Verzorging van je huid, hoe houd je hem stralend?

De verzorging van de huid

Ook als moeder wil je er verzorgd uit blijven zien. De tijd om echte aandacht aan je uiterlijk te besteden is met de komst van je kindje misschien wat minder geworden. Quality time voor jezelf is dus eigenlijk nu nog belangrijker geworden! De tijd die je wel aan jezelf en je body kunt besteden, moet dus zo optimaal mogelijk worden benut. Het liefst met goede producten. Bijna iedereen wil toch met een mooie huid voor de dag komen? Een goede verzorging van de huid is daarom erg belangrijk.

Ik weet hoe het moet

Jaren geleden heb ik de opleiding tot schoonheidsspecialiste gevolgd. Door allerlei gekke wendingen in mijn leven, heb ik eigenlijk niet zoveel met de opleiding gedaan, maar ik weet dus heel goed hoe ik mijn body op de juiste manier moet verzorgen. Alleen de tijd… Laatst zei iemand tegen mij: ‘De beste moment om tijd te maken is wanneer je geen tijd hebt.’ En daar zit zeker een kern van waarheid in. Want hoe drukker we het hebben, hoe belangrijker het is om soms even een halt toe te roepen en tijd en aandacht aan onszelf te geven. Bijvoorbeeld in de verzorging van onze huid. Nota bene het grootste orgaan van je lichaam. Daar moet je toch een beetje lief voor zijn!

Goede verzorging van de huid is zo belangrijk

De huid omhult ons hele lichaam en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf zoals milieuverontreiniging, stress, micro-organismen, vuil en straling. Maar de huid regelt ook onze vochthuishouding en ze houdt onze temperatuur op peil. Behoorlijk belangrijke functies en dan zijn we er nog niet eens. De huid zorgt ook voor de afvoer van toxines via transpiratie. We kunnen via de huid voelen en waarnemen. Je kunt zelfs aan je huid vaak zien hoe je in je vel zit. Als jij je goed voelt, zal je huid ook veel meer stralen.

Make up

Met make-up kunnen wellicht de nodige oneffenheden maskeren en die enorme wallen wat camoufleren, maar de basis ligt natuurlijk in een goede verzorging van de huid. Het goed reinigen, voeden, rust gunnen, dat soort dingen.

lijn groen oudersenzo
De verzorging van de huid

De opbouw van je huid

Om je huid goed te kunnen verzorgen en te begrijpen waar je mee bezig bent, is het misschien handig iets meer over de huid te vertellen. Je huid is opgebouwd uit drie lagen:

1. De opperhuid (de bovenste laag) Dit is de grens tussen jouw lichaam en de rest van de wereld. Deze laag speelt een belangrijke rol in de afweer tegen invloeden van buiten. Deze laag wordt continu vernieuwd en is bedekt met een dun laagje dat bestaat uit zweet, talg en hoorncellen.
2. De lederhuid. Hier lopen de bloedvaten, zenuwbanen en zweetklieren. Deze laag zorgt voor de elasticiteit.
3. Onderhuids vetweefsel. Een laag met cellen die vetstoffen en vocht opslaan. Deze laag is een soort isolatielaag.

Het reinigen van je huid

We zijn ons in de loop van de jaren steeds vaker gaan douchen. Dat klinkt hygiënisch, maar door een overmatige blootstelling aan water alsmede agressieve reinigingsproducten, kan de huid uitdrogen en daarmee ons natuurlijke afweersysteem verzwakken. Als je in bad of onder de douche gaat, houd dan rekening met de volgende punten:

– Verkort de duur van het badderen en/of douchen en verlaag de watertemperatuur.
– Te lang in/onder het water onttrekt natuurlijke oliën uit de huid.
– Kies voor een zacht, natuurlijk en huidvriendelijk reinigingsproduct.
– Wees zacht voor je huid. Je kunt hem beter droog deppen dan ruw wrijven.
– Hydrateer na afloop de huid goed.

Wat is een goede reiniger?

Een goede reiniger is zacht voor je huid en droogt de huid niet uit. Hij heeft een pH-waarde die overeenkomt met een gezonde huid en het is belangrijk dat het product goed is getest en het liefst geschikt is voor de gevoelige huid.

Reiniging van het gezicht

Gebruik een goede reinigingsmelk om het gezicht te reinigen.
Na de reinigingsmelk kun je de huid opfrissen met een tonic of toner. Deze zorgt ervoor dat de restjesreinigingsmelk worden opgelost.
Voor het slapen: Voed de huid met een verzorgende nachtcrème.
In de ochtend: Voed en bescherm je huid met een verzorgende dagcrème.

Waarom verzorgen?

Het is belangrijk je huid goed te verzorgen om uitdroging van de huid te voorkomen. Een goed verzorgingsproduct kan ook worden gebruikt om specifieke huidproblemen te behandelen, bijvoorbeeld door ontbrekende stoffen weer aan te vullen.

Verzorging ook van binnenuit

Met alleen een verzorging aan de buitenkant, ben je er nog niet. Een goede verzorging vanuit de binnenkant, is net zo belangrijk, zoals het vermijden van spanning en stress. Andere positieve aandachtspunten kunnen zijn: gezonde voeding, voldoende vocht, niet roken, weinig/geen alcohol, voldoende beweging en voldoende rust.

Wist je dat?

De huid ons grootste orgaan is?
Je huid heel goed in staat is zichzelf te herstellen.
De huid van een baby 5 maal dunner is dan de huid van een volwassene?
Het ongeveer een maand duurt voordat de huid van een volwassene zich vernieuwd heeft?
De huid van je gezicht veel dunner is (0,1 mm) dan de huid van je voetzolen (4 mm)?

liefs Marion

Meer informatie

Zweten. Nuttig maar wel vervelend. Wat doe je er aan?
Het gebruik van een gezichtsmasker
Verzorging van je voeten. Zo houd je ze mooi en gezond!
Ontharen, voor welke manier kies jij?
Welke make-up producten gebruik je voor een stralende look?
De werking van een peeling
Zo houd je je lippen zacht & verzorgd in de winter
Zorg voor zijdezacht haar na het douchen
Aromatica beauty & Safety
Mooi met natuurlijke middelen
Amandelolie – 6 hacks om je haar glanzend en gehydrateerd te houden deze winter
Droge handen in de winter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *