Pasen – We vieren Pasen met kinderen!

Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei! Pasen, leuk! Eieren schilderen, eieren eten én eieren zoeken! Maar wat vieren we met Pasen nou ook alweer?
Nederlanders geven jaarlijks meer dan 0,5 miljard euro uit aan Paasinkopen, maar weten vaak niet helemaal, of helemaal niet, wat er met Pasen gevierd wordt…

Pasen - We vieren Pasen met kinderen!

Oorsprong van Pasen

Ook al doet het wellicht anders vermoeden, ligt de oorsprong van Pasen nog ruim voor het ontstaan van het christendom. Pas later is het omgevormd tot een christelijke viering; een feest ter nagedachtenis van de opstanding van Jezus. Pasen duurt twee dagen en begint op de zondag na de eerste volle maan, maar op z’n vroegst op 22 maart. De Paastijd duurt echter officieel van Paaszaterdag tot Drievuldigheidszondag (de laatste dag van het octaaf van Pinksteren).

Goede vrijdag

Op de vrijdag voor Pasen, Goede Vrijdag, herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus.
Over de exacte oorsprong en viering is men het niet volledig eens. Er werden destijds verschillende lentefeesten gevierd en die leken ook nog eens sterk op elkaar. Sommigen zeggen dat Pasen het feest van de lente was, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter wordt gevierd. Andere namen voor Pasen zijn: Pascha (Grieks en Latijn), Passa (Aramees), Paaske (Deens), Paskir (Noors), Pasqua (Italiaans), Pascua (Spaans en Portugees), Páques (Frans), Ostern (Duits) en Easter (Engels).

Leuke dingen doen met Pasen

Met Pasen kun je allerlei leuke dingen doen. Om van te voren al in de stemming te komen, kun je samen met je peuter de paastak versieren. Strikjes, eitjes, poppetjes, veertjes, bloemetjes, kuikentjes, et cetera… er is van alles op de markt maar je kunt natuurlijk ook zelf iets verzinnen of in elkaar knutselen. Voor je peuter of kleuter is het versieren van de paastak natuurlijk dubbel zo leuk als hij zijn eigen versiersels in de paasboom mag hangen.

Vlak voor Pasen is het natuurlijk – geheel volgens traditie – eieren versieren.
Er zijn kant-en-klare schildersetjes te koop, maar een WC-rol als houder werkt ook prima.
En wat denk je van eerste Paasochtend: eieren zoeken! Al dan niet verstopt door de Paashaas, het blijft een leuk spektakel dat door kinderen altijd wordt gewaardeerd.

De historie van het Paasei

Paaseieren is niet iets van deze tijd alleen, het gebruik hiervan is al ontstaan in de Middeleeuwen. De kerk verbood gedurende de vaste periode (van Aswoensdag tot Pasen) het eten van vlees en eieren. Maar het is juist in deze periode, dat de kippen de meeste eieren leggen.
Eieren werden daarom vaak als cadeau weg gegeven.
In het joodse feest Pesach, wordt een hardgekookt of gebraden ei neergelegd op de schotel die op de sederavond wordt gegeten.
In Slavische landen zijn eieren bekend als vruchtbaarheidssymbolen en worden gebruikt tijdens lente-rituelen.

Wat is Aswoensdag

Aswoensdag is de dag na carnaval. Volgens de katholieke traditie is Aswoensdag het begin van de 40 dagen durende Vastentijd, die loopt tot Paaszaterdag (ook Stille zaterdag genoemd).
Op Aswoensdag laten katholieken en sommige protestantse gelovigen in de kerk een kruis met as op hun voorhoofd tekenen, het zogenaamde askruisje.
Orthodox katholieken laten de as op de kruin strooien in plaats van een kruisje op het voorhoofd.
Deze as is het overblijfsel van verbrande palmtakken (vaak buxus takken) die het jaar daarvoor gebruikt werden voor de viering van Palmpasen.

Versieren en kleuren

Leg de eieren op de bodem van de pan en doe er water bij.
Voor het versterken van de kleur kun je een theelepel azijn toevoegen.
Breng het water aan de kook.
Voeg de natuurlijke kleurstof toe, zet de warmtebron lager en laat de eieren 15 minuten doorkoken.
Eieren laten afkoelen.

Natuurlijke kleurstoffen kunnen zijn:

Kurkuma, safraanGeel
Schillen sinaasappel, wortel, selderijzaadLicht oranje
BietenLicht rood
SpinaziebladerenLicht groen
BosbessenBlauw
Sterke koffie (drab)Beige/bruin

Versiertips

Prik aan de boven en onderkant van een ei een klein gaatje. Wanneer je nu aan een kant in het ei blaast, komt aan de andere kant de inhoud eruit.
Een WC-rol kan een handige eierstandaard zijn tijdens het schilderen.
Wanneer de eieren goed gedroogd zijn, kunnen ze gelakt worden.
Met sterke lijm kun je een lintje op het ei bevestigen zodat hij kan worden opgehangen in een paasboom.

De Paashaas

Sinterklaas heeft z’n Sinterklaas, Kerstmis, heeft z’n Kerstman en Pasen heeft z’n Paashaas. Een vrolijke haas die een halve nacht in ons land vertoeft om eieren te verstoppen.
Niemand schijnt precies te weten waar de historie ligt van de Paashaas. Maar er zijn wel een paar verhalen die de ronde doen. Zo zou hij onzichtbaar zijn en een gouden vacht hebben. En volgens een ander verhaal zou hij een vogel zijn geweest die zich had misdragen en als straf was veranderd in een haas. Hij zou nog maar één keer per jaar eieren mogen leggen die hij heel goed moet verstoppen. In Nederland draagt de paashaas een mandje met gekleurde eieren op zijn rug om te verstoppen, maar niemand weet eigenlijk hoe hij aan deze eieren komt.

België en Frankrijk

In België en Frankrijk wordt aan kinderen vertel dat de paaseieren door de paasklokken worden gebracht. In Beieren huppelt een Haan rond met Pasen, in Tirol is dit een kip, in Théringen hebben ze een vos en in Hannover een Koekkoek.

Wist je dat…

Fabergé creëerde uitbundige, met juwelen versierde paaseieren voor de Russische tsaren.
In computerprogramma’s, cd’s en dvd’s wordt de term paasei ook gebruikt om verborgen informatie of grappige extra’s aan te duiden.

liefs Marion

Meer informatie

Paaseieren in een biologisch gekleurd jasje
Wat kunnen we dit jaar met Pasen doen?
Willy Woef viert Pasen (voorleesverhaaltje)
Wat vieren we met de Paasdagen
De heerlijkste paasrecepten
Paaseieren versieren
De leukste Paasliedjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Wikipedia.org
Kunst-en-Cultuur.infonu.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *