Speelgoed voor peuters van 1 tot 4 jaar

Speelgoed voor peuters van 1 tot 4 jaar

Het aanbod van speelgoed in de winkels is enorm. Wat moet je kiezen voor je peuter? Wat draagt bij aan zijn ontwikkeling? Spelen moet voor je peuter vooral leuk zijn maar spelen is een belangrijk middel in de ontwikkeling. Het is de toegang tot ontdekken en leren ervaren van de wereld.

Goed speelgoed stimuleert

Goed speelgoed stimuleert de fantasiewereld van je peuter, zoals poppen, auto’s, keukentje, werkbank, et cetera. Met dit soort speelgoed kan een peuter ervaringen uit de alledaagse wereld verwerken. Goed speelgoed sluit ook aan op de behoefte van de ontwikkeling van je peuter. Speelgoed wat te makkelijk of te moeilijk is, wordt niet gebruikt. Bij goed speelgoed wordt een leeftijdsindicatie vermeld. Deze indicatie wordt vastgesteld op basis van hoe veilig het speelgoed is.

Nieuwe mogelijkheden

Het speelgoed moet ook steeds nieuwe mogelijkheden bieden. Een blok is voor een peuter niet alleen een blok. Het ene moment is het een auto, het andere moment een vliegtuig of een fiets. Deze leeftijd heeft nog een onbegrensde fantasie, dus het speelgoed mag niet te gedetailleerd zijn. De pop hoeft niet te praten en te plassen. De pop hoeft geen jongetje of meisje te zijn, het is gewoon een kind dat plast als de ‘moeder’ dat wil, niet als het water heeft gedronken.

Speelgoed mag niet snel stuk

Goed speelgoed mag ook niet snel stuk gaan en het moet veilig zijn. Ook moet het speelgoed voorzien zijn van een gebruiksaanwijzing. Natuurlijk geldt dit laatste niet bij álle producten, sommig speelgoed (bijvoorbeeld een bal) heeft geen gebruiksaanwijzing nodig.

lijn groen oudersenzo
Speelgoed voor peuters van 1 tot 4 jaar

Speelgoed suggesties

Een peuter wil het liefst alles zelf doen. Hij klimt op ladders en op muurtjes en springt er dan weer af. Ziet nauwelijks gevaar. Een step, slee, schommel, wip, zijn echt voertuigen voor deze leeftijd. De peuter is toe aan zijn eerste puzzel: inlegplanken, maar ook spelletjes als lotto en domino. De peuter wil ook de grotemensen-wereld imiteren met behulp van verkleedkleren, zijn eigen poppekind, maar ook een boerderij, garage, politie-auto of brandweer. Deed hij een jaar geleden zijn pop alleen nog maar in bad, nu wil hij de pop aan- en uitkleden en er uitgebreid buiten mee wandelen. Ook een theeserviesje is gewild op deze leeftijd.

De peuter van 2 jaar is het beste af met vingerverf en krijt. Vanaf drie jaar kunnen daar viltstiften en kleurpotloden aan worden toegevoegd.

Creatief materiaal

Dit creatieve materiaal behoort overigens in elk gezin aanwezig te zijn. Naast het tekenen is de peuter ook toe aan een kinderschaartje, plaksel, kleien en puzzelen. Poppenkastpoppen mogen ook in geen enkel gezin ontbreken. Vingerpoppen voor de dreumesen en peutertjes, handpoppen voor vanaf drie jaar. Handpoppen mogen niet te zwaar zijn anders speelt het te moeilijk. Poppenkast stimuleert de fantasie en verrijkt de woordenschat. Bovendien leren gesloten kinderen zich via die poppen wat beter te uiten. Kinderen kunnen via de poppen hun problemen of verdriet kwijt. Ze zeggen het niet zelf maar laten de poppen aan het woord. Een handpop is een ideaal geschenk voor een kind in het ziekenhuis.
De peuter speelt zelf. Hij speelt naast andere kinderen. Daarom is het samen spelletjes doen voor deze leeftijd nog zo moeilijk.

Voorbeelden

Inlegplanken, puzzelplanken, puzzels, vingerverf, kwasten, kleurpotloden, vetkrijt, schaar, plakplaatjes, bellenblaas, constructiespeelgoed, blokken, timmerspeelgoed, lotto, domino, kleurenspel, prentenboeken, liedjes en verhalen op de band of cd, verkleedkleren, serviesje, dokterskoffertje, pop met toebehoren, tent of huisje, muziekinstrumenten, hobbelpaard, schommel, wip, step, driewieler, opwindspeelgoed, plastic of houten trein, garage, winkeltje, poppenkast en poppen.

liefs Marion

Meer informatie

5x Geschikte spelletjes voor de fijne motoriek
Je kunt vanaf nu stemmen op je favoriete speelgoed!
Buiten regen? Zo leuk kan binnen spelen zijn!
De lievelingsknuffel – Als je hem maar niet kwijt raakt!
Sensory play: Zo stimuleer je zijn zintuigen!
Astma & speelgoed: Gaat dat wel samen?
Speelgoed voor baby van 0 tot 1 jaar
Het ideale speelgoed voor peuters en kleuters
De leukste grote mensen cadeaus voor kinderen
Leerzame spelletjes met je peuter
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je gaat ze nu ontdekken!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *