook werkelijk goed te voelen en alles aan te kunnen!

Groepslessen

Zwangerschapspilatus is een groepscursus. Deze zal gegeven worden door een daartoe bevoegd instructeur. Dit kan bijvoorbeeld de (bekken-)fysiotherapeut zijn. Het leuke van speciale groepscursussen voor zwangeren is uiteraard naast het sportieve gedeelte ook het contact met elkaar. Er is immers niets leuker dan kletsen over dikke buiken en baby’s…

Wie kunnen eraan meedoen?

In principe kan iedere zwangere hieraan meedoen. Je hoeft geen ervaring met het ‘gewone’ Pilatus te hebben. Natuurlijk kan je voor de zekerheid overleg plegen met je verloskundige of andere behandelaar.

Hoe lang moet je zwanger zijn?

Zodra je weet dat je zwanger bent kan je al mee gaan doen. Uiteraard zullen er gezondheidsredenen kunnen zijn waarom je het beter niet kunt doen, maar in principe kan iedereen er tot het einde van de zwangerschap aan meedoen. Er zijn trouwens ook juist gezondheidsredenen waarom je er zelfs naar doorverwezen wordt door bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Doe je al mee met de gewone Pilatus? Informeer even bij je verloskundige en/of de instructeur wanneer je het beste kunt overstappen naar de speciale Zwangerschapspilatus!

Na je bevalling

Zes weken na je bevalling zou je verder kunnen gaan met Pilatus om zo weer snel de oude te zijn. Doe dit echter wel in overleg met de verloskundige of gynaecoloog. Overigens is het raadzaam om ook hier voor een speciale cursus te kiezen die gericht is op herstel na een bevalling. Verwacht niet dat je direct weer gewoon de oude bent, want er is nu eenmaal veel in en met je lichaam gebeurt. Alles zal zich weer moeten ‘terug vormen’ naar hoe het was en jij zal de controle weer moeten zien te krijgen over je spieren. Er zijn cursussen waarbij de baby’s mee mogen! Geef je borstvoeding? Bedenk dat je dan helemaal goed op vochtinname moet letten voor jezelf! Door Pilatus zal je sneller weer probleemloos aan je eigen sport kunnen beginnen!

liefs Wil

Meer informatie

Mensendieck zwangerschapscursus. Zo blijf jij goed bewegen!
Zwangerschapsyoga, is deze zwangerschapscursus ook voor jou geschikt?
Hypnobirthing. Een zwangerschapscursus dat uitgaat van het natuurlijke proces
Zwangerschapscursussen, wat is er allemaal mogelijk?
Voorbereiding op de komst van een baby
Zwangerschapscursus Mindfulness
Zwangerschapscursus Zwangerschapshaptomie
Mindful bevallen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *