Kindermake-up, vanaf welke leeftijd laat je dit toe?

Kindermake-up, vanaf welke leeftijd?

Er komt een dag dat je kind geïnteresseerd raakt in kindermake-up. Misschien komt je zoon of dochter op een dag thuis van een vriendinnetje met de vraag of hij of zij ook een make-up set voor de verjaardag mag. Of wil hij of zij net als mama mascara op. Hoe ga je hier als ouder mee om? Kan het kwaad voor kinderen om kindermake-up te dragen?

Rolmodel

Het dragen van make-up door vrouwen is in onze maatschappij algemeen geaccepteerd; het is zelfs gebruikelijker dat een vrouw wél make-up draagt dan niet. Dat zien onze kinderen natuurlijk ook. En aangezien kinderen leren door te kijken naar de omgeving en rolmodellen na te doen, is het heel waarschijnlijk dat ook jouw dochter of zoon op den duur graag make-up wil dragen. Maar lang niet iedereen voelt zich daar goed bij. Waar moet je rekening mee houden, en waar ligt de grens?

Kindermake-up

Een van de redenen waarom ouders vaak niet staan te springen om make-up bij hun kind, is uit angst voor de schadelijke stoffen in deze producten. Voor onszelf knijpen we vaak nog wel een oogje toe, maar onze kinderen stellen we veel minder snel bloot aan potentiële schadelijke stofjes! Niet onterecht, want kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en daarom vaak minder bestand tegen smeersels en poeders.

De markt speelt slim in op deze wens van kinderen door speciale kindermake-up aan te bieden. Maar dat wil niet zeggen dat deze producten ook veiliger zijn dan onze eigen make-up! Vaak zijn het vooral de kleurtjes en verpakking die maken dat producenten er “kinder-” voor kunnen zetten.

Gelukkig komen er steeds meer make-up producten op de markt die vrij zijn van schadelijke chemicaliën (en dierproeven). Nagellak is een heftig goedje; koop die voor je kind dus liever op waterbasis! Maar ook oogschaduw, blush en lippenstift zijn verkrijgbaar in biologische varianten die niet alleen minder nare stofjes bevatten, maar ook de kans op een allergische reactie verkleinen.

lijn groen oudersenzo
Kindermake-up: vanaf welke leeftijd?
Kindermake-up, vanaf welke leeftijd?

Goed zoals ze zijn

Daarnaast spelen psychosociale factoren een rol: willen we wel dat ons kind zich al zo jong verpakt in kleurtjes en maskers? Veel moeders worstelen zelf met de druk van het ‘mooi moeten zijn’. Liever geven we onze kinderen daarom een stevige basis van zelfvertrouwen zodat ze zich tevreden voelen met wie ze zijn zónder make-up, mooie kleren en status.

Afspraken maken

Maar kinderen komen nu eenmaal langzamerhand in aanraking met dezelfde omgevingsdruk als wij in de volwassenmensenwereld ervaren. En bovendien vinden ze het gewoon heel erg leuk om zich mooi te maken! Hoe ga je daar als ouder mee om?

Veel moeders kiezen ervoor om hun kind zo nu en dan thuis te laten spelen en experimenteren met make-up. Het kan slim zijn daar duidelijke afspraken over te maken. Bijvoorbeeld dat ze niet met make-up de deur uit mogen en alleen in het weekend ermee mogen spelen. Zodra meisjes wat ouder worden kun je ze toestaan om een enkele keer naar een feestje make-up te dragen. En een keertje nagellak op rond Koningsdag maakt dat make-up voor je kind bijzonder blijft, in plaats van een gewoonte! Maak het onderwerp vooral ook bespreekbaar met je kind: leg uit waarom voor kinderen andere regels gelden dan voor volwassenen.

Welke leeftijd?

Er komt een dag dat make-up voor je dochter geen spelletje meer is. Voor tienermeiden is make-up dragen al net zo gewoon als de mode volgen. Veel moeders houden de grens van de middelbare schooltijd aan als moment om make-up dragen echt te accepteren, of rond een jaar of 11. Dat is inmiddels al drie jaar jonger dan tien jaar geleden gebruikelijk was.

Juist in deze fase is het belangrijk om met je dochter te praten! Verbieden werkt vaak stiekem gebruik in de hand, dus zorg dat het geen taboe onderwerp wordt. Het is een leuke, spannende fase voor je dochter, maar je wil haar ook beschermen. Maak daarom afspraken en leg uit wat de bezwaren zijn tegen veel make-up dragen. Uiteindelijk heeft je puberdochter vrijheid nodig om zelf te experimenteren en een persoonlijkheid te ontwikkelen waar make-up onderdeel van is. Door je als ouder open op te stellen en uitleg te geven steun je haar hierbij.

Liefs Irene

Meer informatie

Make-up voor kinderen: Alles wat je als moeder moet weten
Kleine fashionista in huis? Deze kleding is helemaal on trend!
Zo ontwikkelt jouw kind een eigen kledingstijl
Hoe vergroot je zijn zelfvertrouwen?

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *