Mooie mama, het gebruik van een gezichtsmasker!

Het gebruik van een gezichtsmasker

Zo af en toe kan het geen kwaad om extra lief voor jezelf te zijn. Bijvoorbeeld door jezelf te verwennen met een gezichtsmasker. Afgezien dat dit heel lekker en ontspannend kan zijn, doet het ook veel goeds voor je huid. Wat het precies doet, is een beetje afhankelijk van het soort masker dat je gebruikt. Maar welk masker gebruik je waarvoor? En hoe vaak mag je een masker gebruiken?

De werking van de meeste gezichtsmaskers is gebaseerd op het tijdelijk afsluiten van de huid. Warmte en vocht worden vastgehouden wat voor een betere doorbloeding van de huid zorgt.

Verschillende maskers

Er zijn verschillende soorten maskers te koop: vochtmaskers, diep reinigende maskers, zuurstofmaskers, vitaminemaskers, paraffine maskers, zwavelmaskers, adstringerende maskers, hydraterende maskers en verstevigende maskers. Voor elk type huid is er wel een bepaald soort masker te vinden.

De inwerktijd kan per masker verschillen, dus lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. Sommige maskers moeten na een bepaalde tijd worden verwijderd en sommige maskers kun je laten zitten. Voor de juiste werking is het belangrijk dat je goed de gebruiksaanwijzing opvolgt.

Juiste masker voor jouw huid

Kies een masker dat het beste bij jouw huid past. Als je het zelf niet weet, laat je dan voorlichten bij de drogist of parfumerie. Zij kunnen je hier veel over vertellen. Gebruik liever geen masker dat geschikt is voor een ander huidtype, want dan doet het niks goeds voor je huid en dat zou jammer zijn. Maskers voor een gevoelige huid, kunnen doorgaans wel door andere huidtypen worden gebruikt. Deze maskers zijn erg zacht, drogen niet uit en irriteren niet.
Ben je allergisch of gevoelig? Let dan goed op de ingrediënten. Zorg dat er geen alcohol in je masker verwerkt zit of erg veel parfum.

lijn groen oudersenzo
Het gebruik van een gezichtsmasker

Vette huid

Voor een vette huid kun je het beste kiezen voor een klei of moddermasker, het liefst een masker dat hard wordt. Dit trekt de viezigheid uit je poriën en absorbeert het overtollige talg en onzuiverheden.

Gecombineerde huid

Voor een gecombineerde huid kun je het beste kiezen voor een gelmasker. Dit masker brengt de huid in balans en is vocht verzorgend. Je kunt ook kiezen voor een combinatie. Een kleimasker voor de T-zone (voorhoofd, neus, kin) en een crème masker op de rest van je gezicht.

Droge huid

Voor de droge huid kun je het beste een masker van crème nemen die niet opdroogt of hard(er) wordt. Deze maskers kun je na 10 tot 15 minuten afspoelen, maar vaak zijn de maskers ook gemaakt om te laten zitten. Je kunt dit masker 1 tot 2 keer per week gebruiken.

Exfoliërend masker

Een exfoliërend masker kan bij ieder huidtype worden gebruikt. Het masker verwijderd dode huidcellen die je poriën kunnen verstoppen. Soms zitten er kleine scrubdeeltjes in. Gebruik dit masker niet te vaak!

Hoe breng je een masker aan?

Een masker breng je altijd aan op de gereinigde huid. Reinig de huid dus goed voordat je het masker gaat aanbrengen. Eerst het gezicht zachtjes scrubben is zelfs nog beter! Zo worden de dode huidcellen verwijderd en kan het masker beter zijn werk doen. Ook lekker is voorafgaand aan het masker een stoombad te nemen.
Doe je haar naar achter, eventueel met een haarband of clips. Zo voorkom je dat het haar in het masker gaat plakken.

Ontspannen liggen

Je kunt voor het aanbrengen een kwastje gebruiken, maar als je die niet hebt, kun je ook gewoon je vingers gebruiken. Smeer je volledige gezicht in maar laat de huid rondom de ogen vrij. Je kunt ook je hals insmeren, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Laat het masker zo’n 10 tot 15 minuten inzitten (of zolang staat aangegeven op de gebruiksaanwijzing, maar nooit langer dan 20 minuten). Ga er lekker ontspannen bij liggen. Je kunt tijdens het intrekken eventueel wat schijfjes komkommer op je ogen leggen of een koel oogmaskertje.

Lauw water

Spoel het masker met lauw water af. Je kunt hiervoor ook een natte washand gebruiken. Doop deze in het lauwe water en leg deze op de huid. Als je een masker op je gezicht hebt wat ‘hard’ is geworden, kun je de natte washand even laten liggen zodat het masker kan weken. Veeg daarna zacht het gezicht schoon.

Wat doe je na het masker?

Na het verwijderen van je masker kun je het gezicht wat opfrissen met een toner of tonic en daarna kun je de normale verzorging aanbrengen op de huid.

Hoe vaak gebruik je een masker?

Het is een beetje afhankelijk van je huid en het soort masker dat je gebruikt, maar één keer per week een masker is doorgaans meer dan voldoende.

liefs Marion

Meer informatie

De werking van een peeling
Verzorging van je huid, hoe houd je hem stralend?
Mooi met natuurlijke middelen
Amandelolie – 6 hacks om je haar glanzend en gehydrateerd te houden deze winter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *