Barbecue: Waar moet je op letten als je zwanger bent?

Barbecue: Waar moet je op letten als je zwanger bent?

Een heerlijke zomer en de barbecue lonkt. Ook als je zwanger bent. Nu weet je best dat rauw vlees niet goed voor je is. En dat je bij een barbecue toch meer risico loopt op het eten van voedsel wat nog niet helemaal gaar is. Betekent dit dat je de BBQ dus over moet slaan, deze zomer? Of kan je er best gebruik van maken als je maar oplet? En waar let je dan op?

Voedingsadviezen voor de barbecue

Voedingsadviezen willen nog weleens veranderen. Je kunt aan je verloskundige vragen waar je nu met eten op moet letten. Deze regels neem je uiteraard mee in je achterhoofd als je zelf een BBQ organiseert of als je ergens uitgenodigd wordt.

Rauw vlees en groente

Waarschijnlijk het grootste risico is de kans op rauw voedsel bij een barbecue. Maar dit is gelukkig goed in de gaten te houden. Snij voordat je gaat eten het vlees eerst in stukjes, zodat je goed kunt zien of het overal wel gaar genoeg is! Bewust hiernaar kijken en gewoon vragen of jouw vlees nog even beter doorbakken kan worden kan een hoop ellende voorkomen. Rauw vlees kan vervelende bacteriën overbrengen die gevaarlijk voor jouw baby kunnen zijn. Net als de parasiet Toxoplasma. Maar let op: dit geldt niet alleen voor vlees, maar ook voor rauwe en gerookte vis, rauw ei, rauwe kiemgroente, zachte kaas wat is gemaakt van rauwe melk of rauwe melk bij de boer vandaan. Let dus niet alleen op het vlees wat je eet, maar ook bij het eten wat je eromheen eet!

lijn groen oudersenzo - Barbecue: Waar moet je op letten als je zwanger bent?
Barbecue: Waar moet je op letten als je zwanger bent?
Barbecue: Waar moet je op letten als je zwanger bent?

Verbrand vlees

Wat het alleen wel ingewikkeld maakt, is dat verbrand vlees voor niemand goed is. Verbrand vlees bevat namelijk stoffen die schadelijk voor je zijn. Goed doorbakken is prima voor jou, want rood vlees moet je echt niet willen. Maar voorkom dan weer wel dat het verbrand! Naast bacteriën en toxoplasmose (veroorzaakt door toxoplasma) kan je zo voorkomen dat er PAK’s voorkomen. PAK staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. Deze zijn kankerverwekkend. Jouw keuze van BBQ-systeem kan hier invloed op uitoefenen.

Zo zal een elektrische barbecue een betere optie zijn. Hierbij wordt het vlees minder direct verwarmd, waardoor het minder snel verbrandt. Een barbecue met houtskool heeft dit risico dus juist veel meer. Verdiep je in de verschillende soorten die er zijn, want de manieren breiden zich steeds verder uit! Let eveneens op de hoogte van het rooster. Hang deze niet te laag en keer regelmatig het vlees om. Allemaal manieren om beter te voorkomen dat het vlees verbrandt.

Vlees voorbereiden

Grotere stukken vlees voor op de barbecue zullen vanzelfsprekend minder snel goed zijn. Je kunt dit euvel verhelpen door het voor te koken. Je gaart het vlees voor in een oven of in kokende bouillon. Daarna voorziet de BBQ het nog van een lekker korstje.

Groente en fruit

Om opnieuw toxoplasmose te voorkomen moet je groente en fruit die niet verhit (kunnen) worden, goed wassen!

Alle voedingsstoffen

Als zwangere wil je wel goed voor je kindje zorgen. Alleen maar vlees eten of puur enkel en alleen aan het stokbrood is natuurlijk een heel eenzijdig dieet. Zeker als je regelmatig de barbecue erbij pakt (maar dat kan je als zwangere misschien ook maar beter niet doen). Wees wijs en zorg voor een gezond menu, ook tijdens een barbecue.

Aanmaken barbecue

Je kunt het aanmaken van de barbecue op meerder manieren doen. Probeer dit te doen met iets wat geen schadelijke stoffen afgeeft. Is voor iedereen beter trouwens.

Vraag naar de ingrediënten

Ga je ergens anders barbecueën, dan mag je uiteraard aangeven dat je vanwege je zwangerschap bepaalde dingen wel en niet mag. Ook als je zelf gaat zorgen voor bijvoorbeeld een salade, moet je hier rekening mee houden. Er zijn nu eenmaal dingen die je beter niet kunt nemen. En gelukkig zijn er genoeg alternatieven te vinden die je wel gewoon kunt nuttigen. Bepaalde soorten vis kan je beter niet eten, lever, leverpaté en leverworst met mate, sojaproducten met mate, maar ook dat rauwe ei: een kleine greep van wat je beter niet of beperkt mag eten. Maar wat dus wel ergens in kan zitten. Gewoon even bij stilstaan als je zelf bezig bent én even checken als een ander het gemaakt heeft.

Geen alcohol

Waarschijnlijk weet je dat zelf ook wel, maar alcohol en zwangerschap gaan niet samen. Toch kan je gewoon gezellig meedoen met de rest. Met je eigen alcoholvrije cocktails. Op internet kan je genoeg lekkere recepten vinden om die te maken!

Let op de zon!

Zorg dat het eten niet in de zon staat. Hier zal het immers sneller door bederven met allerlei risico’s voor jou én je kindje. En let ook even op dat je zelf als zwangere niet volop in de zon komt te zitten… Je huid is nu eenmaal gevoeliger en een zwangerschapsmasker wil je vast niet krijgen.

liefs Wil

Meer informatie

Wat gooien we allemaal op de BBQ?
Een barbecue op je trouwdag? Dat is goed vlees kopen en meer…
Gezellig buiten koken! maar waar ga je voor kiezen?
Buitengerechten – recepten
Paprikapotjes voor bij de BBQ
Barbecueweetjes die je leven gaan veranderen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *