Baby yoga: de trend die welzijn en plezier combineert

“Zou je ooit yoga doen met je baby?” Als iemand me die vraag een paar jaar geleden had gesteld, zou ik waarschijnlijk mijn hoofd hebben geschud. Yoga en baby’s? Die twee begrippen lijken op het eerste gezicht moeilijk te combineren. Maar laten we eerlijk zijn: als ouder ben je constant op zoek naar manieren om je kleintje gelukkig én gezond te houden. Dus waarom niet het beste van twee werelden combineren met baby yoga?

Baby yoga: de trend die welzijn en plezier combineert

Wat is baby yoga?

Baby yoga is eigenlijk precies wat het klinkt: yoga, maar dan voor baby’s! En nee, je baby hoeft geen ‘Downward Dog’ te doen. Het is eerder een reeks van zachte bewegingen en stretches die helpen om de band tussen ouder en kind te versterken. Bovendien kan het voordelen bieden voor zowel de fysieke als mentale ontwikkeling van je baby.

Niet alleen voor hipsters!

Fysieke ontwikkeling

Baby yoga helpt de spieren van je baby te versterken. Dit kan met name nuttig zijn voor baby’s die wat traag zijn in hun fysieke ontwikkeling. De oefeningen stimuleren ook de zintuigen en kunnen helpen bij het verbeteren van de motoriek.

Sociale vaardigheden

Samen met andere ouders en baby’s aan een baby yoga-klas deelnemen kan een geweldige manier zijn om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Je baby leert om andere kinderen en volwassenen te observeren, wat kan helpen bij het begrijpen van sociale signalen.

Ontspanning voor twee

Baby’s kunnen stress en spanning net zo gemakkelijk oppikken als volwassenen. De ademhalings- en ontspanningstechnieken die in baby yoga worden gebruikt, kunnen helpen om zowel jou als je baby te kalmeren.

Hoe begin je?

Vind de juiste klas

Het eerste wat je wilt doen, is een goede klas vinden. Zoek naar een instructeur die gecertificeerd is in baby yoga en veel ervaring heeft met het werken met kinderen.

Zorg voor comfort

Draag comfortabele kleding en neem een yogamatje mee. Veel klassen bieden ook matten aan, maar het is misschien fijner om je eigen matje te hebben.

Proefles

Voordat je je inschrijft voor een hele reeks lessen, probeer eerst een proefles. Dit geeft je de kans om te zien of de instructiestijl en de klasdynamiek bij je passen.

Do’s en don’ts

Do: luister naar je baby

Als je baby huilt of ongemakkelijk lijkt, stop dan meteen. Dit is een teken dat het misschien niet het juiste moment is voor yoga.

Don’t: forceer het

Als je baby niet in de stemming is, probeer het dan een andere keer opnieuw. Het moet leuk en ontspannend zijn, geen strijd.

Do: oefen thuis

Naast de reguliere lessen is het ook goed om thuis te oefenen. Dit helpt je om de bewegingen en routines beter onder de knie te krijgen.

Raadpleeg vooraf een arts

Voordat je begint, is het essentieel om advies in te winnen bij je kinderarts, vooral als je baby gezondheidsproblemen heeft. De arts kan je vertellen of baby yoga geschikt is voor jouw kind en of er specifieke oefeningen zijn die je moet vermijden.

Is baby yoga het proberen waard?

Absoluut! Het is niet alleen een geweldige manier om quality time door te brengen met je baby, maar het heeft ook tal van voordelen voor zowel jou als je kleintje. Dus trek die yoga-outfit aan, pak je matje en probeer eens een baby yoga-klas. Je zult er geen spijt van krijgen!

Hopelijk heeft deze blog je wat nuttige inzichten gegeven. Heb je al ervaring met baby yoga? Laat het weten in de comments!

liefs Marion

Meer informatie

Yoga en mindfulness voor kinderen
Yoga & autisme, een fijne combinatie
Zwangerschapsyoga
Yoga voor peuters en kleuters

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *