Om deze redenen gebruik je dagcrème en nachtcrème

Om deze redenen gebruik je dagcrème en nachtcrème

Waarom zou je de dagcrème niet voor de nacht gebruiken of andersom? Wat goed is voor overdag, is toch ook goed voor de nacht? Dat lijkt een logische gedachte, maar toch gaat die vlieger niet op. Er worden namelijk andere eisen gesteld aan de werking van de verschillende crèmes. Zo draag je bijvoorbeeld ’s nachts geen make up en zijn er ook geen zonnestralen die je huid aanvallen en overdag krijgt je huid nagenoeg geen gelegenheid om te rusten. Je kunt je dus voorstellen dat je huid overdag een heel ander product nodig heeft, dan ’s nachts.

Van een goede crème kan je huid aanzienlijk opknappen en gezonder aanvoelen. Maar je moet natuurlijk wel het juiste product hiervoor kiezen. Je kunt hiervoor eventueel je schoonheidsspecialiste, parfumerie of drogist om advies vragen. Iedere huid is immers anders en heeft een andere verzorging nodig.

Waarom een dagcrème?

Een goede dagcrème zorgt voor een aantal dingen. Zo beschermt hij je huid tegen invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld de zon, de kou of je make up. Als tweede zorgt hij ervoor dat er zo min mogelijk vocht uit je huid verdwijnt. Belangrijke taken dus!
Een goede dagcrème bevat bestandsdelen waardoor we er wat frisser uit gaan zien en de crème is er speciaal voor gemaakt dat je het kunt dragen onder je make up. Het is dus belangrijk dat de dagcrème snel intrekt, zodat je vlot met je make up kunt beginnen.

Waarom een nachtcrème?

In de nacht mag je huid rusten van alle prikkelingen van de dag. Van een nachtcrème wordt dus wat anders verwacht dan van een dagcrème. In de nacht mag je huid rusten, herstellen en bijkomen. Je hebt voor de nacht geen opfrissers nodig of beschermers, maar juist bestanddelen die de huid herstellen. De crème mag wat voller zijn omdat hij niet als ondergrond zal worden gebruikt voor de make up.

lijn groen oudersenzo
Om deze redenen gebruik je dagcrème en nachtcrème

Wat is een goede dagcrème?

Een goede dagcrème beschermt je huid zoveel mogelijk tegen zon, kou, hitte, luchtverontreiniging, make up of wind. Daarnaast houdt hij het vochtgehalte zo goed mogelijk op peil of beschermt de huid tegen UV-stralen die een verouderende werking hebben. Dit doet de crème met een factor SPF.

Een dagcrème breng je aan op je gezicht voor de make up. Masseer de crème in de huid en zorg dat hij goed is ingetrokken voor je aan de slag gaat met je primer of foundation.

Veel soorten

Aangezien er diverse soorten huidtypen zijn, kun je je voorstellen dat er minstens even zoveel verschillende dagcrèmes zijn. Zoek een goede dagcrème die bij jouw huidtype past en wat jij prettig vindt.

Niet alles werkt

Jaarlijks smeren we in Nederland zo’n kleine vijfhonderd miljoen euro op onze huid. Dat is nogal wat. We doen er van alles aan om uitdroging, rimpels of veroudering tegen te gaan. Je snapt dat dit verkoopt. Jammer dat niet al die smeerseltjes werken. Het is zeker niet ‘hoe duurder, hoe beter’. Lastig om in die wirwar van producten, de juiste te vinden. Want er zit zeker wat kaf onder het koren, crèmes die schadelijk zijn en juist de veroudering bevorderen.

Gevolgen van foute crèmes

Een foute crème laat zijn sporen na. De huid veroudert sneller, er kunnen pigmentplekken ontstaan en er kunnen huidaandoeningen ontstaan zoals eczeem, psoriasis of acné. Je huid kan droger of juist vetter worden dan wenselijk is. Goed te weten dus welke ingrediënten schadelijk kunnen zijn.
Let er op dat je dag- of nachtcrème geen parfum of alcohol bevat. Dit is veel te agressief voor de huid. Maar ook natuurproducten als munt, citroen, eucalyptus of munt hebben geen positieve werking op de huid. Ook die bestandsdelen kunnen maar beter niet in je crème verwerkt zitten.

Hoe breng je dagcrème aan?

Zorg dat je schone handen hebt en dat je gezicht gereinigd is.
Fris je gezicht op met wat lauw water. Breng daarna een beetje dagcrème aan op een vochtige huid, zodat de huid de crème beter en sneller kan absorberen. Dit kun je doen met een spateltje, maar ook met je (schone) vingertoppen. Smeer de créme zachtjes in de huid met ronddraaiende bewegingen.
Smeer de crème niet te dicht bij je ogen. Dagcrème is namelijk niet geschikt als oogcrème en de huid onder je ogen is niet dezelfde als de rest van je gezicht. Deze huid is veel kwetsbaarder en heeft daarom een andere verzorging nodig.

Dag- en nachtcrème bewaren

Let op de houdbaarheid van de crème. Deze staat meestal op het potje middels een cijfer/lettercombinatie. Bijvoorbeeld 3M (3 maanden), 6M (6 maanden), et cetera. Deze termijn geldt vanaf het moment dat het potje is geopend. Ongeopend kan de crème wat langer worden bewaard. Bewaar de crème op een koele, droge plaats.

Antirimpelcrèmes

Laten we eerlijk zijn, geen enkel smeersel kan voorkomen dat we ouder worden en dat geldt ook voor onze huid. Daar valt nou eenmaal niks aan te doen, maar er bestaan zeker wel crèmes die bewezen huidverjongend (minimaliseren van de uiterlijke verschijnselen) werken. Verwacht echter geen wonderen of dezelfde werking als een facelift. Het is geen toverstokje die rimpels als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Jammer genoeg niet. Een sterkte concentratie vitamine A-zuur kan huidverjongend werken, maar is doorgaans alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Ook glycolzuur heeft verjongende eigenschappen. Het verwijdert dode huidcellen en gaat pigmentvlekken tegen. Het geeft de huid een frissere, jongere uitstraling. Het zijn allebei sterke bestanddelen die je verantwoord moet gebruiken.

Antioxidanten

Dan zijn er nog crèmes met antioxidanten. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Vitamine C en E vallen hier onder. Deze vitaminen doen je huid zeker goed. Ze beschermen je huid tegen schadelijke invloeden van buiten en voorkomen op die manier veroudering. Het is echter wel belangrijk dat ze in de juiste concentratie worden gebruikt, anders heeft het niet zoveel zin. Alleen de wetenschap dát het in de crème verwerkt zit, is dus eigenlijk niet voldoende.
Bij antioxidanten is het belangrijk dat het product luchtdicht verpakt zit omdat bij blootstelling aan lucht de bestanddelen hun werkzaamheid verliezen. Dan zou zonde zijn.

Dag- en nachtcrèmes zijn alleen voor oude(re) mensen?

Mis poes. Je kunt namelijk niet jong genoeg beginnen met het zo goed mogelijk verzorgen van je huid en daarbij hoort ook het gebruik van een dag- en nachtcrème. Belangrijk is de juiste keuze van het product, want als je het verkeerde product kiest, kan het zelfs tegen je werken. Natuurlijk hoef je op je 18e nog niet met antirimpelcrèmes te beginnen. Deze zijn pas voor na je dertigste.

liefs Marion

Meer informatie

Het gebruik van een gezichtsmasker
De werking van een peeling
Verzorging van je huid, hoe houd je hem stralend?
Verzorging van je huid in de winter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.