Barbecueweetjes die je leven gaan veranderen
Er komen weer broeierige, warme dagen aan. Dat betekent uiteraard dat Nederland weer massaal in de tuin of op het balkon achter de barbecue te vinden is. Vlees, vis, groente en fruit: tegenwoordig kan echt álles op de barbecue. Maar wat zijn nu de huidige barbecue hypes? Wij brengen je vandaag 4 verrassende barbecueweetjes die werkelijk life changing zijn!
Barbecueën op kolen: het lekkerst
Over het algemeen vinden mensen vlees en vis van een barbecue met kolen het lekkerst. Hoewel de elektrische barbecue ook steeds vaker wordt verkocht en er ook nog een gasbarbecue bestaat, prefereren we qua smaak toch echt vlees en vis dat op kolen is gebarbecued. Dat is te verklaren door de extra smaak die de houtskool toevoegt aan het vlees. Daarnaast is de ervaring van barbecueën op kolen ook nog eens extra leuk! Heb je een kleine tuin of balkon? Dan volstaat een gasbarbecue echter ook prima. Een gasbarbecue biedt namelijk het ultieme gemak, en da’s ook wat waard natuurlijk!
Dé barbecue hype van dit moment: de Big Green Egg
Hij bestaat alweer een tijdje, maar neemt alleen maar in populariteit toe: de Big Green Egg. Wereldwijd is deze barbecue het meest geliefd onder echte fans. De keramische barbecue wordt niet alleen gekenmerkt door een waanzinnig mooi design: ook de hippe vorm is helemaal geweldig. Daarnaast kun je op deze barbecue heerlijk vlees bereiden: de Big Green Egg is voorzien van kolen. De temperatuur regel je op een eenvoudige en veilige manier. De Big Green Egg is in diverse formaten verkrijgbaar. Er is altijd wel een maat die goed bij jouw tuin of balkon past.
De Big Green Egg is in slechts 15 minuten volledig op temperatuur. Eigenlijk kan iedereen barbecueën met deze mooie designbarbecue. Je kunt op deze outdoor cooker, zoals de Big Green Egg ook wel wordt genoemd, overigens niet alleen grillen. Ook koken, bakken, stoven, slowcooken en roken zijn letterlijk en figuurlijk een eitje met deze uitvinding op barbecuegebied!
Dit is de leukste barbecuewinkel van dit moment
The Fire Station in Kaatsheuvel is volgens veel mensen de allerleukste barbecuewinkel van dit moment. Eigenlijk is deze winkel een beetje de Efteling onder de fysieke barbecuewinkels. De winkel is gevestigd in een sfeervolle brandweerkazerne uit de jaren ’50. The Fire Station is overigens meer dan alleen een barbecuewinkel: je kunt hier ook workshops volgen en het is tevens een experience center. Het bezoeken van The Fire Station is dan ook altijd een hele ervaring. Je bent er welkom om een vorkje mee te prikken en het echte barbecueleven te ervaren met gelijkgestemden. Het online kopen van een barbecue is eenvoudig en veilig, maar deze ervaring wil de échte barbecuefan zeker niet missen!
Maar wat is nu hip om óp de barbecue te gooien?
Allemaal leuk en aardig, die vette barbecuewinkel en die gave Big Green Egg. Maar wat gooi je er nou precies óp? Het antwoord is: anno 2019 kun je echt álles op de barbecue leggen wat je wilt. Vlees, vegaburgers, vis, garnalenspiesen, groentespiesen, fruit…je kunt het zo gek niet bedenken of het kan op de barbecue. Wat je ook op de barbecue gooit: denk ook aan de marinade. Wanneer je marinade perfect is, is jouw barbecueparty hoe dan ook geslaagd.
Bonus: de perfecte aardappelsalade om te serveren bij de barbecue
Barbecueën mag geen barbecueën heten als er geen aardappelsalade on the side is. Daarom deel ik graag mijn recept voor perfecte aardappelsalade uit eigen keuken met jullie. Deze aardappelsalade is een succesnummer bij elke barbecue. Het ironische aan deze salade is dat hij volledig vegan, dus vrij van dierlijke producten is. Maar geen nood: ook bij vleesverslinders valt deze aardappelsalade altijd heel erg in de smaak. En vegetariërs en vegans kunnen volop aanvallen op deze salade, de groentespiesen, de vegaburgers, het stokbrood met satésaus en de maiskolven. Zo is er eigenlijk voor iedereen wel iets lekkers bij. Heel veel barbecueplezier!
Benodigdheden voor 4 personen (verdubbel het recept voor 8 personen):
4 grote aardappels
1 rode ui
1 bos radijsjes
4 bosuitjes
Bieslook naar smaak
zout & zwarte peper
1 teen knoflook
4 eetlepels azijn
2 eetlepels mosterd
1 theelepel suiker
Zo ga je te werk
Snijd de aardappels in kwarten en voeg aan een pan met ruim kokend water en een snuf zout toe. Zijn je aardappelen mooi? Laat de schil er dan lekker omheen zitten als je dat lekker vindt.
Snijd ondertussen de radijs in fijne plakjes. Snijd ook de bosui en de bieslook fijn.
Giet na 15 à 20 minuten de aardappel af en laat ze goed uitlekken.
Snijd de rode ui en de knoflook nu zo fijn mogelijk. Je mag de knoflook ook persen om straks geen stukjes terug te vinden in de aardappelsalade.
Doe de ui en knoflook in een pan met 200ml water. Voeg ook de azijn en de mosterd toe. Dit wordt de dressing. Laat zachtjes stoven voor een minuut of 8. De dressing dikt dan wat in. Voeg ook de suiker en de zwarte peper (naar smaak) toe.
Is de dressing dik genoeg? Snijd dan de aardappelen in kleine plakjes. Meng met de radijs, de bosui, de bieslook en de dressing. Door het zetmeel in de aardappelen ontstaat er een romig geheel. Kan het jou niet romig genoeg? Dan kun je ook een eetlepel Remia Mayolijn plantaardig aan de aardappelsalade toevoegen. Deze mayonaise is vegan.
Laat alle smaken even intrekken en zet de aardappelsalade bij voorkeur in de koelkast. Tijdens de barbecue tover je hem tevoorschijn en verras je jouw gezin, familie, vrienden of buren met de perfecte aardappelsalade! Eet smakelijk!
Meer informatie
Barbecue: Waar moet je op letten als je zwanger bent?
Een barbecue op je trouwdag? Dat is goed vlees kopen en meer…
Gezellig buiten koken! maar waar ga je voor kiezen?
Wat gooien we allemaal op de BBQ?
Met deze zomerhapjes wordt het pas echt feest!
Barbecue inspiratie voor de zomer: Deze recepten zijn verrassend lekker!
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com