Zo geef jij je body een super boost!

Zo geef jij je body een super boost!

Wintertijd: meestal het seizoen van griep en verkoudheid. En tegenwoordig ook het seizoen van meer Corona-gevallen. Al met al een reden om goed op je gezondheid te letten. Wat kan je doen om je weerstand hoog te houden en gezond de winter door te komen? Hoe geef jij je body een super boost?

Gezond eten

Ja, daar gaan we weer: gezond eten. Misschien denk je nu wel dat dat wel een erg open deur is, maar het is nu eenmaal zo dat je gezondheid voor een groot deel van jouw manier van eten afhangt. Niet zo gek: dat eten is immers de brandstof waar je lichaam op ‘loopt’. Jouw auto zal het ook niet meer doen als je geen brandstof tankt! En hij zal behoorlijk protesteren of er mee uit scheiden als je het verkeerde tankt… Eet gevarieerd en zorg dat je uit alle schijven van de schijf van vijf iets nuttigt. Zo weet je zeker dat je alle vitamines, eiwitten, mineralen, vezels en dergelijke binnenkrijgt. Zodat jouw lijf lekker kan blijven presteren én de weerstand daarmee hoog kan houden. Zorg ook dat je niet te veel eet, maar vanzelfsprekend ook niet te weinig!

Super boost geven?

Wil je je lichaam een super boost geven? Dan kan je ervoor kiezen om supplementen te slikken. Doe dit niet zomaar achteloos, maar let even goed op waar je mee bezig bent, zodat het ook echt nut heeft wat je doet (en ja, je kan ook te veel van iets tot je nemen!). Vitamine C is een bekende vitamine die goed is voor je weerstand. Heb jij het idee dat je lichaam niet genoeg uit jouw voedingspatroon kan halen of gewoon wel een extra boost hierin nodig heeft? Dan zou je kunnen kiezen voor een Vitamine C supplement. Naast Vitamine C is ook zink goed voor je immuunsysteem en daarmee dus voor je weerstand. Een supplement die zink en vitamine C bevat is dus een prima boost voor je immuunsysteem! Besef wel dat supplementen een aanvulling zijn en nooit een gezond leefpatroon mogen/kunnen vervangen!

lijn groen oudersenzo
Zo geef jij je body een super boost!
Zo geef jij je body een super boost!

Wat is jouw immuunsysteem

Nu klinkt dat leuk, maar wat doet zo’n immuunsysteem nu eigenlijk? Jouw immuunsysteem zorgt ervoor dat bacteriën, virussen en infecties buiten de deur blijven. Zij gaan de strijd aan als dit nodig is, zodat je niet ziek wordt of snel weer beter zult zijn. Jouw immuunsysteem ondersteunen is dus geen overbodige luxe.

Goed slapen

Naast goed eten om je weerstand goed te houden, is voldoende rust nemen ook belangrijk. Zorg dat je voldoende uren rust in de nacht. Zorg dat je niet tot het moment dat je naar bed moet achter een beeldscherm zit of in een spannende film. Maar schakel vast een tandje terug voordat je naar bed gaat. Zo kan je veel sneller in slaap vallen. Als dit je niet lukt als je op bed ligt, ga je vaak alleen maar jezelf op liggen winden omdat het niet lukt en val je helemaal niet meer in slaap. Je hersenen hebben echter tijd nodig om tot rust te komen. Geef ze die kans alvast voordat je naar bed gaat, door alles vast uit te zetten en bijvoorbeeld nog even rustig samen wat te kletsen of lees op je gemak een mooi boek.

Bewegen

Alleen nog maar suf op de bank hangen omdat het buiten zo koud is? Niet doen! Blijf bewegen. Je hoeft je helemaal niet een slag in de rondte te rennen of je uit te gaan sloven in de sportschool. Gewoon normaal bewegen schijnt ook al prima te zijn. Sporten is gezond, maar het is misschien wel belangrijker om door de dag heen gewoon in beweging te zijn. Ja, gewoon de trap nemen dus, schaf een stappenteller aan zodat je ziet hoeveel je loopt, pak de fiets in plaats van de auto en…nou ja, het rijtje is vast bekend.

De natuur in

Lekker even wandelen in de natuur is niet alleen goed voor de beweging, maar het geeft ook een vorm van ontspanning die heel gezond is. De natuur doet iets met ons waardoor we ons vanzelf al een stukje beter voelen! Overigens kan je de natuur ook naar jou toe halen, al zal dat een boswandeling niet vervangen. Maar je omringen met planten, bijvoorbeeld, zal zeker een fijn gevoel geven.

Zorg voor ontspanning

Dat te veel stress niet goed voor je is, is ook geen nieuws. Maar hoe voorkom je nu stress? Misschien kan je niet altijd onder stress uitkomen omdat je baan bijvoorbeeld nu eenmaal stressvol is. Zorg dan dat je andere stressmomenten in ieder geval verminderd of zelfs laat verdwijnen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. En die stressmomenten waarvan je denkt dat je daar niets aan kunt doen: neem die ook eens onder de loep! Zit je wel op je plek als je op je werk zoveel stress ervaart? Manier om je andere stressmomenten te verkleinen of aan te pakken zijn bijvoorbeeld:

Minder social media! Wil je toch wel graag op de hoogte blijven, beperk het dan tot maar 1 of 2 momenten per dag dat je je op social media begeeft

Kijk minder nieuws. Merk je dat het je aangrijpt? Misschien moet je dan gewoon even helemaal geen nieuws kijken. De wereld draait ook wel door zonder dat jij alles weet…

Je hoeft niet overal aan mee te doen! Plan rustige avonden in!

Waar word je rustig van? Plan dit juist meer in!

Leer mindfulness

Focus je op waar je mee bezig bent en doe geen tien dingen tegelijk

Ademhalingsoefeningen kunnen de stress ter plekke aanpakken!

Ben je gestrest omdat je mensen mist door alle maatregelen? Bel ze eens echt op, zodat je ze gewoon kunt spreken!

liefs Wil

Meer informatie

Het nut van magnesium supplementen voor jonge ouders
Een lekker groentesapje: waarom zou je?
Gezonde voeding, waar kun je het beste voor kiezen?
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Wintermaanden: Tips & tricks voor een gezonde winter!
Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem
Kneipp methode: Blote voeten in de sneeuw (Werken aan je immuunsysteem)
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *