Wat gooien we allemaal op de BBQ?

Geen idee wat jullie afgelopen weekend hebben gedaan, maar hier stond zondag de barbecue aan! Voor het eerst weer dit jaar. Wat een feest. En ik weet nu al, dat dit met de Paasdagen weer gaat gebeuren. Ik vind het altijd zo gezellig en sinds ik twee jaar geleden een grote (gas) buitenkeuken cadeau heb gekregen, doe ik het zo vaak mogelijk! Bij de eerste zonnestralen begint het bij mij al te kriebelen. Dan ren ik naar de winkel voor vlees, groente, stokbrood en marshmallows (op verzoek van Rocco).

Wat gooien we allemaal op de BBQ?

Barbecue een mannending?

Het liefst maak ik alles zelf. Dus ben ik vooraf een behoorlijke tijd bezig met het maken van sausjes, salades, kruidenboter, marineren van vlees, et cetera. Een barbecue een mannending? Nou hier in de tuin niet hoor. Ik ben degene die alles op de barbecue legt, draait en er weer afhaalt.

De mannen hier zijn vooral gek op hamburgers, zelfgemaakte shaslick (gemarineerde kipfilet, spek, tomaat, champignons, paprika en een cocktailworstje), (varkens)worst, gemarineerde speklapjes en saté. Aangevuld met gepofte aardappelen, mais, zelfgemaakte kruidenboter, eiersalade, pindasaus en groentesaus.
Maar soms is het natuurlijk tijd voor nieuwe ideetjes, want altijd en eeuwig een stokje saté en een worstje komt ook je neus uit…

Pizza van de BBQ

Misschien denk je bij een BBQ niet meteen aan een pizza. Logisch, want je gaat uit van een lekker stukje vlees wat je roostert op de BBQ. Maar wil je graag meer neerzetten dan een stukje vlees, heb je echte pizzafans onder je gasten/kinderen of misschien wil je het wel vegetarisch aanpakken: een pizza bereiden op de BBQ kan zeker. Koop hiervoor een pizzasteen. Deze leg je op de BBQ. Als de steen ongeveer 250 graden is, kan je de pizza op de steen leggen.

Het beste kan je de steen eerst bijvoorbeeld bestrooien met maïsmeel, zodat het deeg niet blijft plakken. Belangrijk is dat de temperatuur echt bij die 250 graden is, dus let daar ook op bij een tweede pizza. Vervolgens zal de pizza er ongeveer 5-10 minuten over doen om klaar te zijn. En hoe jij die pizza opmaakt, is natuurlijk helemaal aan jou. Je kan kiezen voor bijvoorbeeld salami, champignons, natuurlijk kaas en tomatenpuree. Maar ook, zoals gezegd, juist kiezen voor vegetarisch, zoals ananas, banaan en een lekker champignonnetje. Leef je uit, zou ik zeggen!

Zalm en groenten

Verpak de zalm in een folie en voeg hier ook plakjes tomaat en ringetje rode ui bij. Maar je kan hier ook eindeloos mee variëren. Een andere combinatie met zalm zou kunnen zijn: knoflook, cherrytomaatjes, bieslook, courgette en parmezaanse kaas. Vouw alles in de, met olijfolie ingesmeerde, folie en na ongeveer een kwartiertje kan je de zalm heerlijk oppeuzelen.

Spiesjes met fruit

Spiesjes met vlees? Lekker! Een combinatie van vlees en fruit, ook heerlijk. Maar misschien juist wel een lekkere variatie na al het vleesgeweld, zijn spiesjes met alleen fruit. Speel een beetje met kleurtjes, maak er bijvoorbeeld een soort regenboog van. Want het oog wil ook wat…

Wraps

Als liefhebber van zelf een partij ‘aanmodderen”, vind ik wraps ook heerlijk. Gewoon lekker vullen met de dingen die JIJ zelf lekker vindt. Niet al kant-en-klaar door de gastvrouw bedacht, maar juist zelf bedenken wat je eten wilt. Zorg voor schaaltjes met lekkere dingetjes voor op de wraps en laat de gasten gewoon zelf hun ideale wrap samenstellen. Zorg voor een lekker sausje (zelfgemaakt of gewoon uit de supermarkt) en voor fruit en vlees voor erop. Lekker dichtvouwen en op de BBQ! Heerlijk! Afhankelijk van de vulling zal de wrap met een minuut of 5-10 klaar zijn. Wel voorzichtig af en toe keren.

Het toetje? Komt van de BBQ!

Ja hoor, ook het toetje hoeft niet standaard een schaaltje met een bolletje ijs of alleen maar een kop koffie te zijn. Al het BBQ-gebeuren kan gewoon doorgaan als we aan het toetje toe zijn! Lekkere ideetjes nodig?

Ananas aan een spiesje van de BBQ, samen met het bolletje ijs uit de vriezer
Een doormidden gesneden perzik van de BBQ, met een heerlijke vanilleyoghurt. Of juist een perzik met kaneelijs en karamel.
Gegrilde cake!
Banaan met marshmallows (en likeur schijnt er ook lekker bij te zijn).

Popcorn als extraatje

Iedereen klaar, maar de kinderen lusten nog wel een lekker dingetje? Wat dacht je van popcorn! Doe popcornmaïs in aluminiumfolie, samen met zonnebloemolie. Dit moet goed vermengd worden, maar uiteraard mag het folie niet scheuren. Dus eerst mengen en dan op het folie uitstrooien is misschien een beter idee. De folie vouw je met ruimte dicht (anders kan het niet ploppen). Haal het wel op tijd van de BBQ (als het minder gaat ploppen) om verbranden te voorkomen. Natuurlijk kan je de popcorn nog een smaakje geven door wat zout of suiker (of misschien heb jij een nog lekkerder idee) er overheen te strooien.

liefs Marion

Meer informatie

Barbecue: Waar moet je op letten als je zwanger bent?
Een barbecue op je trouwdag? Dat is goed vlees kopen en meer…
Gezellig buiten koken! maar waar ga je voor kiezen?
Met het hele gezin minder vlees eten. Hoe doe je dat?
Buitengerechten – recepten
Dit heb je nodig voor het ultieme buitenleven
BABY born Play & Fun Barbeque set
Kookhoek van Oudersenzo.nl
Gezonde voeding, de do’s & donts
Paprikapotjes voor bij de BBQ
Met deze zomerhapjes wordt het pas echt feest!
Barbecueweetjes die je leven gaan veranderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *