Mooie mama – Verzorging van je huid in de winter

Mooie mama – Verzorging van je huid in de winter

Wanneer de wind guur in je wangen snijdt of de sneeuwvlokken in je haren dwarrelen, heeft je huid het zwaar te verduren. Je kunt je voorstellen dat je huid in de winter een andere verzorging nodig heeft dan in de zomer. In de zomer wordt je huid ‘aangevallen’ door zonnestralen, de winter doet echter andere aanvallen op je huid. Denk bijvoorbeeld aan snellere uitdroging van je huid door de verwarming, maar dit is zeker niet de enige ‘aanval’.

Viezere huid

In de winter is je huid veel vaker bedekt dan in de zomer. Dat kan ook niet anders want het is ook veel kouder. Maar doordat je huid minder aan de open lucht wordt blootgesteld kan hij ook wat viezer worden.

Andere stofwisseling

Op het moment dat de winter begint, verandert je stofwisseling. Dit gebeurt door een gebrek aan vetten in de huid door de drogere lucht en omdat de talgklieren minder effectief zijn bij lage temperaturen.
Door deze veranderingen verdwijnt het vette beschermlaagje van je huid, soms tot minimaal, soms zelfs helemaal. Dit merk je als eerste in je gezicht en je handen. Deze zijn immers het vaakste blootgesteld aan de buien van Koning Winter.

Drogere huid

In de winter droogt je huid sneller uit doordat de luchtvochtigheid zowel binnen als buiten, lager is dan in de zomerperiode. Een droge huid is kwetsbaar en voelt niet zo lekker aan. Je kan bijvoorbeeld merken dat je gezicht wat strakker aan voelt dan je normaal van je huid gewend bent.

Voorkom couperose

Couperose is een veel voorkomend huidprobleem. Het zijn gesprongen adertjes meestal op de wangen of neus. Vaak is het bij een droge (dunne) huid wat sneller zichtbaar dan bij een dikkere vette huid. Risicofactoren voor het krijgen van couperose zijn:

roken
– grote temperatuurverschillen
– alcohol
– te ruw scrubben
– scherpe kruiden
– medicatie

Om couperose te voorkomen is het noodzakelijk je huid goed te verzorgen en te beschermen tijdens de gure winterdagen. Hieronder geven we tips hoe je je huid tijdens de winter het beste kunt verzorgen.

lijn groen oudersenzo
Mooie mama – Verzorging van je huid in de winter

Wat kun je aan je huid doen in de winter?

Meer vet

Als je huid droger wordt kun je je voorstellen dat hij extra vetten nodig heeft. Want minder vet, betekent minder bescherming. In de winter heb je dus een vettere crème nodig dan in de zomer.

Geen warme douche

Hoe verleidelijk het ook is, maar het is beter zo min mogelijk warme baden of heel warme douches te nemen. Het voelt natuurlijk als een weldaad wanneer je uit de kou komt, zo een warm bad in te stappen. Het warme water droogt je huid echter enorm uit. Het onttrekt het vet uit je huid. Beter kun je dus douchen op een normale of zelfs lauwe temperatuur.
Wisselbaden koud/warm zijn juist weer wel goed. Deze stimuleren de doorbloeding. Een extra dagje naar de sauna is dus geen overbodige luxe!

Milde zeep

Een milde zeep voorkomt zoveel mogelijk het uitdrogen van de huid. Hoe beter de huid wordt verzorgd – en goed gehydrateerd is – hoe beter je huid in staat is zichzelf te beschermen.

Je kunt je huid het beste schoonmaken met een milde scrub, zodat alle dode huidcellen worden verwijderd. Breng daarna een beschermende crème aan op de huid. Dit kun je het beste doen als de huid nog een beetje vochtig is. Hierdoor wordt de crème beter opgenomen door de huid.

Lotion

Gebruik in de winter een goede bodylotion voor je lichaam. Je kunt het beste je lichaam direct na het douchen insmeren. Timing is everything… Na het douchen verdampt het vocht snel, belangrijk dus om je huid zo snel mogelijk te verzorgen.

Vocht van binnenuit

Ook van binnenuit kun je het vochtpeil van je huid goed houden, namelijk door voldoende water te blijven drinken. Het liefst minimaal 2 liter water op een dag. Je huid blijft hierdoor elastischer.

Nachtcrème

Als je huid overdag het zo zwaar heeft, mag je ’s nachts best extra lief voor je huid zijn. Vergeet daarom een goede nachtcrème niet! Juist in de winterdagen is deze erg belangrijk! Eigenlijk is een nachtcrème nog belangrijker dan een dagcrème!

Extra verzorging

Extra verzorging tijdens de gure wintermaanden is dus geen overbodige luxe. Van een verzorgend masker kan je huid erg opknappen. Een vocht inbrengend masker bijvoorbeeld, kan veel goeds doen voor je huid, zodat jij ook tijdens de winterdagen kan blijven stralen.
Zorg ook voor voldoende slaap. Van te weinig slaap kun je er grauw en grijs uit gaan zien. Probeer zoveel mogelijk aan de 8 uur slaap in een nacht te komen voor een mooie huid.

Je handen in de winter

Je handen zijn – net als je gezicht – veel vaker blootgesteld aan de gure winter dan de rest van je lichaam. Ze worden vaak rimpelig en droog. Het helpt om je handen regelmatig (zeker 2x per dag) in te smeren met een goede handcrème. Wil je ze extra verwennen? Smeer er dan een goede vette crème op en trek er een paar plastic handschoenen overheen. Houd de handschoenen zo’n 10 minuten aan en je handen zien er weer prachtig uit!

DIY koffiedik

Je kunt zo nu en dan je handen ook een peeling geven. Er zijn speciale peelings voor je handen te koop. Weet je wat je handen ook fijn vinden? Koffiedik! Koffiedik is een prima product om je handen mee in te smeren. Afspoelen en daarna inmasseren met een handcrème. Als je dan toch een kop koffie drinkt, is dit een fluitje van een cent.

Je voeten in de winter

Ook je voeten mogen in de winter wel wat extra aandacht. Er is speciale voetencrème te koop. Kies niet de verkoelende voetlotions die je in de zomer gebruikt, maar kies voor de winterdagen een verzorgende voetencrème met glycerine, sheaboter of kokosolie. Je kunt je voeten ook insmeren in vaseline. Smeer een dikke laag op je voeten en trek er dan sokken overheen, zodat het goed kan intrekken. De volgende ochtend voelen ze weer zijdezacht aan.

Scrubben

Verwijder regelmatig de dode cellen van je voeten met een goede scrub. Je kunt het beste je voeten scrubben na het douchen of een voetenbadje.

Verzorg je lippen

Vergeet in de winter ook je lippen niet, ook je lippen moeten goed gehydrateerd worden om zacht te blijven. Er zijn natuurlijk genoeg lipbalsems te koop, in allerlei geuren en smaken, maar je kunt je lippen ook op een andere manier verwennen. Droge lippen kunnen ook een teken zijn van te weinig vocht in je lichaam. Ook voor je lippen is het belangrijk dat je voldoende blijft drinken.

Verwentips voor je lippen

Zorg altijd dat je gaat slapen met schone lippen.
Smeer je lippen een paar keer per dag in met kokosolie. Ook vaseline werkt goed tegen droge lippen.
Scrub je lippen zachtjes één of twee keer per week met wat kristalsuiker. Dit verwijderd de dode huidcellen. Je kunt de suiker mengen met een theelepel honing. Na het scrubben wel je lippen insmeren met een lippenbalsem.
Bescherm je lippen als je naar buiten gaat en smeer ze in met een goede lippenbalsem of vaseline. Vaseline zorgt ervoor dat je lippen niet uitdrogen.
Breng een dun laagje honing aan op je lippen. Je kunt de honing eventueel mengen met een beetje glycerine.
Smeer je lippen af en toe in met een schijfje komkommer om droge lippen te vermijden.

Don’ts voor je lippen

Blijf van de velletjes af. Ga er niet aan trekken of bijten, maar laat ze zacht worden of scrub ze weg met een suikercrub.
Probeer zo min mogelijk aan je lippen te likken. Je speeksel zorgt er namelijk voor dat je lippen nog droger worden.
Zorg er voor dat je gezichtsreiniger niet op je lippen komt. Veel van deze producten drogen je lippen verder uit. Je kunt dit voorkomen door voor het reinigen je lippen in te smeren met wat vaseline of een lipbalsem.

liefs Marion

Meer informatie

Kneipp methode: Blote voeten in de sneeuw (Werken aan je immuunsysteem)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *