Kookhoek

kookhoekIedere dag is het een terugkerend bezigheid: koken! Omdat ook wij regelmatig met de vraag zitten ‘Wat eten we vanavond nou weer?’ plaatsen we regelamatig nieuwe recepten. Maar koken is natuurlijk veel meer dan alleen het lezen en uitvoeren van recepten.

In deze rubriek geven we tips en meer informatie over lekker en gezond eten!

Schijf van vijf

De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken vol gezonde producten om uit te kiezen. Elke dag kies je uit elk vak – naar smaak en behoefte – producten. Er zit in ieder onderdeel vast wel iets wat je lekker vindt. Vind je aardappels niet lekker, dan kies je gewoon voor een volkoren pasta. Geen trek in Broccoli? Dan vind je snijbonen misschien helemaal fantastisch. Ook als je vegetarisch wilt eten, is dat prima te doen op basis van de Schijf van vijf.

De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Als je je voeding baseert op het principe van de Schijf van vijf krijg je voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vezels en vetten binnen. Als je daarnaast niet teveel producten buiten de Schijf van vijf eet, dan is de kans groot dat je gewicht ook goed op peil blijft. En soms mag je natuurlijk best jezelf eens verwennen met iets wat niet op de schijf staat, maar wat je wel hartstikke lekker vindt!

Recepten

Recepten van babyvoeding
Babyvoeding
Lekkere buiten recepten
Buitengerechten
Recepten van overheerlijke desserts
Desserts
Recepten van lekkere drankjes
Drankjes
Feestelijke recepten
Feestdagen
Recepten met fruit
Fruit
Recepten van gebak en koekjes
Gebak en koekjes
Recepten met groente
Groenten
Lekkere pasta recepten
Pasta’s
Lekkere salade recepten
Salades
Recepten van lekkere soep
Soep
Recepten van lekkere tussendoortjes
Tussendoortjes
Lekkere vegetarische recepten
Vegetarisch
Recepten met vlees, kip en/of vis
Vlees, vis, kip
Recepten van lekkere voorgerechten
Voorgerechten

Tips en weetjes

Recept: Vegetarische Lasagne

Een aantal maanden geleden heb ik een paar weken genoten van de maaltijdpakketten van HelloFresh. Die weken hebben we heerlijk, gezond én veelzijdig gegeten. Naast de ingrediënten zitten er in de maaltijdboxen ook altijd recepten. De recepten van de allerlekkerste gerechten heb ik bewaard maar dat waren ze zo’n beetje allemaal. Zo nu en dan, pak ik weer eens zo’n recept en ga daarmee aan de slag. De meeste recepten zijn te maken met eenvoudige (veelal verse) producten en meestal kost het je niet zoveel tijd om het te maken. Zeker als je werk en gezin combineert is dat een belangrijk detail. Daarnaast vind ik het persoonlijk belangrijk om zoveel mogelijk met verse producten te werken en zo min mogelijk gebruik te maken van kant-en-klare zakjes en pakjes.
Recept: Vegetarische Lasagne

Nationale Krokettendag – Ook zo’n zin in een kroket?

‘Alstublieft, de menukaart.’ ‘Wat neem jij voor de lunch?’ Ik hoef over deze vraag niet lang na te denken. ‘Brood met twee kroketten en mayonaise.’ Mijn tafelgenote is erg verbaasd. ‘Kroketten eet je toch met mosterd?’ Nou ik niet dus. Ik vind kroketten met mayonaise heerlijk en dan vooral op wit brood. ‘Zonder boter, want dat is ongezond,’ zeg ik nog gekscherend. Met een kroket bij de lunch kun je mij altijd blij maken. Dus zo’n ‘Nationale Krokettendag’ is een feestdag voor mij.
Nationale Krokettendag – Ook zo’n zin in een kroket?

3 Gouden tips voor gezonde voeding

Vandaag is de dag van de diëtist, daarom wil ik graag vandaag een beetje extra aandacht besteden aan gezonde voeding. Gezond eten is voor iedereen belangrijk, niet alleen als je van een paar overtollige kilo’s af wilt komen. Die kilo’s kwijtraken is vaak niet zo’n probleem, maar om ze eraf te houden, vergt vaak een definitieve ommekeer in je voedingspatroon. Afvallen is niet een kwestie van ‘een goed dieet’, afvallen gaat om een verbetering van je lichamelijke én mentale gezondheid. En daar kan een goede diëtist je natuurlijk bij helpen. Zij heeft immers veel verstand van goede voeding, maar misschien vind je zo’n wekelijks bezoek ook wel weer veel te veel gedoe – want we zijn allemaal druk druk druk – en daarom heb ik hier drie praktische gouden tips.
Lees hier: 3 Gouden tips voor gezonde voeding

Nationale Eet een appel dag

Morgen is het Nationale Eet een appeldag. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Misschien vandaag alvast een appeltaartje bakken? Of misschien een heerlijke apfelstrüdel? Maar een appel uit het vuistje of door de yoghurt is natuurlijk ook prima! Voor een appeltje tussendoor is altijd wel een plekje. Zelfs als je ‘aan de lijn bent’
Nationale eet een appel dag

Chocolade – Internationale chocolade dag

Het is vandaag Internationale chocolade dag. Ik ben gek op chocolade, dus deze dag kan ik niet ongemerkt voorbij laten gaan. Als ik er al over schrijf dan loopt het water mij al in de mond. En volgens mij bij velen. Ik heb nog nooit gehoord: “ik lust geen chocolade”. Ga maar eens rond met een schaaltje chocolade en bijna iedereen pakt er wat van.
Chocolade – Internationale chocolade dag

Met de blender maak je de heerlijkste gerechten

Als je een beetje van koken en bakken houdt, is je keuken al snel te klein. Als ik om me heen kijk heb ik in de loop van de jaren behoorlijk wat apparaten verzameld, zoals een broodmachine, staafmixer, tafelgril, tosti-ijzer en keukenmachine. Eerlijk gezegd is dit niet eens alles en kan ik nog wel even doorgaan. De meeste apparaten gebruik ik echter zelden tot nooit en eigenlijk staan ze alleen maar in de weg. Er is echter één apparaat dat ik meer dan regelmatig gebruik en dat is de blender. Want alleen met de blender kan ik mijn meest favoriete gerechten maken en toen Rocco nog klein was maakte ik voor hem met de blender perfecte groentehapjes.
Met de blender maak je de heerlijkste gerechten

Op kaaspizzadag eten we uiteraard pizza!

Even wachten… nog even wachten… PIZZA!!!!!
Ben jij ook zo’n enorme pizzafan? Dan is dit je dag! Het is namelijk vandaag ‘Kaaspizzadag’. Je denkt vast dat ik een grapje maak, maar dat doe ik dus niet. Google het maar, dan zal je zien dat ik echt niet uit mijn nek zit te zwetsen. Ik vraag me af wie deze dag in het leven heeft geroepen. Ongetwijfeld iemand die gek is op pizza of kaas, anders bedenk je dit niet.
Op kaaspizzadag eten we uiteraard pizza!

Monkey Platter – Je kind bepaalt zelf wat hij eet!

Heb je al eens gehoord van een Monkey Platter? Nog niet? Dat zou zomaar kunnen, want het is in Nederland een tamelijk onbekend begrip. Het komt er in grote lijnen op neer dat je dreumes zelf kan kiezen wat hij wil eten. Baby’s en kleine kinderen blijken van nature te kiezen voor gevarieerde voeding. Dat klinkt interessant en dat is het natuurlijk ook. Het gaat hier om het aanbieden van een diversiteit aan gezonde producten. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen helemaal niet eenzijdig gaan eten als ze zelf mogen kiezen, in tegendeel.
En het mooie is, jij bepaalt natuurlijk gewoon zelf wat je op de Monkey Platter legt! Want vrije keuzemogelijkheid is prima, maar wel binnen jouw kaders.
Monkey Platter – Je kind bepaalt zelf wat hij eet!

Het effect van suiker

Steeds als ik aan het lijnen ben en ik dus bewust geen suiker (en zo min mogelijk koolhydraten) eet, merk ik na een paar dagen dat mijn lichaam aan het veranderen is. Ik bedoel daarmee niet zozeer dat het gewicht verliest (hopelijk ook), maar ik bedoel vooral dat ik minder stijf ben, bewegen makkelijker gaat en ik de bewegingen als minder pijnlijk ervaar. Vaak merk ik deze resultaten al na een week. Hoe komt dit?
Het effect van suiker

Hoe smaakt Marley Spoon?

Is het bij jou iedere dag ook zo’n lastige vraag: ‘Wat eten we vanavond?’ Ik hou van koken en het liefst eet ik iedere dag vers én gevarieerd, maar soms weet ik het gewoon ook een dagje niet. Vooral als ik moe ben en lusteloos en zonder enige inspiratie door de supermarkt loop. Het koken is vaak niet eens het probleem, maar het verzinnen… iedere dag opnieuw. Het risico om dan maar naar iets bekends of makkelijks te grijpen, ligt voor de hand. Maar je hebt toch ook niet altijd zin in stamppot?
Hoe smaakt Marley Spoon?

De lekkerste Sinterklaasrecepten – Sinterklaaskoekjes

Na de recepten van gevulde speculaas, borstplaat en amandelstaaf is vandaag alweer het laatste Sinterklaasrecept aan de beurt. Sinterklaas is inmiddels al in Nederland aangekomen, dus er mag alweer volop gesmuld worden van deze lekkernijen. Vandaag gaan we Sinterklaaskoekjes maken. Een soort peperkoek, maar dan met kaneel in plaats van speculaaskruiden.
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Sinterklaaskoekjes

De lekkerste Sinterklaasrecepten – Borstplaat

In onze serie ‘De lekkerste Sinterklaasrecepten’ is na de amandelstaaf, de gevulde speculaas nu de beurt aan borstplaat! Dit keer kijk ik er niet zo naar uit om een recept uit te proberen, want met borstplaat heb ik geen goede ervaring. Jaren geleden – als klein meisje – heb ik het al eens eerder willen maken, maar verder dan een aangebrande pan (die met geen mogelijk meer schoon te krijgen was) ben ik nooit gekomen.
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Borstplaat

De lekkerste Sinterklaasrecepten – Amandelstaaf

Vandaag is het de beurt aan de amandelstaaf. Ook de amandelstaaf is een traditionele Sinterklaaslekkernij. Nou kan je deze natuurlijk gewoon in de supermarkt kopen of nog beter, bij de banketbakker, maar je kunt hem net zo makkelijk zelf maken. En misschien is dat nog wel het allerlekkerste.
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Amandelstaaf

De lekkerste Sinterklaasrecepten – Gevulde speculaas

Naast de warme chocolademelk bestaat het ‘heerlijk avondje’ natuurlijk uit meer dan alleen cadeautjes! Wat dacht je van al die overheerlijke Sinterklaas lekkernijen? En dan natuurlijk het liefste zelf gemaakt, want dat is vaak wel het aller, aller, allerlekkerste!
Wij zochten de vier meest lekkere Sinterklaasrecepten voor je uit! De komende weken testen wij ze allemaal voor je uit. Deze week beginnen we met: Gevulde speculaas! Laat het ‘heerlijke avondje’ maar komen! Wij gaan smullen!!
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Gevulde speculaas

Glutenintolerantie of coeliakie

Coeliakie is een chronische darmaandoening, zich kenmerkend door een aangeboren glutenintolerantie die bij een onaangepast dieet leidt tot een beschadiging van het darmslijmvlies.
De kenmerkende maag-darmklachten gaven de aandoening haar naam: ‘koilia’ is Grieks voor buik.
Er wordt vaak gesproken over glutenallergie, maar een glutenallergie bestaat niet. Je kunt wel allergisch zijn voor tarwe, dat heet dan een tarwe-allergie, maar dit komt niet zoveel voor.
Waar wordt gesproken over ‘glutenallergie’ wordt eigenlijk ‘glutenintolerantie of coeliakie’ bedoeld. Het wordt ook wel ‘glutensensitiviteit’ genoemd.
Glutenintolerantie of coeliakie

Gezonde tussendoortjes – Wat kun je geven?

Kinderen verbruiken een hoop energie op een dag. Ze spelen, ravotten, rennen, vliegen en groeien. Daar is een behoorlijke hoeveelheid energie voor nodig. Je kunt je voorstellen dat daar de nodige brandstof in moet. Dit gaat hoofdzakelijk middels de hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en avondeten, maar tussendoor mag er soms ook nog wel even bijgetankt worden. Met het geven van een gezond tussendoortje, is daarom niks mis.
Maar wat zijn nou gezonde tussendoortjes? En hoe vaak geef je een tussendoortje? Zijn er naast fruit en groente ook nog andere gezonde tussendoortjes?
Gezonde tussendoortjes – Wat kun je geven?

Halloweensnacks – Spannende gerechten voor Halloween

Bij griezelige outfits en rondvliegende spoken, spannende knutsels en grappige liedjes, horen natuurlijk ook spannend gerechten! Dat maakt Halloween nóg completer! Wij zochten de vijf griezeligste en spannendste gerechten voor je uit! Nu nog durven proeven…
Halloweensnacks – Spannende gerechten voor Halloween

De lekkerste herfstrecepten

Als we dan toch ons vertier weer binnen moeten zoeken, waarom dan niet met lekker eten? De herfst leent zich voor heerlijke recepten en lang natafelen!
We hebben vijf recepten voor je uitgezocht, waarvan wij vinden dat deze ons het meest aan de herfst doen denken.
De lekkerste herfstrecepten

De lekkerste chocolademelk maak je zelf!

Nu de pepernoten en kruidnoten alweer in de winkels liggen, kunnen we het ook wel gaan hebben over chocolademelk; wárme én ijskoude chocolademelk. Je kunt natuurlijk een pak kant-en-klare chocolademelk in de winkel kopen en die in een pannetje of magnetron verwarmen, maar de lekkerste chocolademelk maak je natuurlijk helemaal zelf! Nou kan dat gewoon op de standaardmanier met: melk, cacaopoeder en suiker, maar het kan nog veel lekkerder! Wij verzamelde voor jou recepten van de vijf lekkerste zelfgemaakte chocolademelk! Dat wordt genieten met een hoofdletter G!
De lekkerste chocolademelk maak je zelf!

De groentekalender

Ook geen idee wanneer een bepaalde groente te koop is? Op zoek naar asperges in februari en schorseneren in mei? Dan is dit een handig hulpmiddeltje! Een groentekalender waarop je precies kunt zien, wanneer een bepaalde groente te verkrijgen is! Lekker makkelijk én goedkoop. Want als je seizoensgroente in het juiste seizoen koopt scheelt dat aanzienlijk in de prijs.
Groentekalender – In welke maand, is welke groente verkrijgbaar

Welke vitaminen zijn er en waar zitten ze in?

Vitaminen uit de B-groep komen onder andere voor in gist en in lever. Aan deze vitaminen hebben alcoholisten nog wel eens een tekort door een onvolwaardig dieet, wat tot ernstige ziekteverschijnselen…
Vitamineoverzicht: Welke vitaminen zijn er en waar zitten ze in?

Gezonde voeding voor je peuter

Peuters zijn geen baby’s meer, hij kan inmiddels goed bijten en zijn darmen verteren al grover voedsel. Je peuter kan dus gevarieerder gaan eten. Als je een beetje rekening met hem houdt (niet te vet, niet te zout en niet teveel kruiden) kan hij gewoon met de pot mee eten.
Gezonde voeding voor je peuter

Gooien met eten

Je peuter is lief aan het eten en ineens, gooit hij zijn beker drinken door de kamer of vliegt zijn bord –nog vol eten – door de lucht. Leuk zelf leren eten hoor, maar die rotzooi…!
Er is een goede manier om er zeker van te zijn dat je kamer niet veranderd in een slagveld van etensresten, namelijk je peuter geen eten meer geven.
Peutervoeding – Gooien met eten

Lekker in je vel na bevalling

Dat je aankomt tijdens je zwangerschap is een vaststaand feit. De baby, het vruchtwater en extra bloed zorgen ervoor dat de weegschaal naar boven toe uitslaat.
ekker in je vel na bevalling – Hoe raak je die extra kilo’s weer kwijt?

Trucs om groente te laten eten

Naast de welbekende truc om groenten op te dienen met appelmoes, zijn de Nederlandse vaders en moeders zeer creatief bezig om hun kroost aan het eten te krijgen. Uiteraard zijn er voldoende brave kinderen die smullen van een bordje groenvoer.
Trucs om groente te laten eten

Onze ervaring met Mathijs Maaltijdbox

Ken je de maaltijdboxen al van Mathijs? Wij nu wel! Wij hebben twee weken de familiebox uitgeprobeerd en willen onze ervaring graag met jullie delen.
Onze ervaring met Mathijs Maaltijdbox

Zout – De ongezouten waarheid!

De Tweede Kamer praat over minder zout in de voeding. De Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting voerden actie, om hier meer aandacht voor te krijgen. Vorige week maakten de supermarkten en vleesindustrie bekend dat ze de komende twee jaar het zoutgehalte in vleesproducten met 10 procent omlaag willen brengen.
Zout – De ongezouten waarheid!

Betaalbaar biologisch eten

Iedereen wil gezond en lekker eten, het liefst zonder giftige stoffen op zijn bord. Dan kom je al snel uit bij biologische producten. Helaas zijn biologisch producten een stukje duurder. Daarom geven we 75 tips om te bezuinigen zodat je van het geld dat je bespaard hebt, biologische producten kunt kopen.
Want biologische producten zijn niet alleen gezonder, ze zijn ook nog eens lekkerder!
Betaalbaar biologisch eten

Fruit ongezond? Natuurlijk niet!

Van fruit word je dik, verscheen er onlangs in het nieuws. Maar waarom krijgen we dan al jaren lang het advies om twee stuks fruit per dag te eten? Geen zorgen, dat advies geldt nog steeds. Het Vitamine Informatie Bureau legt uit hoe het zit en geeft een top 10 van de fruitsoorten met de meeste én de minste calorieën.
Fruit ongezond? Natuurlijk niet!

5 keer paprika in plaats van…

Met meer dan twee keer zoveel vitamine C als sinaasappelen en geen vet, suiker, koolhydraten en gluten hoort paprika absoluut thuis in elke gezonde keuken. Maar hoe combineer je dit vitaminebommetje met alledaagse gerechten? Tijd voor Paprika laat je vijf verrassende manieren zien om paprika toe te voegen aan jouw dagelijkse eetpatroon.
5 keer paprika in plaats van…

Paprika schoonmaken lastig? Niet met de Pepper Scoop!

Paprika is een ontzettend populair ingrediënt, maar het schoonmaken van een paprika vinden we vaak een gedoe. Daar heeft een Nederlandse paprikateler iets op bedacht. Met de Pepper Scoop kun je namelijk je paprika snel en gemakkelijk ontpitten.
Paprika schoonmaken lastig? Niet met de Pepper Scoop!

Groente zoeter maken met appelsap

Kinderen eten zoete producten wat makkelijker en als moeder maak ik hier al jaren dankbaar gebruik van…
Zo kook ik de wortelen in een beetje water met een scheutje appelsap (het liefst uit de biologische winkel of zelf maken met behulp van een sapcentrifuge). De bietjes krijgen ook een scheut appelsap of kleine stukjes zoete appel en hiermee wordt de rode kool ook wel heel erg lekker!

Liefs Marion

Meer informatie

Halloweensnacks – Spannende gerechten voor Halloween
Recepten met paprika
Maaltijdbox: Wat eten we vandaag?
Glutenintolerantie of coeliakie
De ieniemieniekok – Helpen in de keuken
Klein koksmaatje in de keuken
Peutervoeding – Gooien met eten
Recept: Vegetarische Lasagne
Met de blender maak je de heerlijkste gerechten
Gezonde voeding voor je peuter
Groentekalender – In welke maand, is welke groente verkrijgbaar
Trucs om groente te laten eten
Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?
Babyvoeding – Flesvoeding
Andere voeding voor je kindje nodig?
Gezonde voeding voor je ongeboren baby
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Borstplaat
Glutenintolerantie of coeliakie
Vruchtbaarheid en voeding
Monkey Platter – Je kind bepaalt zelf wat hij eet!
Gezonde tussendoortjes – Wat kun je geven?
Vitaminen en mineralen voor peuters en kleuters
Vitamineoverzicht: Welke vitaminen zijn er en waar zitten ze in?
Risicogroepen hebben extra vitamine D nodig
Honing – Een risico voor je baby in zijn eerste jaar
Is het gebruik van een magnetron schadelijk?
Lekker in je vel na bevalling – Hoe raak je die extra kilo’s weer kwijt?
Peuters zelf laten eten
Onze ervaring met Mathijs Maaltijdbox
Zout – De ongezouten waarheid!
Betaalbaar biologisch eten
Fruit ongezond? Natuurlijk niet!
5 Manieren om je kinderen zonder zeuren hun groenten te laten eten
Mocktails (Boekbespreking)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo

Kijk ook naar...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *