Gezellig buiten koken! Maar waar ga je voor kiezen?

Gezellig buiten koken! maar waar ga je voor kiezen?

Het is al fantastisch weer! Ook al duurt het officieel nog drie weken, het lijkt nu al zomer. Ik krijg de kriebels en wil het liefst vanaf nu iedere dag buiten koken. Genieten van deze heerlijke zonnestralen tot de max. Een mooi cadeautje tijdens de “Coronacrisis”. Dat maakt thuiswerken en alle beperkingen een stuk aangenamer. Gelukkig zijn vanaf vandaag een paar beperkingen opgeheven en kunnen we nóg meer van dit prachtige weer genieten.

Watergebruik

Pas wel een beetje op met het watergebruik, want ik las vandaag in de media dat er minder water uit de kranen komt, doordat mensen massaal hun zwembadjes aan het vullen zijn. En dat in combinatie met de droogte van de afgelopen weken. Het zou in de nacht best even mogen regenen, want dan is iedereen blij.

Vandaag is het Tweede Pinksterdag, ook al zo’n mooie dag. De Pinksterdagen zijn voor de komende periode de laatste feestdagen en de volgende feestdagen zijn pas wee tegen het einde van het jaar. Maar voor het zover is, gaan we eerst met elkaar genieten van de zomervakantie! En met dit mooie weer is het helemaal geen straf om de vakantie in eigen land door te brengen. Met deze zonnepracht heb je geen Spanje of Griekenland nodig.

Zomervakantie

En hebben jullie al wat gepland? Ga je als de maatregelen verruimd worden naar het buitenland? Of ga je in Nederland op vakantie? Ik vermoed dat als een deel niet naar het buitenland op vakantie kan, de campings, hotels en zomerhuisjes vol zullen stromen. Als je een tuin hebt dan is het daar ook vast heerlijk vertoeven. En wellicht kun je ruilen met vrienden van huis, voor een deel van de vakantie, of ga je bij hen op bezoek of omgekeerd. Ik kom waarschijnlijk op het laatste uit. Gewoon lekker in eigen tuin, en bij vrienden logeren. Mijn bubbelbadje is al vanaf de Paasdagen actief, en daarmee ga ik lekker door totdat het weer kouder wordt. Maar voorlopig bubbel ik nog wel even een poosje door. En geniet van het warme weer.

lijn groen oudersenzo
Gezellig buiten koken! maar waar ga je voor kiezen?
Gezellig buiten koken! maar waar ga je voor kiezen?

Barbecue weer

Natuurlijk is dit ook superweer voor cocktails, smoothies en niet te vergeten de barbecue! Heerlijk! Lekker spiesjes met allerlei groenten en gemarineerde stukjes kip. Of een stukje verse vis. Hamburgers met kaas op een broodje dat aan de binnenkant even gegrild is en daardoor knapperig is geworden. Een gepofte aardappel en wellicht maak je je eigen kruidenboter, saus en bijvoorbeeld een eiersalade. Je kunt in principe je gehele (gezonde) maaltijd op de barbecue bereiden. Het liefst zou ik iedere dag de barbecue aansteken, gewoon omdat het lekker en gezellig is. Ik heb zelf een gas barbecue omdat ik nogal ongeduldig ben, en nu kan beslissen dat ik over 2 minuten mijn garnalen toch op de barbecue wil bereiden. Maar dat is voor iedereen persoonlijk, sommige mensen zweren bij houtskool, de ander wil een elektrische, de andere een gasbarbecue. Wat ik persoonlijk wel een nadeel vind, is het schoonmaken van de BBQ maar ook daar is allerlei handig “gereedschap” voor of ter voorkoming van. Ik heb wat dingen op een rijtje gezet.

Er is enorm veel keuze in barbecues. Gas, elektrisch en op houtskool. Er is voor ieder wat wils. In verschillende vormen, prijsklasse, modellen en kleuren. En ga je voor een eenvoudige of ga je voor wat professioneler. Allemaal keuzes die je kunt maken indien je op zoek bent naar een barbecue. Kijk in ieder geval wat er bij je past, ga je voor gemak, of wil je graag met houtskool aan de slag.

Gasbarbecue

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de buitenkeukens op gas. Deze zijn niet alleen luxe om te zien maar vaak zit er aan de zijkant nog een extra plaat waar je dingen op kunt zetten, en als er nog een brander zit, kun je deze gebruiken om bijvoorbeeld de satésaus op te warmen. Of je maakt een lekker soepje. Mocht je niet zoveel ruimte hebben voor zo’n buitenkeuken dan zijn er ook kleinere formaten en die hebben ook weer een hele andere prijs, deze gasbarbecues kun je wat makkelijker wegzetten. Ook zitten er hier formaten bij die je mee kunt nemen naar de camping, of voor onderweg als je met de camper op vakantie gaat, zoals bijvoorbeeld deze outdoor BBQ.

Houtskoolbarbecue

Je kent ze wel, mensen zonder geduld. Zo van houtskool erin en die boel moet branden, en wel heel snel. En dan zie je van die gevaarlijke taferelen, met brandbare vloeistoffen om de barbecue zo snel mogelijk brandend te krijgen. Ik heb het vroeger – toen ik nog thuis woonde – gezien. De geur alleen al, is al zonde van je vlees, maar ook het gevaar. Aanmaakblokjes of aanmaakkrullen zijn hierbij wel handig, houtskool krijg je anders niet echt brandend. Ook voor wat betreft de houtskool barbecue is er van alles te koop. De green egg is erg populair, valt wel in het duurdere segment maar sommige mensen zweren erbij. En dan is er uiteraard nog een bekend merk, de Weber barbecues ook in verschillende prijsklassen.

De elektrische BBQ

Deze barbecue is handig voor als je niet zoveel ruimte hebt, of je hebt geen tuin maar een balkon. Deze zijn er ook in tafelmodel dus iedereen kan gezellig bij elkaar zitten zonder dat diegene die bakt elders staat. Een elektrische barbecue is ook een kwestie van aanzetten, warm laten worden. Je houden aan de voorschriften, vaak moet er wat water onderin, en vergeet het opvangbakje voor het vet niet eraan te hangen of te klikken.

Gereedschap voor de BBQ

Omdat het wel handig is om bijvoorbeeld een tang te gebruiken om het vlees om te draaien of je groentespiesjes zijn er verschillende setjes te koop die je bij je barbecue kunt gebruiken. In zo’n set zit minimaal een vleestang en een vork. Ook deze zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen. En gebruik jij al een grillmatje? Scheelt zoveel, de dingen die je op de barbecue legt kunnen er dan niet doorheen vallen. Over het algemeen kunnen de grillmatjes in de vaatwasser, maar kijk eerst even goed bij de beschrijving, ook of deze geschikt is voor je soort barbecue, houtskool, elektrisch of gas.

Het schoonmaken van de BBQ

Brrrr ik vind het helemaal niks, maar het moet toch gebeuren. Een houtskool barbecue moet je zeker weten goed laten afkoelen voordat je het houtskool in de container gooit. Je zou niet de eerste zijn, waarbij een deel van je container smelt. Een gas barbecue moet je even na het barbecueën een poosje laten branden op de hoogste stand. Dit staat vaak vermeld in het boekje dat er bij zit, of vind je op internet. De roosters kun je schoonmaken met de zogenaamde barbecue krabber. Een lekker klusje, maar is wel behoud van je roosters en van je barbecue. Want uiteindelijk wil je er jaren plezier van hebben. De elektrische barbecue, het opvangbakje voor het vet, onder de hete kraan met afwasmiddel. Het rooster kun je desgewenst in de vaatwasser doen omdat deze niet zo groot is.

Algemene tips bij het barbecueën

Zorg dat er maar 1 persoon is die de barbecue beheert zodat je weet hoe lang alles erop ligt. We hebben zo allemaal ons eigen systeem tijdens het bakken.

Let erop dat bijvoorbeeld je vlees gaar is, het zou niet de eerste keer zijn dat er iemand ziek wordt van rauw vlees.

Gebruik geen brandbare vloeistoffen om je barbecue aan te steken.

Houd kleine kinderen en huisdieren weg bij de barbecue.

Zorg ervoor dat je barbecue stevig staat.

Maak een taakverdeling zodat iedereen wat doet, tijdens het organiseren van de barbecue. Kinderen kunnen best de tafel dekken.

Mocht je veel eters hebben, kijk dan of het handig is om wegwerpborden en wegwerp bestek te gebruiken.

En maak het vooral gezellig, met een leuk tafelkleed op tafel. Leuke fleurige glazen. Hang slingers op. Maak er een feestje van!

Veel plezier

Rest mij jullie nog heel wat zonnige dagen toe te wensen, met af en toe regen in de nacht. Geniet van de kleine dingen. Ik hoop jullie wat inspiratie te hebben gegeven om gezellig de zonnige dagen, de vakantiedagen te beleven. Ga bijvoorbeeld met zijn allen nadat alles rondom de barbecue is opgeruimd nog een spel spelen of maak nog een wandeling. In ieder geval lekker genieten!

Liefs Karin

Meer informatie

Barbecue: Waar moet je op letten als je zwanger bent?
Een barbecue op je trouwdag? Dat is goed vlees kopen en meer…
Wat gooien we allemaal op de BBQ?
Met deze zomerhapjes wordt het pas echt feest!
Barbecue inspiratie voor de zomer: Deze recepten zijn verrassend lekker!
Heerlijke buitengerechten
Barbecueweetjes die je leven gaan veranderen

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *