Mensendieck zwangerschapscursus. Zo blijf jij goed bewegen!

Zwangerschapscursus Mensendieck

Er zijn verschillende zwangerschapscursussen te volgen in voorbereiding op je bevalling. De keuze die jij maakt is afhankelijk van jullie voorkeur, maar het is belangrijk dat je een cursus of methode kiest, die goed bij je past. Als het je eerste bevalling gaat worden, is het wellicht een beetje lastig te bepalen wat bij jou of jullie het beste past. Want met al die verschillende mogelijkheden, zou je bijna door de bomen het bos niet meer zien. Daarom ga ik proberen het voor jou wat overzichtelijk te maken door verschillende mogelijkheden onder de loep te nemen. Dit keer is de beurt aan: Mensendieck zwangerschapscursus.

Wat is Mensendieck?

Mensendieck is de naam van een behandelmethode die niet door een arts wordt uitgevoerd en ook niet onder diens toezicht hoeft te staan. Oefentherapie mensendieck is vernoemd naar Bess Mensendieck, die in het begin van de 20e eeuw een systeem van oefeningen ontwikkelde gericht op het behandelen van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en spiergebruik gericht op vitaliteit. Bij mensendieck staat gedragsverandering centraal. Met de zwangerschapscursus Mensendieck leer je omgaan met de veranderingen in je lichaam en hoe je lichamelijke klachten kunt voorkomen.

Hoe werkt een beweging?

De oefentherapeut gaat jou aanleveren hoe je zo gezond mogelijk kunt blijven bewegen. Samen met jou kijkt de therapeut naar alle dagelijkse bewegingsmomenten en geeft jou inzicht wat er gebeurt als je bijvoorbeeld gaat zitten, springen, bukken of lopen. Met welke spieren krijg je te maken? Wat krijgen deze te verduren?

Mensendieck en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap staat zo’n beetje heel je lichaam ondersteboven. Er verandert nogal wat in je body, neem bijvoorbeeld je zwaartepunt welke invloed heeft op je balans en houding. Als je hier niet op de juiste manier mee omgaat, kan dit pijn geven, bijvoorbeeld in de bekken of in je rug.
Ook je spieren gaan door de zwangerschap een beetje anders werken. Door de invloed van hormonen worden ze een tikkeltje slapper. Maar hoe kun je het beste met die zwangere buik zo goed mogelijk tillen? Of heel dagelijkse dingen als lopen of zitten?

lijn groen oudersenzo
Mensendieck zwangerschapscursus

Voorkomen van klachten

Tijdens de zwangerschapscursus wordt er veel aandacht besteed aan de veranderingen in je lichaam. Je leert hoe ze ontstaan, maar je leert vooral hoe je hiermee om kunt gaan om zo prettig mogelijk te kunnen blijven bewegen. Mensendieck leert hoe je bepaalde klachten kun voorkomen. Daarnaast wordt je op de bevalling voorbereid, leer je hoe je het beste kunt ademhalen, puffen, ontspannen en persen. Hoe vang je de weeën op? Welke positie werkt voor jou het beste? Tijdens de cursus kun je rekenen op een hoop fijne en praktische tips!

In groepsverband of individueel

Je kunt er voor kiezen de cursus in groepsverband te doen, maar – als je dat prettiger vindt – zijn er ook individuele mogelijkheden. Groepsverband kan erg gezellig zijn omdat dit tevens een leuke manier is om met anderen zwangeren ervaringen uit te wisselen. Bij veel cursussen is er ook een terugkomdag waarbij iedereen met de baby’s nogmaals terug komt.

Partnerles

Leuk te weten! Bij de cursus hoort ook vaak een partnerles. Op deze avond mag je partner mee doen en gaan jullie samen oefeningen doen. Tijdens deze les krijgt je partner ook tips over zijn rol tijdens de bevalling.
Ook is er vaak de mogelijkheid voor begeleiding na de bevalling. Bijvoorbeeld lessen om de bekkenbodem weer verantwoord te leren trainen en van daaruit een aanzet te geven voor goede spieropbouw, zodat de draagkracht van bekken en rug toeneemt. Maar je krijgt tijdens deze lessen ook weer tips waarop je je kindje het beste kunt optillen en dragen. Een goede nazorg voor bekken en bekkenbodem kunnen veel mogelijke klachten in de toekomst voorkomen.

Mensendieck versus andere zwangerschapscursussen

Bij de zwangerschapscursus van Mensendieck staat bewustwording van een gezonde lichaamshouding en bewegingsgedrag centraal. In vergelijking met andere cursussen wordt er meer aandacht gegeven aan wat goed is voor je lichaam om zo optimaal mogelijk te blijven functioneren en bewegen.
Uiteraard krijg je ook tijdens deze cursus informatie en oefeningen voor de bevalling en krijg je tips voor de periode na de bevalling.

Kosten Mensendieck

De kosten van de cursus zijn veelal tussen de 100 en 150 euro. Check even bij je zorgverzekering of je deze cursus vergoed kunt krijgen, want vaak is dit deels of zelfs volledig mogelijk.

liefs Marion

Meer informatie

Zwangerschapspilatus, voor een goede beheersing van je spieren!
Zwangerschapsyoga, is deze zwangerschapscursus ook voor jou geschikt?
Voorbereiding op de komst van een baby
Zwangerschapscursus Mindfulness
Zwangerschapscursussen, wat is er mogelijk?
Zwangerschapscursus Zwangerschapshaptomie

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *