Eerste dag naar school. Zo spannend is dat!

Eerste dag naar school. Zo spannend is het!

Hoera, je kindje wordt 4 jaar, spannend zijn eerste schooldag komt eraan! Als je kindje drie jaar en tien maanden is mag hij meestal al naar school komen om kennis te maken. Dat mag maximaal vijf dagen totdat hij vier jaar is geworden. Overigens zijn scholen niet verplicht aan dergelijke wendagen mee te werken. Het is dus een pré en geen must.

Vanaf 4 jaar mag hij naar school

Als je kind vier jaar wordt mag hij naar school. Als een bepaalde school of bepaald soort onderwijs je voorkeur geniet is het belangrijk dat je kind tijdig wordt ingeschreven. Sommige scholen kennen namelijk een wachtlijst. Alleen openbare scholen zijn – in principe – verplicht een kind toe te laten.

Vanaf 5 jaar moet hij naar school

Als je kind vijf jaar wordt, is het geen kwestie meer van mogen maar van moeten. Vanaf de eerste schooldag, na de vijfde verjaardag is ieder kind verplicht naar school te gaan. Je kunt je kind, tot zijn zesde verjaardag, maximaal vijf uur per week thuishouden. Het is wel noodzakelijk de directeur van de school hierover te informeren. De directeur beslist over de vrijstelling van nog eens vijf uur per week. De volledige leerplicht eindigt aan het eind van het schooljaar waarin een jongere zestien jaar is geworden, of na twaalf volledige schooljaren.

Tot twaalf jaar zijn ouders of verzorgers verantwoordelijk voor het schoolbezoek van een kind. Vanaf twaalf jaar kan een jongere ook zelf op zijn schoolbezoek worden aangesproken.

Het kiezen van een school

Heb je al een kindje op school, dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Andere ouders denken misschien dat een dergelijke keuze niet zo moeilijk kan zijn: ‘De school die zo lekker dicht in de buurt zit is een hele goede, daar hoor ik altijd lovende verhalen over! Als mijn kind 3,5 jaar is, schrijf ik hem wel in.’ Afstand is inderdaad een belangrijk criterium, maar het kiezen van een school is ook heel persoonlijk. Wat de buren een geschikte school vinden voor hun kind, hoeft niet de beste school voor jouw kindje te zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een openbare school, of een school met een bepaalde geloofsovertuiging? Sluit de Montessorischool beter aan of lijkt de Vrije school de beste keuze? Wil je een gestructureerde omgeving voor je kind, of vind je het belangrijk dat de nadruk ligt op ontplooiing van zijn of haar creatieve talenten en sociale vaardigheden? Heeft deze school een wachtlijst?

lijn groen oudersenzo
Eerste dag naar school. Zo spannend is het!

Voorbereiding eerste schooldag

Of je kind met plezier uitkijkt naar zijn eerste schooldag, heb je voor een deel zelf in de hand. Er zijn wel wat tips die er voor kunnen zorgen dat je kind fluitend uitkijkt naar het begin van zijn schooltijd!

Informeren

Voor de grote dag aanbreekt is het belangrijk dat je met je kindje praat over de school. Leg hem bijvoorbeeld uit wat ze daar doen, wat hij kan verwachten. Het ligt aan jouw manier van informeren hoe hij er tegenaan zal kijken. Breng je het: “Je móet dadelijk naar school” of “Je mág dan naar school!.

Maak gebruik van voorleesboekjes

Er zijn heel wat boekjes op de markt rond het thema ‘School’. In een aantal van deze boekjes wordt het verloop van een schooldag beschreven maar ook het onderwerp ‘angst’ komt regelmatig aan bod. Handig om met het voorlezen van deze boekjes een basis te leggen voor een ‘goed gesprek’. Je kindje mag het natuurlijk best allemaal spannend vinden, maar het is handig wanneer hij dit uitspreekt zodat je er samen over kunt praten en jij de mogelijkheid krijgt zijn angst weg te nemen of op z’n minst een beetje te verminderen.

Wendagen

Scholen zijn het niet verplicht, maar als het enigszins mogelijk is, maak dan gebruik van de zogenaamde wendagen. Dit kan vanaf het moment dat je kindje drie jaar is en tien maanden, met een maximum van vijf dagen. Informeer bij zijn toekomstige school naar de mogelijkheden.
Wanneer de school deze mogelijkheid biedt, kijk dan ook eens rustig op de speelplaats, misschien spelen er op dat moment wel kleuters buiten. Waar is zijn klas? Misschien weet je al wie zijn juf of meester wordt?

Vermijd extra spanning

Als je het enigszins kunt regelen, probeer dan zoveel mogelijk andere spannende momenten niet samen te laten vallen met de eerste schooldag. Het is allemaal al spannend genoeg, maar als er ook bijvoorbeeld een verhuizing aan de gang is, een nieuw bed of andere kamer, wordt het allemaal wel heel veel.

Maak het makkelijk

Op school moeten kinderen zelf naar de WC. Het zou makkelijk zijn wanneer je kind zindelijk is wanneer hij naar school gaat. Begin daarom tijdig met een zindelijkheidstraining.
Zorg er voor dat hij altijd wat reserve broekjes – in zijn schooltas – bij zich heeft, een ongelukje is immers zo gemaakt. Doe hem ’s ochtends een broek aan die hij zelf makkelijk aan- en uit kan trekken. Bij hoge nood moet hij immers wel snel zijn broek naar beneden krijgen!

Informeer ook de school

Als je kindje extra zorg nodig heeft, informeer vooraf zijn toekomstige juf of meester. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde ziektes (astma, diabetes, allergie, et cetera) of bepaald gedrag.

lijn groen oudersenzo
Eerste schooldag
Eerste schooldag
Eerste schooldag
lijn groen oudersenzo

De eerste schooldag

Eindelijk is het dan zover. Je kleuter zit klaar om naar school te gaan. Je hebt hem goed voorbereid en het gaat nu echt gebeuren. Om deze dag zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben wij een paar tips voor je verzameld.

Schooltas

Geef je kleuter een schooltas (rugtas) mee met iets te eten, drinken, reserve broekje en misschien een zakdoekje. Houd met de keuze van eten en drinken rekening dat hij het zelf kan openmaken. Snoep meegeven is doorgaans op school verboden. Als je kindje gaat overblijven, zorg dan ook voor een goed gevulde lunchtrommel. Een stukje fruit is altijd lekker én gezond.
Schrijf op de tas duidelijk zijn naam en – eventueel – jouw (gsm) telefoonnummer.

Kleding

Doe je kleuter kleding aan die hij zelf makkelijk kan aan- en uittrekken. Op die manier worden ongelukjes zoveel mogelijk voorkomen en dat is voor je – toch al onzekere – kleuter wel zo prettig.

Labellen

Wanneer je zoveel mogelijk wilt voorkomen dat je dingen gaat kwijtraken, kun je het beste je spulletjes labellen. Bijvoorbeeld: jas, tas, drinkbeker, broodtrommel, knuffeltje, et cetera.

Troost

Als het van school mag, kun je hem een knuffel meegeven waar hij een beetje troost uit kan putten. Met zijn knuffel is hij nét iets minder alleen.

Luizenzak

Wanneer deze niet standaard door de school beschikbaar worden gesteld, is het raadzaam een luizenzak te kopen voor de jas (en andere kledingstukken) van je kind. Met deze zak kun je proberen te voorkomen dat de hoofdluis via zijn jasje op zijn hoofd beland.

Foto’s!

Vergeet je fototoestel niet mee te nemen naar deze eerste dag! Het is toch weer een mijlpaal in het leven van je kind en dat vraagt natuurlijk om een fotomoment!>

Afscheid nemen

Maak het afscheid niet te lang. Wanneer je kind de juf een handje heeft gegeven, op zijn stoeltje zit en je misschien een klein boekje hebt voorgelezen (mits dit mogelijk is), neem dan afscheid en verdwijn. Ga niet het moment onnodig rekken.

lijn groen oudersenzo
Eerste schooldag
Eerste schooldag
Eerste schooldag
lijn groen oudersenzo

Mama!

Na zo’n spannende dag is er maar één gezicht dat je kind wil zien! Mama! Of papa, natuurlijk. Sta liever 10 minuten te vroeg voor de deur (hopelijk regent het niet) dan één minuut te laat. Die ene minuut kan rampzalig zijn voor je kind.

Moe

Reken maar dat de eerste schooldagen voor je kindje vermoeiend zullen zijn. Al die nieuwe indrukken, prikkels, drukte… Om dit goed te kunnen verweken is het belangrijk dat hij op tijd gaat slapen en na school voldoende gelegenheid krijgt bij te komen.
Die vermoeidheid bij je kleuter kan hij op verschillende manieren uiten. Hij kan extra druk worden, veel huilen, meer aandacht nodig hebben, lusteloos op de bank hangen of ineens weer gaan bedplassen. Probeer veel geduld en begrip op te brengen, je weet immers waar het gedrag vandaan komt.

Praten

Misschien wil je kind vertellen wat hij op school heeft gedaan, maar groter is de kans dat hij weinig of niets verteld. Dat is helemaal niet gek, dring er dus niet teveel op aan. Als hij wil praten, komt het wel.

Leuk zijn de werkjes die hij mee naar huis neemt. Geef ze een mooi plekje. Hij is immers heel trots op zijn prestaties en wanneer jij alleen de krabbels ziet en deze in de prullenbak gooit, geef je hiermee de boodschap dat zijn werk waardeloos is. Dat werkt natuurlijk niet écht motiverend…

liefs Marion

Meer informatie

De beste rugzak voor de eerste schooldag van je kind
Zo bereid je je goed voor op de eerste keer naar de kinderopvang
Voor het eerst naar de basisschool, maar welke kies je?
Voor het eerst naar de basisschool: Vergeet deze spullen niet!
Spannend naar school! Wat leert je kind in groep 1?
Word jij luizenpluizer of voorleesmoeder op de basisschool?
Omdat lachen altijd goed is: De tien leukste schoolmoppen
Hoe vind je de beste basisschool voor je kind?
De scholen zijn weer begonnen! 5 hacks om nooit meer spullen kwijt te raken
Basisonderwijs: Welke basisschool kies jij voor je kind?
Overblijven op de basisschool – Ja handig! Of toch maar liever niet?
Kiezen van de juiste basisschool – Belangrijker dan je denkt!
Wat zijn de regels van de leerplicht?
Naar school,een spannende nieuwe stap!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *