Geen auto, wel kinderen? Deze ouders weten hoe dat is!

Geen auto, wel kinderen: ouders vertellen hoe dat is

Hoe is het om geen auto te hebben, maar wel één of meerdere kinderen? We spraken een drietal ouders die -om welke reden dan ook- geen auto hebben. Tegen welke vooroordelen lopen zij aan? En hoe regelen zij alles op de fiets of te voet? De antwoorden zullen je verbazen – en misschien zelfs inspireren…

Milieubewust & fit

Carla (43) woont in Amsterdam en heeft 3 kinderen van 12, 9 en 3. Ze heeft geen auto, en zelfs haar rijbewijs nooit gehaald.
“Op mijn 19e vertrok ik naar Amsterdam om te studeren. Ik ben hier nooit meer weggegaan, dus zag ik er ook nooit het nut van in om mijn rijbewijs te halen. We wonen in het centrum en je kunt hier nergens je auto kwijt. Een vergunning is duur en je wacht er jaren op. Zowel mijn man als ik werken in de stad en we zijn binnen een paar tramhaltes op kantoor. Verder doen we alles op de fiets. Het houdt ons fit en we zijn ook nog eens milieubewust bezig.”

Stacey (22) woont samen met haar vriend en zoontje van 2 in Alkmaar. Ze hebben beiden een rijbewijs, maar geen auto.
“Eerlijk gezegd hebben we op dit moment gewoon geld voor een auto, en waarschijnlijk blijft dat voorlopig ook nog wel even zo. Mijn vriend werkt in de beveiliging en ik werk parttime in een kledingzaak. Geen vetpot, dus. We vinden het echter wel best zo. Ik doe alles op de fiets en lopend, en mijn vriend gaat met de bus naar zijn werk. Af en toe missen we het gemak van de auto wel, maar voorlopig is dit prima te doen zo.”

Sander (52) woont samen met zijn vrouw en 4 kinderen (12, 13, 15 en 16) in Drenthe en heeft bewust geen auto.
“Ik ben bioloog en heb me gespecialiseerd in het thema klimaatverandering. De afgelopen jaren ben ik mij meer en meer bewust geworden van mijn ecologische voetafdruk. We vliegen niet meer en hebben 4 jaar terug de auto ook de deur uit gedaan. Het was in het begin even puzzelen: hoe kregen we onze jongste dochter naar pianoles, de oudste naar ballet en onze zoons naar hun speelafspraakjes op dezelfde dag? Maar uiteindelijk wende het en voelde het zelfs echt goed. Ik zou niet anders meer willen.”

lijn groen oudersenzo
Geen auto, wel kinderen. Ouders vertellen hoe dat is!

Lopen jullie tegen vooroordelen aan?

Stacey: “Ik wel. Mijn oom zei laatst dat we toch echt een auto aan moesten schaffen, omdat we anderen anders tot last zouden zijn met meerijden. Maar we rijden eigenlijk nauwelijks tot nooit met mensen mee. Als we een dagje buiten de plaats moeten zijn nemen we altijd het OV. Ook heb ik soms het idee dat sommige mensen ons een beetje zielig vinden.”

Sander: “Ja, mensen vinden ons klimaatdrammers of gekkies. Dat zijn termen die we letterlijk gehoord hebben, van verschillende personen. Het doet mij eigenlijk niet zoveel. Ik denk dat veel mensen onzeker worden van ons: we leven immers ontzettend bewust en doen er alles aan om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dan worden ze met hun neus op hun eigen tekortkomingen gedrukt en worden ze tegendraads. Terwijl we nooit gezegd hebben dat iedereen de auto maar in de ban moet doen. Ik begrijp heel goed dat het voor sommige gezinnen gewoon geen optie is.”

Carla: “Ik heb nooit negatieve reacties gehad op het feit dat wij geen auto hebben. Maar dat komt denk ik omdat we in Amsterdam wonen. Mensen begrijpen dat rijden en parkeren hier een hel is.”

Is het lastig om alles te regelen zonder auto?

Carla: “Nee. Dit is Amsterdam, met trams, metro’s en bussen om de zoveel minuten overal heen. En eigenlijk alles op loopafstand verder.”

Sander: “Soms wel. We wonen in een vrij klein dorp en het OV is hier niet goed geregeld. De kids gaan op de fiets naar school, mijn vrouw werkt in het midden van het land en ik moet voor mijn werk geregeld door heel Nederland zijn. We doen alles met het OV en op de fiets, maar soms is dat inderdaad een heel geregel. In het begin kwamen we regelmatig overal te laat aan. Maar hé: we weten waar we het voor doen. En uiteindelijk went het en voelt ons gezin zich fitter dan ooit.”

Stacey: “Voor ons eigenlijk niet. Ons kind zit op de peuterspeelzaal die zich op loopafstand bevindt en ik werk in het centrum, ook op loopafstand voor mij. Boodschappen doen doe ik ook te voet. Eigenlijk heb ik niks te klagen.”

Als je nu een auto zou hebben, zou je dan blij zijn?

Stacey: “Ja, eigenlijk wel. Het is makkelijker om familie op te zoeken die ver buiten de plaats woont. En mijn vriend zou met de auto naar het werk kunnen.”

Carla: “Ik zou ‘m verkopen. Waar moet ik dat ding kwijt in de grachtengordel?!”

Sander: “Absoluut niet. Voor ons nooit meer een auto. Op naar een mooiere wereld!”

Liefs Amber

Meer informatie

Je kinderen veilig vervoeren: 4 leuke manieren!
Vergeten baby in de auto? Zo gevaarlijk is het!
Je eerste auto kopen. Hier let je op!
Lekker naar buiten met de buddy!
De allermooiste fietsroutes van Nederland

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *