Wat is de werking van het haarmasker?

Wat is de werking van het haarmasker?

Na het wassen van mijn haar gebruik ik altijd een conditioner. Dit doe ik omdat ik lang haar heb en zoveel mogelijk wil voorkomen dat ik klitten tegenkom tijdens het uitkammen. Een conditioner is echter niet de enige verzorging dat ik mijn haar geef. Omdat ik het regelmatig verf, zeg gerust: heel vaak, verwen ik mijn haar ook regelmatig met een haarmasker.

Het lijkt misschien dubbelop, maar toch is een haarmasker net een tikkeltje anders. Je hoeft het alleen niet allebei gelijktijdig te gebruiken, want dat is wel dubbelop.

Een haarmasker doet meer

Doordat een haarmasker minder water bevat, is hij doorgaans wat dikker dan een conditioner. Je kunt je voorstellen dat alle goede stoffen, dus ook meer geconcentreerd aanwezig zijn. Ze worden immers minder verdund door water. In een haarmasker zitten vaak ook wat meer voedingsstoffen die je haar voeden, beschermen en sterker maken. Natuurlijk is dit afhankelijk van het merk en de ingrediënten. Zelf merk ik dat mijn haar altijd wat meer body en volume lijkt te krijgen van een haarmasker. Meer dan van mijn conditioner.

Een haarmasker brengt, net als een conditioner, een laagje over je haar. Zeg maar een soort coating, zodat je haar mooi glad wordt en gaat glanzen. Dit laagje beschermt je haar tevens tegen slijtage en beschadiging van buitenaf, zoals de föhn, zon of stijltang. Je hoeft niet beide producten gelijktijdig te gebruiken. Je gebruikt of een conditioner of een haarmasker.

Extra verwennen

Als je je haar regelmatig verft, krult, föhnt of met een stijltang alle krullen verjaagd, dan kan je haar wel wat extra voeding gebruiken. Als jij je haar zo mooi mogelijk wil houden, is zo’n masker dus geen overbodige luxe.

lijn groen oudersenzo
Wat is de werking van het haarmasker?

Hoe vaak?

Je kunt er voor kiezen om na iedere wasbeurt een haarmasker te gebruiken, maar dat is niet per sé noodzakelijk. Het ligt een beetje aan je haar en wat je er allemaal mee doet, maar 2x per maand mag je het haar best eens extra verwennen met een haarmasker. In de zomer, als je haar ook nog eens door de zon (en chloorwater) wordt aangevallen, is het zelfs iedere week aan te raden.

Extra boosten

Heeft je haar veel schade geleden? Dan kan het ook geen kwaad je haar een flinke boost te geven met een oppepkuurtje. Je kunt dan 2x per week een haarmasker gebruiken en dit drie weken lang herhalen.

Hoe gebruik je een haarmasker?

Was je haar zoals je dit altijd doet. Na het wassen maak je je haar handdoek droog.
Breng het haarmasker aan op je haar en verdeel het goed over de lengte en de punten. Breng het liever niet aan op de aanzet van je haar.
Wikkel je haar in een warme (hand)doek en laat het zo 5 minuutjes intrekken. De stoom van de handdoek zorgt er voor dat het masker nog beter in het haar kan trekken.
Spoel je haar uit.

Wat is het verschil tussen een haarmasker en conditioner?

Als je de twee producten naast elkaar zou leggen, zie je het eigenlijk al direct. Een conditioner is namelijk (vaak) een stuk dunner. Een haarmasker is wat dikker en romiger. Dit komt voornamelijk door een lager percentage water. Een ander verschil is de inwerktijd. Conditioners kun je doorgaans direct uitspoelen en een haarmasker laat je wat langer intrekken. Beiden producten brengen echter een coating aan over het haar om het haar te beschermen.

DIY – Zelf een haarmasker maken

Je kunt natuurlijk een haarmasker kant-en-klaar in de winkel kopen, maar je kunt er natuurlijk ook eentje zelf maken. Wat heb je er voor nodig:

1 rijpe avocado
3 tl olijfolie
125 ml kokosmelk
1 tl honing
1 ei
halve banaan

Pureer (of prak) de avocado tot een glad mengsel en voeg de overige ingrediënten hier aan toe. Meng alles goed door elkaar, tot een mooie gladde massa.
Warm het mengsel een klein beetje op.
Was het haar met een milde shampoo en verdeel het masker daarna over het natte haar.
Laat het ongeveer 30 minuten in trekken en spoel het daarna met lauw water goed uit.
Droog je haar voorzichtig af.

liefs Marion

Meer informatie

Haarverzorging: Als je haar maar goed zit!
Amandelolie – 6 hacks om je haar glanzend en gehydrateerd te houden deze winter
Zorg voor zijdezacht haar na het douchen
Douglas Hair, een heerlijke verzorging!
Met Ahava haarmasker maak je de haren weer zacht!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *