Droge handen in de winter

Als het kouder wordt buiten is de kans groter dat je handen droger worden. Dit komt omdat de lucht in de winter in huis droger is dan in de zomer. Door het gebruik van de verwarming verdampt de vocht in de lucht. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van die droge handen af te komen, of zelfs te voorkomen dat je ze krijgt!

Droge handen in de winter

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Probeer daarom zoveel mogelijk de uitdroging van je huid te voorkomen. Bijvoorbeeld door je handen met lauw water te wassen en milde verzorgingsproducten te gebruiken. Bescherm je handen zoveel mogelijk tijdens huishoudelijke klussen, zeker wanneer dit natte klussen zijn. Draag hierbij het liefst van die rubberen of latex handschoenen.

Handschoenen

Ga je naar buiten? Wees dan lief voor je handen en draag warme handschoenen. Handschoenen houden niet alleen je handen warm, maar houden ook de doorbloeding optimaal en een goede doorbloeding is weer noodzakelijk bij de aanmaak van nieuwe huidcellen en beter bindweefsel. Sterk bindweefsel houdt meer vocht vast, waardoor je handen minder snel zullen uitdrogen.

Gebruik van handcrème

Handcrème geeft je handen een extra beschermingslaagje, lekker smeren dus! Het liefst met een handcrème zonder alcohol en na iedere (handen)wasbeurt. Het is een fluitje van een cent en je houdt hiermee de huid van je handen soepel. Ben je veel onderweg? Zorg dan altijd dat er een tube handcrème in je handtas zit, zodat je ook onderweg door kunt blijven gaan met smeren.

Zet op bepaalde plekken een pot handcrème zodat je het niet vergeet. Goede plekken zijn: keuken, toilet, badkamer, auto, bureau, nachtkastje en handtas.

Hoe gebruik je handcrème

Breng een beetje (de grote van een hazelnoot is voldoende) handcrème aan op de rug van je handen en wrijf je handen lekker over elkaar zodat de crème zich goed verdeelt over beiden handen. Wrijf pas op het laatst je handpalmen over de huid, zodat je niet teveel crème op je handpalmen krijgt.

Verzorging als je slaapt

Weet je wanneer een uitgelezen moment is om je handen lekker dik in de crème te smeren? Vlak voor het slapengaan! Om te voorkomen dat je hele bed onder de crème komt, kun je het beste katoenen handschoentjes aantrekken. Je weet niet wat je de volgende ochtend voelt! Je handen zullen zo zacht zijn! Heerlijk!

Let op!

Let er wel op wat je op je handen smeert. Een goed verzorgingsproduct houdt het vochtgehalte van de huid op peil en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Gebruik geen handcrème met alcohol of chemische middelen.

Extra verzorging

Je handen mogen best een beetje extra vertroeteld worden. Scrub je handen zo af en toe met een fijne scub. Dode huidcellen worden hiermee opgeruimd en nieuwe cellen komen weer aan de oppervlakte.

Ook van binnen uit

Verzorging is niet alleen een kwestie van ‘buiten’, ook van binnen is een goede verzorging nodig. Blijf daarom voldoende drinken! Je huid heeft in de winter net zoveel water nodig als in de zomer. Vind je veel water in de winter drinken lastig? Dan neem je toch een paar koppen groene thee extra? Jij wordt er lekker warm van en je handen genieten ervan mee!

DIY – Maak je eigen handcrème

Wordt overal in huis een tube handcrème je te kostbaar? Waarom maak je het dan niet zelf? Je hebt vast nog wel ergens lege potjes van andere producten die je – na goed reinigen – hiervoor kunt gebruiken. Wat heb je er voor nodig:

  • een leeg (goed schoon gemaakt) potje
  • 25 gram bijenwas of sheabutter
  • 25 gram kokosolie
  • 4 druppels etherische olie

Smelt de bijenwas of sheabutter en kokosolie au bain-marie, tot een mooie gelijkmatige substantie. Roer het goed door elkaar en druppel de etherische olie er doorheen. Meng alles en laat de substantie opstijven.
Als de substantie is opgesteven kun je er met de staafmixer een luchtige crème van maken.
Doe de crème in een leeg potje. En je handcrème is klaar! En als je het zelf maakt, weet je gelijk dat er geen chemische troep of alcohol in je product zit!

Deze crème is vrij vettig en daarom perfect geschikt voor het slapengaan. Als je echter nog dingen wilt doen, is de crème iets minder geschikt omdat je handen er een behoorlijk vettig van worden.

liefs Marion

Meer informatie

De risico’s van de winter. Waar moet je op letten?
Verzorging van je huid in de winter
Zeep. Wat doet het eigenlijk met je huid?
Verzorging van je huid, hoe houd je hem stralend?
Zo houd je je lippen zacht & verzorgd in de winter
Mooi met natuurlijke middelen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *