Creatieve tips voor een gezonde lunchbox!

Creatieve tips voor een gezonde lunchbox

Met de vakantie in het vooruitzicht besteden wij nog snel op de valreep aandacht voor creatieve tips voor een gezonde lunchbox. Weliswaar hebben we nu even rust maar over een paar weken mogen we weer dagelijks aan de slag met het vullen van de boxen. De komende weken kunnen we goed gebruiken om inspiratie op te doen, zodat we straks uitgerust, opgeladen en bomvol inspiratie de lunchboxen weer kunnen vullen.

Creatieve tips

Want wat kun je je kind meegeven als gezonde lunch? Het moet snel, voedzaam en bovenal natuurlijk lekker zijn. Een boterham met kaas is achterhaald. Tegenwoordig is er meer vraag naar voedzaam en creatief eten en dan wordt er geen volkoren boterham bedoeld. De invulling voor het lunchpakket blijkt ook dit schooljaar een uitdaging. Hoe stel je als ouder een creatief en gezond lunchpakket samen? Hieronder volgen onze creatieve tips!

Fruitbeestjes of sushi

“Kinderen hebben dagelijks voldoende groenten en fruit nodig om gezond te blijven. Maar vele kinderen vinden fruit eten lastig”, zegt Paul Tönis, hoofd van La Place Kookschool. “Ik adviseer om je kind een lunch mee te geven met uitsluitend verse ingrediënten, op creatieve wijze samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van fruit in de vorm van fruitbeestjes, door banaan te presenteren als sushi of door een huisgemaakte sandwich mooi te versieren.

De fruit-sushi “frushi” lunchbox

Speltwrap met pasta

Besmeer een spelt wrap met pasta. Snij een peer in reepjes en leg deze aan één kant van de wrap. Rol de wrap nu zo strak mogelijk op. Als het einde niet goed blijft zitten plak je het beter vast met de notenpasta.

Banaan met pindakaas en sesamzaadjes

Smeer een banaan volledig in met pindakaas. Strooi op een bord de sesamzaadjes. (Tip: Als pindakaas op school niet mag, kies dan voor witte chocoladepasta en rol deze door chocolade hagelslag) Rol vervolgens de ingesmeerde banaan door de sesamzaadjes totdat de hele banaan bedekt is. Snijd vervolgens de banaan in stukjes van ongeveer 2 cm, en voila! Klaar is je homemade bananen-sushi!

De fruitbeestjes lunchbox

Maak de voorbeelden op de bijgevoegde afbeeldingen samen met je kind of stop ze als leuke verrassing in de lunchbox!

Tip: stop ook een persoonlijk briefje of een leuk kaartje in de lunchtrommel. Dat tovert zeker weten een grote glimlach op het gezicht van je kind!

lijn groen oudersenzo
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox

Sandwich met avocado en zelfgemaakt hummus

Ingrediënten
100 gr hummus
Een halve kropsla
1 avocado
1 mozzarella (125 gr)
2 boterhammen

Bereiding

Snijd de mozzarella en avocado in plakjes. Bestrijk twee sneetjes brood met een laag hummus. Beleg beide boterhammen ruim met wat sla. Vervolgens leg je op één boterham de mozzarella met daarop de avocado. Leg de sneetjes op elkaar. Snijd de sandwich doormidden.

Pieperige Pita met groenten, schouderham en aardappelsalade

Ingrediënten
Pita broodje
2 plakken biologische schouderham
Verse aardappelsalade
3 Komkommer & Spinazie
Zwarte peper

Bereiding

Neem de pita en zet hem in de grill totdat hij ”crispy” is. Snij hem dan doormidden en laat hem even afkoelen. Vul de twee stukken met aardappelsalade en strooi daarover wat grove peper. Vul de pita vervolgens met twee plakjes schouderham in beide stukken. Top deze af met spinazie en komkommer.

lijn groen oudersenzo
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox

Torentje gezond

Ingrediënten
3 sneetjes brood naar keuze
Roomkaas
Gedroogde kervel
Gedroogde dragon
ijsbergsla
Komkommer
Jonge kaas
Gerookte kipreepjes
Uitsteekvormpje
Prikkertje

Bereiding

Doe 2 eetlepels roomkaas in een schaaltje en voeg daarbij een theelepel kervel en dragon. Meng dat goed door elkaar en je hebt een heerlijke kruidenkaas. Steek het brood uit met een desgewenst vormpje. Besmeer de broodjes met kruidenkaas en bouw zo dan het torentje op met het ijsbergsla, kaas, komkommer, dan weer een broodje, plakje kaas, gerookte kipreepjes, en weer een broodje. Rijg aan het prikkertje een cherrytomaatje en een radijsje en prik het door het broodje. Simpel maar superlekker voor de middag lunch thuis of bij de overblijf!

lijn groen oudersenzo
Lunchbox
Lunchbox
Lunchbox
lijn groen oudersenzo
liefs Marion

Meer informatie

10x Gezonde lunchbox ideeën voor de kids
Tips voor een smakelijke lunch op school
Continurooster op de basisschool, wat houdt dit in?
Gezonde lunch voor mee naar school

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *